A német agrárminiszter szerint korábbi erőfeszítéseik miatt nem kerülhetnek hátrányosabb helyzetbe a németországi gazdák. Az Európai Unió Mezőgazdasági és Halászati Tanácsának (AGRIFISH) ülésén Cem Özdemir szövetségi élelmezésügyi és mezőgazdasági miniszter a növényvédőszerek alkalmazásának csökkentésére irányuló bizottsági javaslat átdolgozását szorgalmazta. Ezt az álláspontját a Stella Kyriakides egészségügyi és élelmiszer-biztonsági biztossal folytatott közvetlen megbeszélésen is hangsúlyozta.

“Jó és helyes az európai növényvédelmi jogszabályok harmonizálása, valamint a növényvédő szerek használatának egyértelmű, ambiciózus csökkentési célkitűzésének meghatározása. Ugyanakkor még mindig látok javítani valót. A német gazdákat nem szabad hátrányos helyzetbe hozni a korábbi növényvédőszer csökkentési erőfeszítéseik miatt. Az úgynevezett érzékeny területekre vonatkozó szabályozásnak az uniós jog által védett területekre kellene összpontosítania, és ki kellene zárni az olyan különleges nemzeti védelem alá eső kategóriákat, mint a tájvédelmi területek” - mondta a német agrárminiszter a FruitVeB szemlézett cikke szerint.

Átdolgoztatná az Európai Bizottsággal a növényvédőszer csökkentési tervet a német agrárminiszter - Fotó: Európai Unió, illusztráció

Egy adatokkal támogatott őj szabályozás és az ukrán agrárexport is téma volt

Cem Özdemir és Kyriakides beszélt a csomagoláson feltüntetett tápértékadatokkal kapcsolatos, közelgő európai szintű szabályozásról is. Kyriakides egy olyan javaslatot jelentett be, amely a Németországban jelenleg bevezetés alatt álló Nutri-Score rendszeren alapul majd. A javaslat célja továbbá az élelmiszerek eltarthatósági idejének feltüntetésére vonatkozó szabályok megváltoztatása, hogy kevesebb, még fogyasztható élelmiszer kerüljön kidobásra - írták.

Az európai uniós agrárminiszterek találkozójukon Mykola Solszkij ukrán mezőgazdasági miniszterrel az ukrajnai háborús helyzetről és a mezőgazdasági export alakulásáról is tárgyaltak. Özdemir megismételte az állandó alternatív exportutakra vonatkozó felhívását az Oroszországtól való függőség csökkentése és a globális ellátási láncok stabilizálása érdekében.

Özdemir szerint fontos az elővigyázatosság:

“A Fekete-tengeren átvezető exportútvonalak, amelyekről nyáron állapodtunk meg Oroszországgal, világszerte megerősítették az élelmiszerbiztonságba vetett bizalmat, és komoly segítséget jelentenek Afrika számára. Mindazonáltal a tény tény marad: Vlagyimir Putyin orosz elnök egy bizonytalan hivatalnok. Amit ma mond, az holnap már lehet, hogy semmit sem ér. Súlyos gondatlanság lenne hinni neki, amikor a globális élelmiszer-biztonságról van szó” - fogalmazott a német politikus.

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás