Az agrárágazatban is egyre több helyen jelennek meg az adatgyűjtésre szolgáló mérőműszerek, a komplex döntéstámogató rendszerek. Ezek segítségével az üzemek teljesítménye nyomon követhető, és a döntéshozók adatokkal alátámasztott lépéseket tehetnek a fejlődés érdekében. Míg 10-15 évvel ezelőtt a digitalizáció még csak egy kényelmi szolgáltatás volt a vállalatok számára, mostanra már komoly versenyelőny, a jövőben pedig kötelező minimum lehet. Kérdés azonban, hogy képes-e tényleges megoldást nyújtani a mezőgazdasági ágazatok problémáira?

Napjainkra a világ eljutott oda, hogy az adat és a belőle nyert hasznos információ képviseli az egyik legnagyobb értéket egy jól működő vállalatnál - derült ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) legfrissebb kiadványából. Nincs ez másképp a mezőgazdaságban sem: 2019-ben készült el a Digitális Jólét Program keretein belül Magyarország Digitális Agrár Stratégiája, valamint később ehhez a kapcsolódó intézkedési terv. Ezzel a magyar mezőgazdasági szereplők lehetőséget kaptak arra, hogy egy újabb lépést tegyenek az adat alapú digitális mezőgazdaság, az úgynevezett mezőgazdaság 4.0 (Smart farming) felé - írta az Agrárszektor.

A digitalizáció üzem szintű kialakítása komoly befektetés, amit nehéz néhány éven belül kigazdálkodni, és a magyar üzemméretek és birtokstruktúra mellett nem minden esetben lehet kifizetődő - Fotó: Magro.hu, CSZS, Újpetre

Sok megoldandó feladat van még

A tapasztalatok ugyanakkor azt mutatják, hogy a gazdálkodók körében még komoly problémát jelent a tudáshiány, és nem feltétlenül van meg az igény az átállásra. A digitális átállást a gazdálkodók, de a termelői csoportok esetében is csupán egy szűk réteg képes teljesen önállóan megvalósítani. A digitalizáció üzem szintű kialakítása komoly befektetés, amit nehéz néhány éven belül kigazdálkodni, és a magyar üzemméretek és birtokstruktúra mellett nem minden esetben lehet kifizetődő.

A digitalizáció előnye az adatok magas szintű feldolgozása, információvá alakítása és az abból meghozott döntésekben rejlik. Éppen ezért nem elég csak a gépeket „megvásároltatni” a gazdálkodókkal. Hiányoznak a központi adatfeldolgozó rendszerek, amelyekkel költséghatékonyabban lehetne számításokat végezni és következtetéseket levonni.

Továbbá azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy Magyarországon jelentős problémát okoz az adatféltés jelensége: sem a gazdálkodók, sem pedig a különböző cégek nem osztják meg szívesen az adataikat. Ezen a területen még fejlődni kell - írták.

További kihívást és problémát jelent, hogy a magyar mezőgazdaságban jelentős munkaerőhiány tapasztalható. Mostanra már nem csupán a szakképzett munkaerő hiányzik az ágazatból, betanított munkásból és idénymunkásból sincs elég. 2015 és 2020 között a - nem fizetett családi és időszaki munkaerő-ráfordítást is magában foglaló - munkaerő-felhasználás jelentősen, 24 százalékkal esett vissza.

Az ágazatra rálátó szakértők szerint pedig nem csupán az elérhető munkaerő mennyisége, hanem minősége is problémát jelent a szakmában.

Komoly munkaerőgondok

Fontos továbbá megemlíteni az uniós tagállamok „elszívó hatását” a munkaerőre, vagyis azt, hogy aki még kapható is lenne ilyen munkára, az inkább nyugatra megy az ottani, a hazaihoz képest magasabb bérek miatt. Az AKI felmérése alapján a mezőgazdasági vállalkozások számára a munkaerővel kapcsolatosan a legnagyobb nehézséget a folyamatosan növekvő bérigény, a munkavállalók elkötelezettségének és munkatapasztalatának hiánya, illetve a szezonális foglalkoztatottaknál az alacsony munkamorál jelenti. Az adatok azt mutatják, hogy a munkaerő megtartására a magyar vállalkozások az emelkedő bért tekintik a leghatékonyabb eszköznek, a szervezeten belüli előrelépést, az életpálya-tervezést vagy a tulajdonrészhez jutást kevesen tartják hatékony ösztönzési formának.

A kiadvány szerzői szerint a munkaerőhiány enyhítésének egyik lehetséges módja lehet a robotizáció és az automatizáció erősítése az ágazatban. Ehhez tudásátadásra és ismeretterjesztésre lesz szükség, valamint egy olyan információs háló kialakítására, ami ki tudja szolgálni a digitalizáció iránt érdeklődő gazdálkodókat - írták.

A NAK szerint a már rendelkezésre álló technikai vívmányok – többek között a drónok – alkalmazásának elterjedése érdekében pedig fontos a vonatkozó jogszabályok felülvizsgálata, valamint a mezőgazdaságban külföldön már működő „jó gyakorlatok” figyelemmel követése és átvétele.

Fel kell nőniük a kicsiknek is

A NAK szerint a következő évtized egyik legnagyobb kihívása az lesz, hogy sikerül-e a magyar mezőgazdaságot is digitális pályára állítani? A hazai mezőgazdasági vállalatok - és ezen belül is főként a kisebb termelők - jelenleg csak korlátozott ismeretekkel rendelkeznek a modern termelési módszerekkel és technológiákkal kapcsolatosan, amin javítani kell. Ezen felül kiemelt figyelmet kell fordítani arra, hogy a következő uniós költségvetési időszakban az ágazatba érkező forrásokból olyan fejlesztések valósuljanak meg, amelyekkel a digitalizáció terén szükséges előrelépések biztosíthatóak - közölték.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás