Fejlesztésekre a mezőgazdasági termelés különböző területein az elmúlt évek nehézségei között is igény volt, akár telephelybővítésre is szükség lehetett. Ezen a téren pedig az acélcsarnokok jól teljesítenek. Ugyan, a támogatások köre szerényebb a korábbi években megszokottaknál, néhány öltettel azonban akár a kihívásokkal teli időkben is érdemes lehet megismerkedni és számolni annak, aki telephelybővítést, építkezést tervez.

A hazai mezőgazdaság folyamatait is megbolygató járvány, majd a háborús helyzet generálta bizonytalanságok a mai napig befolyásolják a gazdaság intenzitását. Az új lendülethez ugyanakkor gyakran a fejlesztési hajlandóság és a beruházások okos tervezése is szükséges lehet. Az egyik legfontosabb pont a telephelyek kialakítása, fejlesztése. Ezen a fronton pedig az acélcsarnokok jól teljesítenek.

A tavalyi évben bár jelentős erőforrások és a várt támogatások nem álltak rendelkezésre, a gazdaság mégis - hosszú hónapok után először - stagnálni, bizonyos területeken akár normalizálódni látszott. Az árváltozások dinamikája csökkenést mutat, azonban visszarendeződésről nem érdemes beszélni. A 2024-es évben jelentős változásról egyelőre nem szólnak az előrejelzések, mégis fejlesztésre való hajlandósággal és költséghatékony megoldások alkalmazásával: semmi sincs veszve.

Időtálló megoldások a mezőgazdaságban

Az elmúlt évek rámutattak, hogy időtálló, fenntarthatóbb, illetve költséghatékony megoldásokban érdemes gondolkodni, ha hosszú távon szeretnénk hatékonyan termelni. Ehhez az egyik legmodernebb eszköztár a körforgásos gazdasági elvek követése, tehát a vállalkozási folyamatok fenntartható megközelítése, főként a termelésben és az ahhoz használt eszközök élettartamára nézve. Telephely-kialakítás vagy -fejlesztés esetén fontos, hogy ezen elvek mentén haladjunk, amihez napjaink leghatékonyabb és okkal népszerű megoldása az acélcsarnok. De miért bizonyul jó választásnak egy könnyűszerkezetes épület a mezőgazdaságban? Nézzük, mit tudnak!

Stabil lábakon a gazdaságban

Agrárterületen számos kisebb-nagyobb gépre, berendezésre, kiegészítő eszközre és természetesen, térre van szükségük, legyen szó akár állattartásról, növénytermesztésről vagy az ezekhez kapcsolódó feldolgozásról. Ebből következően egy ilyen telephely kialakítása akár több funkció biztos lefedését is igényelheti, amelyek „egy fedél alatt” igen költséges végeredményt hozhatnak. Megoldást jelenthet egy olyan épülettípus, ami egyszerre tudja mindezt, és akár költséghatékony is.

„A Frisomat acélcsarnokokat úgy fejlesztjük, hogy évtizedekig szolgálják funkciójukat, ugyanakkor többféle tevékenység is elférhessen bennük. Hogy könnyen össze- és szétszerelhetők vagy bővíthetők legyenek, illetve a kiegészítő lehetőségekkel bármilyen felhasználáshoz ideális környezet legyen velük megteremthető. A pincészettől, a baromfitelepen át az élelmiszer-kereskedésig tervezünk épületeket.” - nyilatkozta Raport László, a magyarországi Frisomat ügyvezetője.

Egy acélcsarnok strapabíró szerkezetével védi az állományt vagy a terményeket, ezzel párhuzamosan lehetőséget biztosít műszaki berendezések és energiahatékonyságot növelő eszközök, mint a napelemek telepítésére. Szükség esetén - akár utólag is - hőszigetelhető, egyszerűen megoldható a szellőztetése vagy a párásodás elkerülése.

„Az egész belső tér hasznosan kihasználható, a tervezés funkcióra szabottan készül, de később is van lehetőség bővítésre, például az új munkagépek elhelyezéséhez. 2022 végétől pedig már minden szerkezetünk tervezésénél figyelembe vesszük a szolárpanelek átlagos súlyterhelését, az ennél korábbi Frisomat acélcsarnokokra statikai vizsgálatot követően tehető napelem. Ha így nem lehetséges, úgy választható ehhez különálló acélszerkezet csak tetővel - ha a telephelyen van rendelkezésre álló szabad terület.” - tette hozzá az ügyvezető.

Jóllehet, beruházás és fejlesztés nélkül elképzelhetetlen lesz a következő években az olyan nagy mennyiségek termelése, melyek egy vállalkozás talpon maradásának alappillérei. Ha pedig beruházásban gondolkodunk, érdemes mindennek az alapjával, az épülettel kezdeni.

A Frisomat acélcsarnokok felhasználási módjai és kialakítási lehetőségei IDE KATTINTVA érhetők el.

(x)

Megosztás

További híreink

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás