Kiemelt feladatként kezeli a kormány az öntözésfejlesztéshez kapcsolódó beruházások megvalósítását és támogatását – mondta el az Országgyűlés rendkívüli plenáris ülésén Nagy István. Az agrárminiszter a parlamenti felszólalásában jelezte: jelentős fejlesztésekkel és támogatással igyekeznek tenni azért, hogy a magyar gazdák alkalmazkodni tudjanak a klímaváltozáshoz, és elkerüljük, hogy Magyarországon az élelmiszerbiztonság veszélybe kerüljön. 

Soha korábban nem volt akkora jelentősége az öntözéses gazdálkodásnak, mint napjainkban. Az elmúlt hónapokban pusztító méretet öltő aszály egyik legkézzelfoghatóbb ellenszere – ahol arra lehetőség adódik – az öntözés, mellyel pótolják a termelők a hiányzó csapadékot - fogalmazott Nagy István agrárminiszter. A Magyar Nemzet számolt be a téma részleteiről.

Nagyot javulhat Magyarország élelmiszerellátásának biztonsága az öntözési közösségek támogatásával

„Az öntözésfejlesztéshez kapcsolódó beruházások megvalósítását és támogatását a kormány kiemelt feladatként kezeli. A fejlesztések azokon a területeken, ahol igény van az öntözésre, megkezdődtek, a pénzügyi források rendelkezésre állásának függvényében ütemezetten zajlanak” – mondta a politikus.

Áttörnék a költséggátakat az öntözési közösségek támogatásával

A miniszter szerint a beruházások költségigénye is gátolhatja a gazdákat abban, hogy a termésbiztonság érdekében megfelelő mennyiségű vízhez juttassák a növényeket. Ennek a problémának a megoldására dolgozott ki a kormány olyan ösztönzőket, amelyek a termelők közösségbe szerveződését segítik elő. Az első ilyen közösségek 2020 nyarán jöttek létre, majd az ezt követően elindult kampány hatására vett lendületet igazán a folyamat.

Jelenleg 118 elismert öntözési közösség működik az országban – főként az Alföldön és a Kisalföldön –, az öntözhető összes terület meghaladja az 56 ezer hektárt. Ezen felül 19 közösség kérelmeit vizsgálja az öntözési igazgatási szerv az Agrárminisztériummal együttműködve, további 49 közösség megalakulási szándékáról lehet tudni.

Nagy István agrárminiszter az Országgyűlésben beszélt az öntözésfejlesztés aktuális kérdéseiről - Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Segítségre és támogatásra van szükség

Az öntözési közösségek iránti érdeklődés nem véletlen, az állam az adminisztratív jellegű és kapcsolódó anyagi terhek csökkentése érdekében számos kedvezményt kínál az együttműködő gazdák számára. Az eddigi tapasztalatok szerint ezek a kedvezmények elég jelentősek ahhoz, hogy kellő motivációt nyújtsanak akár hosszú távon is a gazdák számára az összefogáshoz – fogalmazott a tárcavezető.

Nagy István kitért arra is, hogy vannak olyan területek az országban, ahol ezen kívül további segítség is szükséges az öntözés megvalósításához. Ide tartozik a Duna–Tisza közi Homokhátság is, amely ökológiai szempontból Magyarország egyik legsérülékenyebb, az időjárás negatív hatásainak rendkívül kitett vidéke. A miniszter a parlamentben egy fejlesztési akciótervet mutatott be, amely a térség vízgazdálkodási helyzetének javítását, a vízháztartási problémák minimalizálását és a vízvisszatartási lehetőségek kiépítését célozza.

Így változhat meg a Homokhátság

A fejlesztések két irányban zajlanak: egyrészt a térség peremterületein – Mórahalmon és környékén –, illetve a Homokhátság közvetlen térségében. Ez utóbbi esetben a vízpótlást biztosító fejlesztések 7 célterületre irányulnak.

„A cél, hogy a Homokhátság területi sajátosságaihoz illeszkedő vízgazdálkodási, illetve tájhasználati beavatkozási módszereket alakítsunk ki, ezzel javítva a gazdálkodás feltételeit és az ökológiai állapotot is” – mondta Nagy István.

„Az egész Homokhátságra kiterjedő, több tárcát is érintő részletes tervezés során lehet majd figyelembe venni azokat az igényeket, amelyek hozzájárulnak a térség fejlődéséhez, a népességmegtartó képesség növeléséhez és a mezőgazdasági kilátások fejlesztéséhez” – mondta az agrárminiszter.

További híreink

Vége az aszálynak, itt vannak a belvizek

2024.09.16.

A kiadós, országos csapadék hatására véget ért a hosszú aszály, a talaj alaposan megázott. Az őszi káposztarepce kezdeti fejlődéséhez így optimálissá váltak a körülmények. Holnap már csak elszórtan várható csapadék, szerdától pedig szárazra fordul az idő.

Elérte Magyarországot az árhullám, mutatjuk a legveszélyeztetettebb területeket

2024.09.16.

Elérte a Szigetközt az árhullám. A Lajtán Mosonmagyaróvárnál ma hajnalban a legmagasabb, III. fokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon. A vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse folytatja a védelmi előkészületek koordinálást, szoros egyeztetésben a társszervezetekkel.

Három helyen is kiválogatták a legjobb fiatal szürkemarha bikákat

2024.09.16.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság kollégái a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete tagjaival elvégezték a fiatal szürke szarvasmarha bikák válogatását a bugacpusztaházi, az izsáki, valamint a kunszentmiklósi állattartó telepeken.

Partner

Vadkerítések évtizedekre kivitelezve - szakértelemmel és megfelelő gépparkkal

2024.09.16.

Két év teljeskörű garancia, profi kivitelezés, minőségi alapanyagok, előzetes konzultáció, gyors, megbízható munka. Többek között ezekről számolnak be a Cont-Eco Kft. megrendelői, partnerei, akik sok esetben már évtizedek óta üzleti kapcsolatot ápolnak a vadkerítéseiről és villanypásztor-rendszereiről ismert szombathelyi vállalattal.

Ötvenkét őszi búza fajtát és 15 repcehibridet vizsgáltak a GOSZ-VSZT-NAK országos tesztjein

2024.09.16.

Összesen 52 őszi búza fajtát és 15 repcehibridet vizsgáltak a GOSZ-VSZT-NAK országos tesztjein.

Szél- és csapadékrekordot is hozott a hétvége

2024.09.16.

A hétvégén új országos széllökés és csapadék napi rekordok születtek: Kab-hegyen 118,8 km/h szélsebességet, Bakonybélben pedig 87,4 mm csapadékot mértek.

Partnerhírek
Partner

Vadkerítések évtizedekre kivitelezve - szakértelemmel és megfelelő gépparkkal

2024.09.16.

Két év teljeskörű garancia, profi kivitelezés, minőségi alapanyagok, előzetes konzultáció, gyors, megbízható munka. Többek között ezekről számolnak be a Cont-Eco Kft. megrendelői, partnerei, akik sok esetben már évtizedek óta üzleti kapcsolatot ápolnak a vadkerítéseiről és villanypásztor-rendszereiről ismert szombathelyi vállalattal.

Partner

Acélcsarnok-építés? Most dupla pályázati segítséget is kaphatnak az állattartók

2024.09.13.

Újra mezőgazdasági célú pályázatok nyílnak 2024 őszén, amelyek ez alkalommal az állattartó gazdaságok versenyképességének fokozását célozzák a termeléshez szükséges eszközök korszerűsítésének vagy éppen építési beruházás finanszírozásával. Az agrárszíntéren igen elterjedt acélcsarnokok utóbbihoz kínálnak, vállalkozásra szabott épületkonstrukciókat. Nézzük a modern acélcsarnokok előnyeit!

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 20 szervós kis traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 20 szervós kis traktor

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 2.900 hirdetés 71 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás