Az AGRO.bio Hungary Kft. Nyitott Kapuk Napján, 2023. november 9-én a Kukorica Kör Egyesület tagjai és az Egyesület "Kukoricázz Velünk!" termelési versenyében részt vevő gazdái számára lehetőség nyílt arra, hogy belelássanak az alga- és a baktériumkészítmények gyártásának rejtelmeibe és hasznos előadásokat hallgassanak meg. Az Egyesület tagjaként, a Magro.hu is részt vett az eseményen.

Az Albitech Biotechnológiai Kft. fiatal és dinamikusan fejlődő csapata 2007 óta foglalkozik mikroalgákkal kapcsolatos K+F tevékenységekkel, illetve a mikroalga alapú termékek mezőgazdasági hasznosításának kérdéskörével, azóta gyártanak termékeket az AGRO.bio Hungary Kft. számára.

Futó Máté és Futó Péter laborvezetők az Algafix® és az AlgaTer gyártásába engedtek betekintést.

https://www.youtube.com/shorts/HM5WaJePblY

Előbbi egy termésnövelő biostimulátor, amit a növénytermesztésben leggyakrabban élőalgás lombtrágyaként, növénykondicionálóként használnak, azonban az utóbbi évtizedben növekszik az érdeklődés antimikrobiális és antifungális valamint növényi növekedést szabályozó (Plant Growth Regulator-PGR) anyagaik iránt is. A kutatások szerint a gyártott, balatoni izolátumból származó Scenedesmus mikroalga faj tenyészetei növényi hormonokhoz hasonló hormonszerű hatást mutatnak.

Az AlgaTer nagy molekulatömegű anyagot (ún. EPS-t) termel, amely óvja a talajt a kiszáradástól és táplálja a talajban élő mikroorganizmusokat, egyúttal védi a növényvédőszerek és a műtrágyák káros hatásaitól. Az összetapadó talajmorzsák pedig javítják a talaj szerkezetét, víz-, hő- és levegőgazdálkodását, termékenységét.

A nagy tömegű algafonal és az EPS (exopoliszacharid) együttesen jelentősen javítja a talajok vízháztartását, vízmegtartó képességét. A talajmorzsák kötődése erősebb lesz, ezért a talajok kevésbé lesznek kitéve az eróziónak és a deflációnak.

A talaj termékenységének, szerkezetének, víz- és levegőgazdálkodásának javulását a kultúrnövények magasabb terméssel, jobb minőséggel és nagyobb jövedelmezőséggel hálálják meg.

https://www.youtube.com/watch?v=j8-Hn9Oyv24

Az algatörzsek szelektálását és fenntartását klasszikus mikrobiológia módszerekkel végzik, nagy hangsúlyt fektetve az ellenőrzött algasejtvonalak megőrzésére és az ezekből készült tenyészetek zárt rendszerű steril fotofermentációs előállítására.

Bódai Viktória a Fermentia Kft. K+F vezetője - Fotó: Magro.hu

A Fermentia Kft. 2007 óta gyárt talajbaktérium-készítményeket az AGRO.bio Hungary Kft. részére. Bódai Viktória K+F vezető és Czobor Ádám projektvezető a BactoFil® talajoltó készítmények gyártásának hátterét mutatta be.

A talajoltás során a gyökérzónába kijuttatott talajbaktériumok megtelepednek a gyökéren és annak környezetében, amely mind a növénynek, mind a baktériumnak előnyös. Rengeteg jótékony hatása van a talajoltásnak, hiszen számos ponton segíti a kultúrnövények életfolyamatait. A talajszerkezetben már 2-3 év után egyértelmű javulást láthatunk. Gyorsabban bomlanak le a növény- és szármaradványok, a talajművelés során kevesebb üzemanyagot kell felhasználni, csökkennek a szélsőséges időjárás okozta károk, javul a talaj vízmegtartó képessége és a növény termésmennyisége is.

Emellett biokontroll hatása is megfigyelhető, hiszen egyrészt a talajbaktériumok lebontják a kórokozók tápanyagforrását jelentő gyökér- és szármaradványokat, másrészt megkötik a Fe3+ ionokat, ezzel gátolva azok szaporodását. Ezen kívül a növények egyszerűbben vesznek fel és kötik meg a tápanyagokat, így például a nitrogént, foszfort, káliumot és a vizet is. A talajbaktériumok a kijuttatott műtrágyák hasznosulását is támogatják.

A Kukorica Kör Egyesület tagjai - Fotó: Kristóf Imre (Agrárágazat)

(x)

További híreink

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás