Az utóbbi 5 évben Magyarország területének nagy részén 20-30%-kal kevesebb csapadék esett, mint ami elvárható, de vannak területek, ahol ez a szám 40-70%! Ennek következtében a talajok vízkészlete szinte teljesen kimerült, így a felszín alatt vizek nem tudták átsegíteni a növényeket az aszályos időszakon. Talajaink a sokéves intenzív művelés és az egysíkú vetésszerkezet következtében
leromlottak, valamint felszaporodtak a kórokozók és a kártevők. A leromlott talajok nem tudják befogadni és megfelelően raktározni a szélsőséges mennyiségben és eloszlásban érkező csapadékot, így a mélyebb talajrétegekben az aszályos időszakban nem áll rendelkezésre a túléléshez szükséges víztartalék.

Ezen problémák mérséklésére van megoldás, azonban külön-külön egy-egy technológiai elem megváltoztatása nem lesz elég hosszú távon. Éppen ezért, a gazdálkodóknak rendszerben kell gondolkodni, mely rendszer egyik eleme a növénykondicionáló készítmények és lombtrágyák termékköre, melyek cégünk fő profilját képezik. Ezen termékek használatánál, 4 fontos tényező biztosítását kell szem előtt tartani.

Ezek a következők: megfelelő gyökérzet kialakítása, a minél nagyobb fotoszintetizáló felület felépítése és a fotoszintézis fenntartása, valamint a növény fenofázisának megfelelő tápanyag-utánpótlás és a megfelelő terméskötődés biztosítása.

A megfelelő gyökérzet kialakítását Shift nevű termékünk tudja garantálni, speciális összetétele révén. Hatására a kezelt növény előnybe kerül aszályos időszakban a vízér és tápanyagért folytatott harcban, a kezeletlen állományokkal szemben. Kijuttatását repce, kalászos és hüvelyes kultúráknál az intenzív sejtosztódás időszakára időzítsük, így a megfelelő gyökérzet mellett az intenzív bokrosodást is tudjuk serkenti a termékkel. Ezen kívül, napraforgó és kukorica kultúrában is alkalmazható. Itt a kijuttatás időpontja a 4-6 leveles kortól szármegnyúlásig terjedhet. A Shift hatására a növények a kezelést követő 5-10 napon keresztül még a megfelelő gyökérzet kialakítására fordítják az energiát, ami garantálja a megtérülését aszályos időszakban is.

2,5 l/ha Shift hatása repcében

Ahhoz, hogy minél nagyobb fotoszintetizáló felületet felépítsünk és a fotoszintézist fenntartsuk, komplex megoldásra van szükség, ugyanis ez olyan összetett feladat, amit külön-külön egy-egy hatóanyag nem képes megoldani. Cégünk ezért fejlesztette ki egyedülálló NOV@ nevű termékét. A termék különlegessége az összetettségében rejlik. A sokéves kutatásnak és fejlesztésének köszönhetően cégünknek sikerült 5 hatóanyag, olyan ideális arányú keverékét létrehozni, amely megfelel a modern növénytermesztés kihívásainak. A huminsav növeli a fotoszintézis aktivitását, ezáltal növelve a növény vitalitását és potenciális termőképességét. Ebben kiváló kiegészítő partner a glicin-betain, amely a fotoszintézis fokozása mellett, anti-streszsz hatásának köszönhetően, segít a növénynek elkerülni a stresszhatás okozta termésdepressziót. Az aminosavak energiát takarítanak meg, illetve a fulvosavakkal együtt a sejtfalat és sejtmembránt megnyitva segítik a tápanyagok és növényvédőszerek hasznosulását. Mindezt mintegy kertbe foglalva, a barna algák biztosítják intenzívebb lombfelület növekedést, illetve javítják a terméskötődést. Felhasználását első sorban az intenzív vegetatív fejlődés megindulásától a virágzásig ajánljuk, de a termék bármely fenológiai fázisban felhasználható. A termék további előnye, hogy virágzásban és a biogazdálkodásban is használható! Magas réz- és bórtartalmú Loker Te nevű termékünkkel kiegészítve, gyorsan és hatékonyan tudjuk kezelni a jégkárt szenvedett állományokat.

A Nov@ hatása

A fenofázisnak megfelelő, lombon keresztüli tápanyagutánpótlás, egyre inkább nélkülözhetetlen technológiai elemmé válik, a sikeres szántóföldi növénytermesztésben. A talaj felső rétegei egyre hamarabb kiszáradnak, ezáltal a talajon keresztüli tápanyagfelvétel is egyre nehezebbé válik a növények számára. Ennek hatására tápanyaghiány keletkezik, amely nem megfelelő fejlődéshez, végső soron terméscsökkenéshez vezet. Ezen tápanyaghiányos időszakok megelőzésére, illetve kezelésére, cégünk széles termékpalettával rendelkezik, amiben minden termelő megtalálhatja a számára megfelelő terméket (Greenleaf termékcsalád, K-Bomber, Nitrocam, Boromin Gel, Loker Te). Nitrogénhiány esetén hosszú hatástartamú folyékony fejtrágyánkat, a Nu-Slow 28-at ajánljuk felhasználásra.

A megfelelő terméskötődés biztosítása szintén nem egyszerű feladat, ugyanis szinte az összes termesztett növényünk virágzási időszakát sújtja forró-aszályos periódus. Ennek hatására a termékenyülés elmarad a várakozásoktól. Erre a problémára Folicist nevű termékünket tudjuk ajánlani. A termékben barnaalga-kivonat serkenti a terméskötődést. A glicin-betain csökkenti a stresszt és növeli a fotoszintetikus aktivitást. Növényi aminosavak, olyan speciális összetételű keverékét tartalmazza, amire a virágzás során a legnagyobb szükség van. Az ATCA aktiválja az anyagcsere energiatermelő folyamatait. A folsav számos, igen fontos kémiai és biológiai folyamatban játszik elengedhetetlen szerepet: Részt vesz az aminosav- és nukleinsav-anyagcserében, valamint termékenyülést követő intenzív sejtosztódást támogatja.

Folicist 2x0,5l/ha+Boromin Gel 2x1 l/ha hatása
Fotoszintetikus aktivitás kísérlet aszályos időszakban

Összefoglalva, az aszálykárok enyhítésében hatalmas potenciál van a különböző növénykondicionáló és lombtrágya-készítményekben. Ha az imént felsorolt szempontokat betartjuk, sokkal kevésbé lesz a termésbiztonságunk kiszolgáltatva az időjárás szélsőségeinek. További sikeres gazdálkodást kíván mindenkinek a Biolchim Hungary csapata!

Czikó Dénes
Sales & Marketing Manager

Papp Mátyás
Szakmai vezető

(x)

Megosztás

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás