Kelet- és Közép Európa legnagyobb takarmányozási szimpóziumát rendezte meg november közepén az Agrofeed Kft., ahol 40 országból több mint 600 résztvevő vett részt. Az eseményen a szakemberek a modern állattenyésztés és takarmányozás kihívásaira, a várható trendekre és hatékony megoldásokra keresték a válaszokat. A résztvevők Alpár Botondnak, az Agrofeed Kft. K+F vezetőjének prezentációját is meghallgathatták, aki a tápérték fontosságáról beszélt.

Mondandójának az adott aktualitást, hogy cége a közelmúltban egy fermentáló üzemet és egy, a legújabb megoldásokat, fejlesztéseket alkalmazó laboratóriumot adott át a szalkszentmártoni üzemének területén. A Magro.hu ennek kapcsán beszélgetett vele.

Mikor indult el a termelés az üzemben?

A Széchenyi Egyetemmel közös projekt - amely 450 millió forint önerővel és 747 millió forint európai uniós támogatással létesült - 2020-ban kezdődött. Az egyetemi tesztek mellett ekkor indult el a szalkszentmártoni fermentáló üzem építkezése. 2022 első felében már próbagyártásokat is végeztünk, de az értékesítés ekkor még nem indulhatott el. A projekt során futott egy sertéstelepi tesztünk nagyüzem körülmények között, ahova 2023 elején már nagyobb mennyiségben szállítottunk a legyártott kísérleti folyékony fermentumból. A nagy volumenű, egész sertéshizlaldára kiterjedő etetési kísérlet pozitív eredménnyel zárult. Az állatok paraméterei javultak, amíg a termékünket kapták, aminek aztán az lett az eredménye, hogy a pályázat lezárta után is, a mai napig használják a folyékony fermentumot ezen a telepen. A projekt lezárása után a termék Vivaferm néven került forgalomba.

Alpár Botond, az Agrofeed Kft. K+F vezetője

Miért éppen fermentáló üzemben gondolkodtak, mi volt ezzel a céljuk?

A projekt célja egy olyan speciális fermentációs megoldás meghonosítása és továbbfejlesztése volt, amellyel a kevésbé értékes takarmány-alapanyagok tartósítása és feltárása elvégezhető. Az átalakulás során a kifejlesztett termékek takarmányozási és piaci értéke jelentősen, akár 20%-kal növekszik, és jóval értékesebb a kiindulási anyagokhoz képest. A cég fontosnak tartja az egészséges élelmiszer előállítást, amelyhez ezzel a beruházással jelentős támogatást biztosít.

A fermentálással az elsődleges célunk az, hogy az állatok emésztését javítsuk, kiküszöböljük az emésztőszervi megbetegedéseket, az emésztésből fakadó problémákat, illetve a savnak, valamint a probiotikumoknak köszönhetően visszaszorítsuk a patogén kórokozókat, és ezáltal csökkenteni lehessen az antibiotikum-felhasználást egy állattartó telepen.

A piacon most sok a divatos téma, több takarmánygyártó foglalkozik, például algákkal, vagy rovarfehérjékkel. Mi más, egy olyan irányba indultunk, olyan takarmánykezelési, illetve takarmányfeltárási eljárást alkalmazunk, ami Magyarországon jelen pillanatban nem igazán elterjedt.

Ki foglalkozik még ilyen tevékenységgel Európában?

Hollandiában tudok egy olyan takarmánygyártó cégről, ahol folyékony fermentumot ipari mennyiségben állítanak elő, és szállítják ki azt a környező sertéstelepekre. Mivel Hollandia területileg sokkal kisebb Magyarországnál, így ők az egész országot lefedik. Mi a fermentáló üzem 150-200 kilométeres sugarú körében szeretnénk olyan sertéstelepeket találni, ahol folyékonyan takarmányoznak, és ahova elhelyezhető a legyártott termék.

Mekkora üzleti potenciál van az újdonságban?

Magyarországon jellemzően nincsen olyan homogén, kiszámítható mennyiségben elérhető melléktermék, amelyet egy folyékony takarmányozási rendszerben el lehetne helyezni. Létezik ugyan néhány olyan integráció, telep, aminek a környékén megbízható tejüzem vagy sörgyár található és a savót, illetve a sörélesztőt el tudják helyezni, viszont nagyon sok olyan telep is van, akinek a közelében ezek az adottságok nem állnak rendelkezésre.

Ugyanakkor olyan alapanyaggal dolgozni, amelyiknek a minősége nem megbízható, változó a minősége, a pH-ja, általában rizikót jelent a sertéstelepnek. Mi ezzel a gyártott folyékony fermentummal, egy stabil, homogén, folyékony mellékterméket ajánlunk, ami ráadásul hozzáadott értéket is, nevezetesen élő tejsavbaktériumot és jelentős mennyiségű savat is tartalmaz. A tejsav az a típusú szerves sav, amelyikkel hatékonyan lehet a takarmány eltarthatóságát javítani, a savra érzékeny, nedves közegben könnyen elszaporodó patogén mikroorganizmusok visszaszorításával, míg ízhatása kedvező.

Fontos dolog továbbá, hogy a fermentálás alatt a kiindulási állapothoz képest a takarmány-alapanyagok szemcsemérete jelentősen lecsökken. Ennek következtében megnő a takarmányok felülete, azaz az állatok emésztőrendszerében az enzimek számára sokkal jobban hozzáférhetőek lesznek a bennük lévő táplálóanyagok, azaz megnő az emészthetőségük.

Ha jól értjük, folyékony fermentummal egy gyártóhelyről nem lehet az egész ország területét lefedni, felmerül a kérdés, hogy milyen lehetőségeik vannak azoknak a telepeknek, amelyek az említett 150-200 kilométeres sugarú körön kívül találhatók?

Ezért indult két irányba a fejlesztés. Elsődlegesen folyékony terméket állítunk elő, de az üzemtől távolabb elhelyezkedő állattartó telepek számára szilárd fermentum is elérhető. A szilárd ebben az esetben nem légszárazat jelent, hanem egy fizikailag szilárd termékről beszélünk, ami lehet akár földnedves is, hasonlóan például egy CCM-hez vagy nedves kukoricához, amit silóban vagy hurkában erjesztenek.

A szilárd fermentum vákuumcsomagolásban, vagy a szelepes zsákban megfelelőképpen becsomagolva takarmány-alapanyagként már száraz takarmányozást folytató telepek etetési rendszerébe is beilleszthető, és abban reménykedünk, hogy a folyékony fermentum kínálta előnyök ilyen módon mindenki számára elérhetőek lesznek az országban. Nyugat Európában vannak olyan sertéstelepek, amelyek nagy arányban használnak folyékony fermentumot.

A hízófázisban akár 40-50%-os is lehet a bekeverési arány. Az ilyen telepeken a nevelés, illetve a hizlalás megvalósítható antibiotikum nélkül is. Természetesen egyedi kezeléseket ott is alkalmaznak vakcinázással, illetve ivóvízen keresztül.

Miért népszerűbb ez a technológia arra?

Ott a gazdák felismerték azt, hogy a helyben megtermelt alapanyag takarmányozási értéke, emészthetősége - legyen az gabona, vagy fehérjehordozó -, ezzel a fermentációval nagymértékben növelhető. Ez azt jelenti, hogy ugyanazzal a takarmány alapanyag háttérrel, a fermentum jobb emészthetőségének köszönhetően, akár egy extenzívebb, tehát egy alacsonyabb beltartalmú takarmánnyal is elérhető ugyanaz az eredmény, mint egy nem fermentált, száraz, magasabb beltartalmú takarmánnyal.

Milyen a fogadtatása ennek az újdonságnak itthon?

Az Agrofeednél az elsődleges célunk az, hogy lépésről lépésre haladjunk előre. Ha első körben megtaláljuk azokat az üzleti partnereket, azt az egy-két sertés-, baromfi- vagy szarvasmarhatelepet, ahol el tudunk indulni és tesztelni tudjuk a termékeket különböző bekeverési arányokban, és ők látják a termék előnyeit, akkor ezek referenciaként szolgálhatnak, és később más telepeken is el tudunk indítani egy hasonló programot.

(x)

Hol az aszály, a hőség, hol a túl sok csapadék, hol a betegségek stresszelik a növényeinket a haszonállatainkat. A Stresszkezelés a mezőgazdaságban Növény – Állat – Gazda Konferencián bemutatjuk, hogy lehet ezeket hatékonyan kezelni.
Nézze meg a részleteket, amihez kattintson ide!

Kapcsolódó cikkek

További híreink

December 2-ig nyújthatók be a kárenyhítő támogatási kérelmek

2024.11.21.

A gazdálkodók 2024. december 2-ig nyújthatják be kárenyhítő támogatási kérelmüket. A határidő azért módosult, mert 2024. november 30. munkaszüneti napra esik.

Több, mint 10 milliárd forintot fizettek ki a Napenergia plusz programban

2024.11.21.

Az Energiaügyi Minisztérium szerint mintegy 4000 pályázónak már több mint 10 milliárd forintot utaltak át a modern napelemes rendszerek telepítéséhez

Naponta méhek millióinak gyilkosa az autó

2024.11.21.

Egy friss kutatás meglepő eredményeket hozott a méhek közlekedési forgalom miatti pusztulásáról, amely jóval nagyobb léptékű, mint azt korábban feltételezték.

Kemény mínuszok és havazás lesz ma

2024.11.21.

Csütörtökön változóan felhős, napos idő várható, de estére délnyugatról vastag felhőzet érkezik, és nyugaton havas eső, havazás alakulhat ki, erős, néhol viharos széllel.

Van válasz a veszteséges tejtermelésre: Szilágyi Szabina mesélt a Bociország Sajtműhely munkájáról

2024.11.21.

A szarvasmarhatartás korántsem egyszerű feladat, amit Szilágyi Szabina gyakorló gazdálkodó alapos gazdasági számításokkal támasztott alá.

Kritikus állapotban az intenzív osztályon van a tinédzser, akit madárinfluenza fertőzött meg

2024.11.20.

Egy kanadai tinédzser kritikus állapotban, intenzív osztályon fekszik, miután H5N1 madárinfluenzával fertőződött meg november elején.

Partnerhírek
Partner

Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben

2024.11.19.

Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.

Partner

Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez

2024.11.07.

Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.100 hirdetés 90 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás