Egy oldalról nagyon jó, hogy a mezőgazdaságban is terjednek a modern digitális technológiák, de ezzel olyan veszélyek is megjelentek, amikre eddig gondolnia sem kellett a gazdáknak. Ma már erre is gondolni kell. Az egyre szaporodó rendőrségi feljelentésekből az is kiderül, hogy a kiberbűnözés még gyorsabban terjed, mint a digitális eszközök alkalmazása. Elég egy professzionális támadás az interneten, máris bűnözők, tolvajok, csalók kezébe kerülhetnek az e-mail cím, az online bankszámla vagy a közösségi oldalak belépési adatai. Mindez pedig az anyagi károkon kívül erkölcsi értelemben is jelentős problémákat okozhat.

Az Agrárágazat számolt be arról az angliai kutatásról, amely bebizonyította, hogy bár a gazdálkodók nem tartanak ilyen veszélytől, jelentősen nő az kibertámadások száma. Csak 2019-ben a brit mezőgazdasági vállalkozások majdnem kétharmada szenvedett el ilyet. Ez az arány 2018-ban még az 50 százalékot sem érte el. Ma már nem csak az otthoni vagy mobileszközök, hanem roppant drága rendszerek vannak összekötve az internettel: okosfarmok, állattartó telepek, drónok, növénytermesztő objektumok, technológia- és gazdaságirányítási rendszerek.

Ezek mind veszélyeztetettek lehetnek a kiberbűnözés szempontjából.

Különösen az adathalász vagy átveréses e-mailek, rosszindulatú szoftverek beszivárogtatása, céges és/vagy személyes adatok nyilvánosságra hozatala terén okoztak gondot. Sőt, a fokozódó konkurenciaharcban tudatos károkozás is előfordulhat: ilyenkor bizalmas, a gazdaságot érintő adatok kiszivárogtatásával lejárató, vagy egyéb módon ártó információkat hoznak nyilvánosságra.

Az agrárdigitalizáció veszélyeket is tartogat: a kiberbűnözés ezt a szektort sem kíméli - Fotó: Magro.hu, CSZS, illusztráció

Az ipari méretű kibertámadás bármely iparágban jelentős kárt okozhat a vállalkozásban, Viszont egy ilyen támadás a mezőgazdasági ágazatban egész növénykultúrákat semmisíthet meg, és súlyos következményekkel járhat a teljes népesség életminőségére nézve – közölte Chris Harry-Thomas, az Inmarsat agrárágazati fejlesztési igazgatója. Ezért rendkívül fontos, hogy az agrárcégek megtegyék a szükséges intézkedéseket a kockázatok ellensúlyozására.

Mit lehet tenni a kiberbűnözők ellen?

A brit kutatások 9 pontban foglalják össze a lehetséges védekezés és megelőzés módjait.

  1. Legyen a gazdaságnak kibernetikai kockázatkezelési terve, ami segít a kockázatok felismerésében, elkerülésében. Ezt a tervet pedig ismertetni kell a gazdaság munkatársaival.
  2. Fontos a biztonságos konfigurációk felépítése. Ez szoft- és hardvereszközöket ugyanúgy magában foglal, mint a felesleges funkciók eltávolításához vagy letiltásához, az ismert sebezhetőségek kijavításához megtervezett stratégiát.
  3. Fontos biztonságban tartani az otthoni és távoli munkavállalókat, gondoskodni az adataik védelméről, és ellenőrizni az eszközeik és rendszereik titkosítását.
  4. Terv kell a legrosszabb forgatókönyvek esetére. Csak idén a brit kormányzati kiberbiztonsági jogsértések felmérésében a vállalkozások csaknem fele élt át az informatikai apparátusát érő támadást az elmúlt egy évben.
  5. Védelmi apparátust kell kiépíteni a rosszindulatú szoftverek ellen. Ezek közt vírusok, olyan kódok vagy tartalmak is lehetnek, amik veszélyt jelenthetnek az informatikai rendszerekre, zavart okozhatnak az üzleti tevékenységben, érzékeny információk-adatok elvesztéséhez vezethetnek. Ebbe a védelmi eljárásba be kell vonni az összes alkalmazottat.
  6. Fontos a felhasználói jogosultságok kezelése: a felhasználóknak csak a szerepükhöz szükséges minimális szintű hozzáférést, rendszergazdai jogosultságokat és jogokat kell biztosítani, hogy a fiókokkal való visszaélés vagy annak veszélyeztetése ne okozzon az elkerülhetetlennél nagyobb kárt.
  7. Folyamatosan megfigyelés alatt kell tartani az összes hálózatot, rendszert és szolgáltatást, és biztosítani a hálózat biztonságát. Tehát folyamatosan meg kell győződni róla, hogy a hálózati biztonsága megbízható (tűzfalak, e-mailekbiztonság, vírusirtók stb.), ami vonatkozik
  8. az USB-meghajtók, mobilok és „cserélhető adathordozók” használatának ellenőrzésére is. Ezek sok olyan adatot és információt tárolhatnak és továbbíthatnak, amelyek érzékenyek vagy bizalmasak lehetnek. Célszerű irányelveket és megoldásokat kidolgozni a cserélhető adathordozók használatának ellenőrzésére és minimalizálására, és kihirdetni ezeket.
  9. Ezek szerint fontos kitanítani a munkahelyi közösséget arra, hogy a kiberbiztonság miért fontos, és hogyan biztosítható - írták.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás