Ahogyan előző cikkünkben leírtuk, az alma a világ egyik legkedveltebb gyümölcse. Nem csak nyersen fogyasztva ízletes és egészséges, hanem aszalva, szárítva, sütve is finom, sőt, süteményekbe is kiváló tölteléknek számít. Ma a méltán népszerű sült alma és az almás pite receptjét osztjuk meg!

Sült alma

A téli hónapok és a kora tavasz kedvelt desszertjének számít a sült alma. Elkészítése egyszerű, mindemellett finom és egészséges édességet vehetünk magunkhoz, ha az alábbiak szerint készítjük.

Hozzávalók:

  • 5 db alma,
  • 15 dkg tört dió,
  • 1 egész citrom leve,
  • ízlés szerint fahéj,
  • 2-3 evőkanál méz.
Forrás: debmedia.hu
 

Az elkészítés egyáltalán nem bonyolult: az almákat meghámozzuk, majd eltávolítjuk a magházukat. Ezt követően a citromlével megkenjük az almákat, hogy ne barnuljanak meg! Jöhet a töltelék: a mézet, a diót és a fahéjat egy kis tálban keverjük össze, majd töltsük az almákba, a magházak helyére.

Béleljünk ki egy tepsit sütőpapírral, majd helyezzük rá az almákat. Ha maradt a töltelékből, kenjük meg vele az almák tetejét. 180 fokon, 10-15 perc alatt készre süthető az alma és már fogyasztható is!

Almás pite

Hétvégén a nagyszülőknél elengedhetetlen édesség az almás pite. Van, aki fahéjjal, van, aki fahéj nélkül készíti, de mindenképpen rendkívül finom édesség.

Hozzávalók:

  • 45 dkg finomliszt,
  • 2 db tojás,
  • 15 dkg porcukor,
  • 2 evőkanál tejföl,
  • 1 csomag sütőpor,
  • 1 evőkanál zsemlemorzsa,
  • a citrom reszelt héja,
  • 25 dkg vaj,
  • 1,5 kg alma
Fotó: mindmegette.hu
 

A finomlisztet egy tálba töltjük. A cukrot a vajjal jól eldörzsöljük, a citromhéjat belereszeljük és hozzákeverjük a sütőport is. Az így kapott keverék közepére mélyedést csinálunk, belerakjuk a tejfölt és a tojásokat, majd kanállal összedolgozzuk az egészet. Az így elkészült tésztát fél órán át hűvös helyen pihentetjük.

Amíg a tészta pihen, megpucoljuk az almákat, a magházakat kivágjuk, majd az almákat durva reszelőn lereszeljük, majd levelét kinyomkodjuk. Forró olajon a lereszelt almát kicsit megdinszteljük.

A citrom levét összekeverjük 3 evőkanál porcukorral és ízlés szerint fahéjjal és ezzel ízesítjük a megdinsztelt almát.

Meglisztezett gyúródeszkán a tésztából két közepes tepsi méretű lapot nyújtunk. Az egyik lapot a kivajazott tepsi aljára tesszük és villával megszurkáljuk és megszórjuk zsemlemorzsával. Ezt követően ráhelyezzük a tölteléket és a másik tésztalappal lefedjük. Ezt a tésztalapot is megszurkáljuk villával.

Előmelegített sütőben 200 fokon 45 perc alatt készre sütjük. Sütés után hagyjuk kicsit hűlni, majd megszórjuk a tetejét porcukorral és tálalhatjuk is.

Jó étvágyat a süteményekhez! :)

Megosztás

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás