Szeptember első napjaiban az időjárásban továbbra sem történt változás, a hőség és az aszály változatlanul tartott, és még az előző héten néhol előforduló záporok is elmaradtak. Pénteken várható lassú változás, először a Dunántúlon és a déli régióban, majd a jövő hét elejétől más területeken is megjelenhet a csapadék, a hőmérséklet pedig csökkenni fog. Ez a változás a kapásnövények terméseredményein már nem segít, de a repce vetéséhez nélkülözhetetlen a talaj nedvességtartalmának javulása.

Az elmúlt több mint egy hét során főként száraz, forró időjárás uralkodott, az ország északnyugati részén esett kevés eső, de máshol csak elvétve fordult elő egy-egy zápor. Az elmúlt 30 nap során az Alföldön és a Dunántúl délkeleti részein mindössze 2-15 mm csapadék hullott, de sok helyen ennyi sem esett. A legtöbb eső, 20-60 mm, az északi és északnyugati régiókban hullott, de ez is elmarad a sokéves átlagtól. Az elmúlt 90 napban országszerte jelentős, több mint 100 mm-es csapadékhiány mutatkozott az átlaghoz képest. Az aszály tovább erősödött, és jelenleg az ország jelentős részén nagyfokú vagy súlyos aszály tapasztalható. A talaj felső rétege különösen az ország keleti, délkeleti kétharmadában rendkívül száraz, csak a múlt hét első felében érintett területek tartalmaznak némi nedvességet, míg a mélyebb rétegek országszerte kritikusan szárazak.

Nyári növényekre vonatkozó mezőgazdasági aszályszint szeptember 4-én Magyarországon

A rendkívüli szárazságot a szokásosnál 6-9 fokkal melegebb időjárás tovább súlyosbította. A nagy napi hőingás ellenére, amikor a középhőmérséklet 23-28 fok között mozgott, az éjszakai hőmérséklet 13-18 fokra csökkent, de napközben 33-35 fokot mértek - írta agrometeorológiai elemzésében a HungaroMet.

A vegetáció mintegy három héttel előrébb jár a szokásosnál, amit az aszály miatt bekövetkező kényszerérés tovább fokozott. A napraforgó és kukorica állományok beértek és elszáradtak, betakarításuk már folyamatban van. A legfrissebb műholdas adatok szerint az idei NDVI index a 2022-es aszálynál kedvezőbb, de az optimálistól messze elmarad. A zöld tömeg maximális értéke is elmaradt a várakozásoktól, különösen a kukoricánál, ahol a száradás korábban megkezdődött, amit az aszály mellett az is okozott, hogy a szükséges hőösszeg korán rendelkezésre állt. Sajnos a virágzás és szemképződés időszakában nem hullott elegendő csapadék, így az öntözés nélküli területeken gyenge terméseredmények várhatók.

Az őszi káposztarepce vetéséhez a talaj nedvessége csak néhány kisebb folton elegendő, de az ország jelentős részén a talajréteg száraz és poros. A múlt heti száraz időjárásban a levélnedvesség időtartama és a párás időszakok hossza minimális volt, ami megakadályozta a gombás betegségek elterjedését.

Az NDVI vegetációs index értéke egyre csökken, és a természetes vegetáció gyorsan veszít zöld tömegéből. A szárazság már az erdőkre is kihat, és a szántóföldi növények is gyorsabban száradnak. A természetes száradás ütemét a csapadékhiány csak tovább fokozza. Az anomália térkép azt mutatja, hogy egyre nagyobb területeken, különösen az Alföldön és a Dunántúl keleti részein, jóval kevesebb a zöld tömeg, ami egyértelműen az aszály következménye.

A kukoricatermesztésre használt 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg jelenleg 1560-1740 foknap között alakul, ami már bőségesen elegendő a legtöbb kukoricafajta beéréséhez. A tavalyi és a sokéves átlaghoz képest ez 190-320 foknappal magasabb, ami azt jelenti, hogy a vegetáció mintegy három héttel előrébb tart.

Az elkövetkező napokban változás várható az időjárásban, a hőhullám véget ér, és először a Dunántúlon, majd a keleti országrészben is enyhül az aszály. Pénteken délnyugaton záporok, zivatarok várhatók, majd a hétvégén és jövő hét elején egyre több helyen lehet számítani csapadékra. A Dunántúlon 20-40 mm, keleten 5-15 mm eső várható. A hőmérséklet enyhül, a hét második felében és jövő hét elején a csúcshőmérséklet 27-33 fok között alakul, majd kedden már 30 fok alatt marad.

További híreink

Elérte Magyarországot az árhullám, mutatjuk a legveszélyeztetettebb területeket

2024.09.16.

Elérte a Szigetközt az árhullám. A Lajtán Mosonmagyaróvárnál ma hajnalban a legmagasabb, III. fokú árvízvédelmi készültséget kellett elrendelni az állami védvonalakon. A vízügy Országos Műszaki Irányító Törzse folytatja a védelmi előkészületek koordinálást, szoros egyeztetésben a társszervezetekkel.

Három helyen is kiválogatták a legjobb fiatal szürkemarha bikákat

2024.09.16.

A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság kollégái a Magyar Szürke Szarvasmarhát Tenyésztők Egyesülete tagjaival elvégezték a fiatal szürke szarvasmarha bikák válogatását a bugacpusztaházi, az izsáki, valamint a kunszentmiklósi állattartó telepeken.

Partner

Vadkerítések évtizedekre kivitelezve - szakértelemmel és megfelelő gépparkkal

2024.09.16.

Két év teljeskörű garancia, profi kivitelezés, minőségi alapanyagok, előzetes konzultáció, gyors, megbízható munka. Többek között ezekről számolnak be a Cont-Eco Kft. megrendelői, partnerei, akik sok esetben már évtizedek óta üzleti kapcsolatot ápolnak a vadkerítéseiről és villanypásztor-rendszereiről ismert szombathelyi vállalattal.

Ötvenkét őszi búza fajtát és 15 repcehibridet vizsgáltak a GOSZ-VSZT-NAK országos tesztjein

2024.09.16.

Összesen 52 őszi búza fajtát és 15 repcehibridet vizsgáltak a GOSZ-VSZT-NAK országos tesztjein.

Szél- és csapadékrekordot is hozott a hétvége

2024.09.16.

A hétvégén új országos széllökés és csapadék napi rekordok születtek: Kab-hegyen 118,8 km/h szélsebességet, Bakonybélben pedig 87,4 mm csapadékot mértek.

Az elmúlt napok után fontos tudni, milyen idő várható a héten - mutatjuk

2024.09.16.

Hétfőn estig nagyrészt erősen felhős, főként nyugaton, délnyugaton borult idő várható sokfelé esővel, záporral, a legnagyobb mennyiség a délnyugati országrészben eshet. Délutántól délkelet, kelet felől már elkezd szakadozni, helyenként csökkenni a felhőzet, és arrafelé egyre kevesebb helyen valószínű csapadék.

Partnerhírek
Partner

Vadkerítések évtizedekre kivitelezve - szakértelemmel és megfelelő gépparkkal

2024.09.16.

Két év teljeskörű garancia, profi kivitelezés, minőségi alapanyagok, előzetes konzultáció, gyors, megbízható munka. Többek között ezekről számolnak be a Cont-Eco Kft. megrendelői, partnerei, akik sok esetben már évtizedek óta üzleti kapcsolatot ápolnak a vadkerítéseiről és villanypásztor-rendszereiről ismert szombathelyi vállalattal.

Partner

Acélcsarnok-építés? Most dupla pályázati segítséget is kaphatnak az állattartók

2024.09.13.

Újra mezőgazdasági célú pályázatok nyílnak 2024 őszén, amelyek ez alkalommal az állattartó gazdaságok versenyképességének fokozását célozzák a termeléshez szükséges eszközök korszerűsítésének vagy éppen építési beruházás finanszírozásával. Az agrárszíntéren igen elterjedt acélcsarnokok utóbbihoz kínálnak, vállalkozásra szabott épületkonstrukciókat. Nézzük a modern acélcsarnokok előnyeit!

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 20 szervós kis traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 20 szervós kis traktor

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 2.900 hirdetés 71 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás