Asszonyélet: különleges zöldségek a kertben
Sok kertész a hagyományos zöldségeket helyezi előtérbe kertjének megtervezésénél, de vannak, akik hajlandóak új dolgokat, kevésbé ismert zöldségeket is termeszteni kertjükben. Következő cikkünk nekik szól, jöjjön néhány különleges, kevésbé ismert levélzöldség, amelyek díszként is és a tányéron is megállják a helyüket.
A sort alfabetikus elhelyezkedése és pompás termete miatt az articsókával illik kezdeni. Az évelő fészkes növény virágkezdeménye, mert ezt lehet enni, 3-4 évig szedhető. A szoliterként is helyt álló nagyvilági növényről tudni kell, akkor érzi jó magát, ha akár két méterre megnövő karógyökerének és szélesen elterülő leveleinek elég helye van. Meleg-, víz és tápanyagigényes. Ha mindezt megkapja, és télre be tudjuk takarni, akkor már csak egy jó receptre van szükség, hogy húsos virágkezdeményét a nyár második felétől húsételek mellé elkölthessük köretként, vagy önálló ételként. Vannak zöldes, vöröses-zöldes, lilás, kékes árnyalatú fajtái.
A palántaneveléshez februárban kell kezdeni. Április második felében lehet kiültetni. Ha többet szándékozunk tartani, akkor úgy kell számolni, hogy egy növénynek legalább 2-3 négyzetméteres helyre van szüksége, ezért 1x1 méteres tő-sortávolságot hagyjunk.
Hirdetés
A hatalmasra megnövő, sokaknak ismeretlen kárdi (Cynara cardunculus) arra is jó, hogy kíváncsiskodóknak elmondhassuk: nem díszes gaz, hanem különleges saláta alapanyag. De levelei szárítva, díszként is mutatósak. A madarak tollához hasonló alakú, szeldelt leveleinek halványított bordája a saláta alapja. Szerencsés, aki kárdisalátát, vagy kárdiköretet fogyaszthat, mert vitaminokban és sokféle ásványi sóban gazdag. Nemcsak küllemben hasonlatos az articsókához, de hasonlóan kell tartani is.
Most nem a kertek rémére, a közönséges pongyolapitypangra hívnánk fel a figyelmet, hanem különleges fajtáira a nagy-, a fodros levelűre és a legkorábbi pitypangra.
A növényeket jellemző elnevezések termesztett pitypangokat takarnak, amelyek leveleit halványítani kell, ha citromos, olajos ízletes salátát akarunk készíteni, így egész szezonban fogyasztható. Nem úgy, mint a vadon növőké, amelyek levelei csak a virágzás előtt ízletesek. A pitypangról tudni kell, hogy ismert vértisztító, emésztéssegítő, gyomorjavító, hashajtó.
Aki most vág a zöldségkalandba, annak a halványításról, mint technológiai elemről, tudni kell, hogy ezzel sikerül a kesernyés ízt elvenni. A halványításnak több módszere van, de a legkönnyebben kivitelezhető, ha a tőrózsa alatt egy madzaggal úgy kötjük össze a pitypangot, hogy a levelei fejes saláta fejet formázva összeboruljanak. Két-három hét elteltével alul egy nyisszantással kell eltávolítani az egész kupacot.
Forrás: kapanyel.reblog.hu
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben
Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.
Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez
Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatAMG Pro-tech mikrogranulált talajkondicionáló készítmény (10kg)
12 940 HUF / zacskó
+ áfaTöbb mint 3.100 hirdetés 91 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés