Nyár végi összefoglalót adott ki a szőlőtermesztéssel kapcsolatban a Tokaji Kutatóintézet Nonprofit Kft. A 2023. augusztusi középhőmérséklet (23,31 °C) 0,86 °C-kal haladta meg az 1991-2020. időszakra becsült Tokaji borvidéki éghajlati normál értékét, a lehullott csapadék mennyisége (31 mm) pedig 18,9 mm-rel maradt el attól (49,9 mm). Ez alapján az idei augusztus az átlagosnál melegebbnek és szárazabbnak bizonyult. A hónap első dekádjára változékony, rendszeres, de jórészt csak kisebb mennyiségű csapadékhullással tarkított nyári időjárás volt jellemző.

Egy pár napos, 30 °C körüli maximumokkal rendelkező felmelegedést követően hideg légtömegek árasztották el a térséget, aminek következtében hozzávetőleg 10 °C-al esett vissza a levegő hőmérséklete. A második dekádban főként anticiklonális hatásokra mérséklődött a csapadékhajlam és ezzel párhuzamosan fokozódott a nappali felmelegedés. A hónap közepén hosszú időn keresztül egy magassági hidegcsepp tette változékonyabbá a borvidékünk hamisítatlan nyári időjárását. A Tokaji Kutatóintézet Nonprofit Kft. összefoglalóját szemléztük.

Nyár végi összefoglalót adott ki a szőlőtermesztéssel kapcsolatban a Tokaji Kutatóintézet Nonprofit Kft., eszerint augusztus hónap első dekádjára változékony, rendszeres, de jórészt csak kisebb mennyiségű csapadékhullással tarkított nyári időjárás volt jellemző - Fotó: Magro.hu, CSZS, Szegi, Tokaj-hegyaljai borvidék

Rekordhőmérséklet és növényvédelmi kihívások

Augusztus harmadik dekádjában pedig tartósan anticiklonális hatások váltak dominánssá, ami hőhullám kialakulását és számos pozitív hőmérsékleti rekord megdőlését eredményezte országszerte. A hőségnek egy mediterrán ciklon hidegfrontjának átvonulása vetett véget 10 °C-ot meghaladó mértékű, csapadékhullással kísért lehűlést kiváltva a borvidékünkön is. 

A hónap végi hirtelen lehűlés és csapadékos idő lassította a cukorgyarapodás és savcsökkenés dinamikáját a próbaszüretek alapján, illetve lokálisan a szürkerothadás is megjelent a fürtökön. A szőlőtőkék elégséges vízellátottságnak köszönhetően a legtöbb ültetvényben folytatódott az intenzív hajtásnövekedés még augusztus első felében is. 

Augusztusi hőmérséklet Tokaj hegyalján

A Bodrogkeresztúr, Dereszla-dűlőben található meteorológiai mérőállomáson mért adatok szerint augusztusban a levegő hőmérséklete 23,4 °C-os tartományon belül változott. A legalacsonyabb napi minimum hőmérséklet (13,1 °C) augusztus 08-án, a legmagasabb napi maximum (34,5 °C) pedig augusztus 27-én volt mérhető (1. ábra). A hónap első dekádjának időjárása egy hullámzó frontrendszer hatására meglehetősen változékonyan alakult a borvidéken is. Egy néhány napos, fokozatos felmelegedést követően, augusztus 6-án zivatarok kíséretében sarki eredetű légtömegek érték el a térségünket, aminek következtében a minimum hőmérsékletek 7 °C-kal, a maximumok pedig közel 10 °C-kal csökkentek. 

Léghőmérsékletek augusztusban Tokaj hegyalján

Az anticiklon hatásai

Az évszakhoz képest hűvös, jelentősebb növénykórtani kihívásokkal is járó, párás időjárást követően anticiklonális hatások váltak meghatározóvá, aminek eredményeként a csapadékhajlam határozottan mérséklődött, a nappali felmelegedés pedig fokozódott. A térség hamisítatlan nyári időjárását augusztus 14-ét követően egy magassági hidegcsepp által kiváltott felhősödés, lokális záporok, zivatarok kitörése tették változékonyabbá. Egy augusztus harmadik dekádjának elejére felépülő nagy kiterjedésű anticiklon országos kánikulát (hőkupola) eredményezett, aminek következtében a borvidékünkön is 32 °C fölött alakultak a hőmérsékleti maximumok. 

Amíg az ország legnagyobb részén továbbra is ez az anticiklon alakította az időjárást számos országos hőmérsékleti rekord megdőlését eredményezve, addig egy, a Kárpát-medencét észak-keletről érintő hidegfront átvonulása okozott 4-5 °C-os átmeneti hőmérséklet visszaesést a térségünkben. Ezt követően gyorsan emelkedtek a léghőmérsékleti értékek, a hónap utolsó hétvégéje pedig tikkasztó hőség jegyében telt el 35 °C-ot megközelítő csúcshőmérsékletek kíséretében. Augusztus 28. délutánját követően egy mediterrán ciklon gyenge, hullámzó hidegfrontjának a Kárpát-medencén történő lomha átvonulása vetett véget a hőhullámnak jelentős, 10 °C-ot meghaladó mértékű, csapadékhullással kísért lehűlést kiváltva a borvidéken is.

Csapadék Tokajban

A Bodrogkeresztúr Dereszla-dűlőben működtetett meteorológiai mérőállomás berendezése 31 mm mennyiségű csapadékot regisztrált augusztusban (2. ábra) 12 csapadékesemény összesített eredményeként. Az alkalmanként a területre érkező csapadék mennyisége 0,1-9,7 mm intervallumon belül változott. A borvidéken bekövetkező csapadékesemények főként atlanti és mediterrán ciklonok hidegfrontjának átvonulásához, illetve a térség fölé helyeződő hidegcsepp csapadékhajlam növelő hatásához voltak köthetők.

A csapadékmennyiség alakulása augusztusban

A tőkék vízellátása szempontjából legjelentősebb hatással az augusztus 6-án, illetve 30-án lehulló csapadék rendelkezett. A havi csapadék mennyiség 18,9 mm-rel maradt el az 1991-2020. időszakra becsült borvidéki éghajlati normál értékétől (49,9 mm), ami alapján elmondható, hogy az idei augusztus az átlagosnál szárazabb volt, az utóbbi 32 év csapadékmennyiség alapján felállított, növekvő sorrendjében a 13. helyet foglalta el. Meg kell ugyanakkor említeni, hogy borvidéki szinten e hónapban is jelentősebb területi heterogenitás volt tapasztalható a lehullott csapadékmennyiségek terén - írták.

Talajnedvesség 

Augusztus elején a feltalaj (0-50 cm) növények által hasznosítható vízkészlete a borvidék keleti termőhelyein a maximális érték 75 %-át, a déli, dél-nyugatikon pedig 55 %-át tette ki, ami a kisebb mennyiségű, de rendszeres csapadékot hozó hóelejei időjárás következtében az első dekád végére a keleti régióban meghaladta a 80 %-ot, a nyugatiban pedig a 60 %-os értéket.

Augusztus utolsó dekádjában az egyes termőkörzetek ültetvényinek vízmérlegében a csapadékhullás térbeli eltérései következtében fellépő különbségek a feltalaj felvehető nedvességkészletének kiegyenlítődését eredményezte, ami a hónap végén borvidéki szinten, egységesen 50 % körül alakult. Ennek megfelelően e talajréteg augusztus elején tapasztalt 30 mm, illetve 60 mm körül vízhiánya augusztus 10-re a keleti termőhelyeken 20 mm-re, a nyugatikon pedig 50 mm-re csökkent. A második dekád végén e területi megosztásban 45 mm, illetve 65 mm, augusztus 31-én pedig egységesen 60 mm átlagértékek voltak mérhetők. A mélyebb (50-100 cm) talajréteg augusztus elején tapasztalt 55 % körüli diszponibilis nedvesség telítettsége augusztus 20-ig 45 %-ra, a hónap végére ugyanakkor már 40 %-ra mérséklődött. 

Eltérések

A Tokaj hegyaljai borvidék keleti és nyugati termőhelyein kissé eltérően alakult a 0-100 cm-es talajszelvény nedvesség készlete augusztus hónap folyamán. Az előbbiek esetében a 80 mm-re tehető kezdeti vízhiány augusztus 20-ra közel 110 mm-re, a hónap végére pedig 125 mm-re növekedett. Ezekkel megegyező időpontokban a nyugati ültetvények talajában sorrendben 110 mm, 125 mm, illetve 135 mm körüli értékek voltak mérhetők. 

Viszonyítási alapként megemlítették, hogy az előző tenyészév hasonló időszakában az 1 méteres talajszelvény hasznosítható vízkészletének átlagos hiánya 150-170 mm körül alakult a borvidéken. Az időjárási elemzést a Bodrogkeresztúr Dereszla-dűlőben található meteorológiai állomás mérési adatai, illetve az Országos Meteorológiai Szolgálat által szolgáltatott online adatok (met.hu) alapján készítették el. A borvidékre vonatkozó éghajlati normál értékek (1991-2020.) közelítő becslését több mérőhelyről származó adatok felhasználásával végezték - írták az összefoglalóban.

Megosztás

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás