Ausztrál és uniós baromfikörkép
Ausztráliában egyre több baromfihúst fogyasztanak az emberek, legalábbis az utóbbi évek tapasztalatai ezt mutatják. Az árak évről-évre versenyképesebbek és további javulás várható ezen a téren. Eközben az Európai Unióban csökken a baromfihús-export és hazánk baromfihús árai is csökkenő tendenciát mutatnak.
Ausztráliában, az utóbbi években a baromfihús lett a legkedveltebb húsféle – egy ausztrál intézet (ARABES) kutatása szerint. Ez annak köszönhető, hogy jelentősen változtak a fogyasztói szokások, valamint a csirkehús ára is egyre versenyképesebb lett. A baromfihús árcsökkenése abból is tisztán látszik, hogy az elmúlt öt gazdasági év átlagához képest a 2014/2015-ös gazdasági évben a csirkehús kilogrammonkénti fogyasztói ára 50 százalékkal volt alacsonyabb a sertéshúséhoz, 59 százalékkal a bárányhúséhoz és 65 százalékkal a marhahúséhoz viszonyítva. Az árcsökkenés mellett a csirkehús termelés folyamatosan növekszik az utóbbi években. Sőt, az előrejelzések szerint 2016-ban további 4 százalékkal, 1,16 millió tonnára emelkedhet a kibocsátás.
Elsősorban a friss, egész csirkét keresik az ausztrál vásárlók, amely a belföldi értékesítés 3 százalékát adja ki. A kereslet 34 százalékáért a friss csirkedarabok a felelősek, a továbbfeldolgozott termékek iránt pedig 29 százalék a kereslet.
Hirdetés
Az elmúlt 30 évben megduplázódott az ausztrálok egy főre jutó baromfihús fogyasztása, 2016-ra pedig ez az érték elérheti akár a 46,2 kg-t.
Exportban is erősödik Ausztrália, fő célországaik Pápua Új-Guinea és a Fülöp-szigetek, ahova főleg fagyasztott termékeket és belsőségeket szállítanak.
Eközben az Európai Unióban
A közösségben 2,1 százalékkal csökkent a baromfihúsexport 2015 első kilenc hónapjában a 2014-es adatokhoz viszonyítva. Ghánában (+22,4 százalék), Ukrajnában (+19,6 százalék), Szaúd-Arábiában (+11,7 százalék) és a Dél-afrikai Köztársaságban (+1,2 százalék) nőtt, míg Hongkongban (–34 százalék) és a Benini Köztársaságban (–7,8 százalék) csökkent az uniós baromfihús-készítmények iránti kereslet. Az EU baromfihús-exportját jellemzően a fagyasztott termékek alkotják.
Az unió baromfihús-importja nem változott jelentősen, az első kilenc hónapban 649 ezer tonna volt összesen. Thaiföldről 14,8 százalékkal nőtt a behozatal. A legnagyobb beszállítónak számító Brazíliából 6 százalékkal kevesebb baromfihús érkezett a közösségbe, de csökkent a Kínából (–28,6 százalék), az Argentínából (–19,5 százalék) és a Chiléből (–28,6 százalék) behozott baromfihús mennyisége is. Az import főképp a félkész és a kész termékek, a sózott és a fagyasztott baromfihúsokra fókuszál.
2015 első 46 hetében 183,22 euró/100 kg volt az egész csirke uniós átlagára, kismértékben csökkent az előző év azonos időszakához képest. Magyarországon a vágócsirke élősúlyos termelői ára 260 forint/kg körül alakult 2015 első 46 hetében, ami 3 százalékkal volt alacsonyabb az egy évvel korábbinál. Az egész csirke feldolgozói értékesítési ára 502 forint/kg-ról 465 forint/kg-ra, a csirkecomb ára 457 forint/kg-ról 455 forint/kg-ra csökkent, addig a csirkemellé 1 százalékkal, 992 forint/kg-ra emelkedett a megfigyelt időszakban.
Forrás: AKI
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben
Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatAMG Pro-tech mikrogranulált talajkondicionáló készítmény (10kg)
12 940 HUF / zacskó
+ áfaTöbb mint 400 hirdetés 89 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés