Szinte valamennyi permetezőgépgyártó vállalat képes már PWM és spot permetezési technológiát szállítani. A Franciaország fővárosában, Párizsban rendezett SIMA 2022 szakvásáron a spot permetezési technológia minden permetezőgépgyártó standján látható volt. A kamerákat és az érzékelőket, valamint a pulzáló fúvókákat (Pulse Width Modulation - PWM) a lehető legpontosabb, helyspecifikus kijuttatáshoz alkalmazhatják a gazdák.

A 2022-es párizsi nemzetközi mezőgazdasági kiállításon és vásáron (SIMA) a helyspecifikus és növényenkénti permetezés komoly hangsúlyt kapott. A korábbi szakvásárokon elsősorban a szántóföldi permetezőgépekre szakosodott gyártók mutatták be az ehhez szükséges technológiákat, a kamerákat és érzékelőket a növényfelismeréshez, valamint a pulzáló fúvókákat (Pulse Width Modulation - PWM) a pontos kijuttatáshoz. A mostani kiállításon ezek a technológiák már minden szántóföldi permetezőgépgyártó standján láthatóak voltak - írta a Future Farming oldalára hivatkozva az Agrárszektor.

A párizsi mezőgazdasági szakkiállítás, a SIMA standjain egyre több, a helyspecifikus permetezés technológiáját alkalmazó megoldást lehetett látni - Fotó: René Koerhuis, FutureFarming

A PWM-et a fúvókák ki- és bekapcsolási idejének változtatására használják egy ciklusidőn belül. Ezen a cikluson belül a fúvóka működési ideje szabadon változtatható. További fontos tényező az egy ciklushoz szükséges idő. A piacon lévő első PWM-rendszerek 100 ms fix ciklusidőt használtak, így másodpercenként 10 ciklust, azaz 10 Hz-es frekvenciát tudtak lefuttatni. A ma kapható PWM-rendszerek a gyakorlatban 10-50 Hz közötti frekvenciát használnak, míg a 20 Hz a ma leggyakrabban használt frekvencia. Az 50 Hz-nél magasabb frekvenciák is készíthetők, de a gyakorlatban nem jelentenek előnyt, mivel (sokkal) több energiát igényelnek, és nem befolyásolják tovább a szórás minőségét - írták.

https://www.youtube.com/watch?v=LO06c_2tC5g

A helyspecifikus permetezési technológia megoldást nyújt a vegyszerhasználat csökkentésére

Az Európai Unió egyre erősebben lép fel a növényvédő szerek használatának csökkentése érdekében, a mezőgazdasági gépgyártók pedig meg akarnak felelni ezeknek az előírásoknak. Jelzés értékű volt az a hír, hogy a John Deere jövő tavasztól Európában és az általa Hollandiában gyártott permetezőgépeken is forgalmazni fogja a nemrégiben bemutatott See & Spray spot permetezési technológiát. Ezt a Blue River Technology, a John Deere leányvállalata tervezte. A technológia lényege, hogy a permetező gémjére szerelt kamerák és processzorok számítógépes látást és gépi tanulást használnak a gyomnövények felismerésére és megkülönböztetésére a kultúrnövényekről. A gém szélességében egy méterenként egy kamera van felszerelve. Ez azt jelenti, hogy egy 36 méter széles gémen ugyanennyi kamera pásztázza a szántóföldet, egyszerre több mint 195 négyzetmétert vizsgálva át. A célzott permetezés pontosságát a BoomTrac Ultimate, a John Deere új gémmagasság-szabályozó rendszere fogja növelni.

Az automatizált gyomfelismerésben is jön a szintlépés

Az amerikai Trimble gyártó nemrégiben felvásárolta a francia Bilberry céget, amely az egyik első gyártók egyike volt a gyom- és növényfelismerő kamerarendszerrel. A Trimble mostantól a WeedSeeker technológiát a szántóföldeken történő gyomfelismeréshez (amelyet gyakran "zöld a barnán" vizsgálatnak neveznek), mind a Bilberry technológiáját pedig a növények közötti gyomfelismeréshez (amely a "zöld a zöldön" nevet viseli) fogja használni. 

https://www.youtube.com/watch?v=bhL_pNBky4E

A gyártó szerint az új intelligens érzékelők időt takarítanak meg a terepen, mivel nem szükséges a rendszer újraindítása. A bekapcsoláskor elvégzett gyors kalibrálás után a technológia menet közben, automatikusan alkalmazkodik a változó hőmérséklethez, a környezeti fényhez és az olyan változó háttérhez, mint például a talaj vagy a bozót, minden körülmények között biztosítva az érzékelő pontosságát. Az intelligens érzékelők ismerik a sebességet és a permetezőgép gémjén elfoglalt helyzetüket is. A Trimble szerint ez azt jelenti, hogy nem permetezik le a szántóföld azon részeit, amelyeket már lefedtek, és automatikusan beállítják a permetezés időzítését, amikor fordulót tesznek, hogy biztosítsák a terület minél teljesebb lefedését. A gyártó szerint ez az új szenzormegoldás és rendszer akár 90%-os megtakarítást biztosíthat a termelőknek a ráfordítási költségekben, amikor a herbicideknek ellenálló gyomokat célozzák meg és kezelik.

https://www.youtube.com/watch?v=68EQKSn3r0A

Vannak, akik hiperspektrális kamerákat használnak

Egy másik francia vállalkozás, a Carbon Bee nevű startup hiperspektrális kamerákat használ erre a célra. Ezeket a kamerákat korábban a Kuhn-nál I-Spray néven és az Exel csoportnál lehetett látni. Mostanra azonban ez a technológia is fejlődött, így az új kamerák már lényegesen kisebb méretűek. Az Exel csoport a permetezőgép márkájától függően a Bilberry, a WEED-IT és hamarosan megjelenő, saját fejlesztésű 3S Spot Spray Sensor nevű megoldást is forgalmazni fogja. Ez a tervek szerint később a műtrágyák, a gomba- és rovarölő szerek növényenkénti kijuttatására is képes lesz. A Raven PWM-technológiával ellátott permetező gémje a Horsch standján volt látható. A gyártó jelezte, hogy több kameragyártóval is terepi teszteket végeznek a "zöld a barnán" és a "zöld a zöldön" alkalmazásokra - írták.

https://www.youtube.com/watch?v=j_p-5IZpMqQ

További híreink

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás