Számos tudományos tanulmány igazolta, hogy a mikotoxinok alacsony szintje káros hatással van a baromfitermelésre és az egészségre. Különféle megoldások léteznek az állatok teljesítményszintjének fenntartására, ilyen például a kereskedelemben kapható algo clay technológia.

A mikotoxinok olyan veszélyes vegyületek, amelyek a takarmányban jelenlétük esetén jelentős kockázatot jelentenek az állatok egészségére és termelékenységére. Több száz mikotoxin létezik, de a takarmányipar általában néhányra összpontosít, amelyek elterjedtségük és toxicitásuk miatt különösen károsak mind az állatokra, mind a közegészségügyre: aflatoxin B1 (AFB1), ochratoxin A (OTA), fumonizinek (FUM), trichotecének (pl. deoxinivalenol=DON, T2, HT2) és zearalenon (ZEA).

Tanulmányok bizonyítják, hogy az algoclay brojlertakarmányokba való beépítése csökkentheti a bélben a mikotoxinok károsodását (Forrás: allaboutfeed.net)

A mikotoxinok szabályozása a takarmányban

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) azonban felülvizsgálja a takarmányban található mikotoxinok szabályozására vonatkozó megközelítést, főként az alacsony mikotoxinszintek káros hatását bizonyító új tudományos munkák közzététele miatt. Ezek eredményeként az EFSA olyan véleményeket fogalmazott meg, amelyek a már szabályozott mikotoxinok, például az OTA szintjének csökkentését javasolják.

Mikotoxin-polikontamináció alacsony szinten

A baromfi-integrátorok a mikotoxinok káros hatásairól számolnak be, még a tudományos kutatásokban vagy a rendeletekben általában hivatkozottaknál is alacsonyabb szinten. A többszörös mikotoxin (polikontamináció) hatása a takarmányban nem teljesen ismert. A felmérések azonban azt mutatják, hogy ez egy széles körben elterjedt probléma.

Például az az adatbázis, amely 2013 és 2024 között világszerte több mint 20 000 takarmány- és nyersanyagmintát tartalmaz, azt mutatja, hogy a nyersanyagminták 85%-a egynél több mikotoxint tartalmazott, a takarmányok esetében ez a szint 94%-ra emelkedett. Az összes polikontaminált minta közül pedig a legtöbbjük alacsonyabb mikotoxinszinttel rendelkezik, mint az EU-ban jelenleg érvényes irányadó értékek. A polikontamináció alacsony szintje a norma.

Tudományos munka bizonyítja, hogy az uniós ajánlások alatti mikotoxinszintek befolyásolhatják a baromfi teljesítménymutatóit, például a takarmánykonverziós arányt, a baktériumok és vírusok kitörésére való fogékonyságot, valamint a madarak bélmorfológiáját és az oxidatív stresszt.

Az alacsony DON-szint befolyásolja a brojler bélrendszerének morfológiáját és az oxidatív stresszt

A Schothorst Feed Research (SFR) egy kísérletet végzett a DON-nal ( ~ 0,2 ppm) minimálisan szennyezett étrend (kontroll) hatásának értékelésére, összehasonlítva a DON-nal ( ~ 3 ppm) természetesen szennyezett étrenddel alacsonyabb szinten, mint az EU irányértéke (5 ppm).

A második táplálékkal 2 madárcsoportot etettek

A DON csoport ezt a diétát kiegészítés nélkül kapta, és az algoclay csoport + 2 g algoclay alapú terméket kapott/kg takarmány.

A 3 ppm DON étrendi expozíciója a 28. napon boholykárosodást, a 37. napon pedig lerövidülést okozott. Továbbá oxidatív stressz (a GSS = Glutation-szintetáz fokozott génexpressziója) zajlott le a májban a 37. napon. Ezeket a hatásokat nem figyelték meg az algoclay alkalmazásakor. Az algoclay-vel kiegészített madarak bélmorfológiája ugyanolyan volt, mint a DON-nal kis mértékben szennyezett (0,2 ppm) táplálékot kapó madaraké.

Ezek az eredmények azt mutatják, hogy az algoclay alapú termék használatával hogyan lehet elkerülni a DON-expozíció által a bél integritását és az oxidatív stresszt okozó károsodást.

Az alacsony mikotoxin-szennyezettség kockázatának csökkentése

Amint az előző bekezdésekből kiderül, a mikotoxinok kis dózisai is káros hatással lehetnek az állatok egészségére. E káros hatások elkerülése érdekében fontos korlátozni mind a mikotoxinok bélrendszeri felszívódását, mind a lumenben lévő hámsejtekkel való érintkezését a bél integritásának védelme érdekében. A mikotoxin-adszorbeáló szereké ígéretes stratégia, amellyel csökkenthető a mikotoxin károsodása a bélben és a mikotoxin bélrendszeri felszívódása. Napjainkban egy agyagból és algákból (algoclay) alapuló hibrid anyag bizonyította, hogy képes megvédeni a madarakat a mikotoxinok széles spektrumától, beleértve a DON-t is.

Ennek a terméknek a mikotoxin-expozíció csökkentésére gyakorolt ​​hatását a Genti Egyetemen végzett toxikokinetikai vizsgálat során értékelték. Egyetlen orális bólust adtak be brojlercsirkéknek, hogy elérjék az 5 mg DON/kg, 2,5 mg OTA/kg és 20 mg AFB1/kg takarmány-egyenértékét, ami vagy az EU ajánlásnak (DON), vagy a szükséges minimális értéknek felel meg. Az egyik csoport nem kapott kiegészítést (kontroll csoport), a másik csoport pedig 2,5 g/kg takarmány adagban kapott Algoclay alapú terméket (MT.X+ csoport). Sorozatosan vérmintákat vettek a DON-3S (DON-3-szulfát, DON fő metabolit baromfiban), az OTA és az AFB1 plazmaszintjének mérésére.

A tanulmány kimutatta, hogy az algoclay technológia egyidejűleg több mikotoxinnal szembeni szisztémás expozíciót képes csökkenteni a DON esetében 40%-kal, az OTA esetében 44%-kal, az AFB1 esetében pedig 64%-kal.

A toxikokinetikai modellezés a mikotoxinok felszívódási kinetikájának mélyreható megértését célzó, valamint a természetes szennyezettség mellett, a mikotoxinok állatokra gyakorolt ​​hatásának felmérésére szolgáló, mezőgazdasági körülmények között végzett kísérlet kombinációja megbízható értékelést nyújt az algoclay alapú kiegészítés hatékonyságáról.

(Forrás: allaboutfeed.net)

Megosztás

További híreink

Az alacsony mikotoxinszint negatívan befolyásolja a brojlertermelést

2024.09.29.

Számos tudományos tanulmány igazolta, hogy a mikotoxinok alacsony szintje káros hatással van a baromfitermelésre és az egészségre. Különféle megoldások léteznek az állatok teljesítményszintjének fenntartására, ilyen például a kereskedelemben kapható algoclay technológia.

Megköti a szén-dioxidot a légkörből a „varázspor – és még a terméshozamot is javítja

2024.09.29.

Ryan Nelson először egy mezőgazdasági kiadványban olvasott a fokozott sziklamállásról. Innen jött az ötlet, hogy tonnányi „varázsporral” szórja meg farmját Culross közelében, Fife államban.

Kihozni a lehető legtöbbet az almából – betakarítás, tárolás, receptek

2024.09.29.

Az alma sokoldalú és kedvelt gyümölcs, de ahhoz, hogy a legtöbbet lehessen kihozni a betakarításból, ismerni kell a szedésének, tárolásának és a konyhában való felhasználásának legjobb gyakorlatait.

Megváltoztatják, mit ehetünk - az EU-s élelmiszertörvények fenekestül felforgatják a piacot

2024.09.28.

A törvények nagy befolyást gyakorolnak a friss termékek kereskedelmére. Az Európai Unió már jelenleg is a legmagasabb élelmiszer-biztonsági szabványokat érvényesíti világszerte. Most a beszállítóknak is meg kell felelniük a fenntartható importra vonatkozó új szabályoknak.

Veszélyes betolakodó a magyar vizekben: egyre több ember találkozik a hódpatkánnyal

2024.09.28.

Egyre jobban szaporodik Magyarországon a Dél-Amerikában őshonos rágcsálónak számító, hódpatkány néven is ismert nutria. A különös állat a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság területén kezdett elszaporodni, de az ország más területén is felütötte már a fejét.

Nagy sikert értek el a tokaji borok az idei Winelovers Wine Awards versenyen

2024.09.28.

Tokaji borok bizonyultak a legjobbnak a 3. Winelovers Wine Awards nemzetközi borversenyen, a legmagasabb pontszámot, 97 pontot a Matyisák Pince és Kádárüzem 2008-as Tokaji Eszencia bora érte el.

Partnerhírek
Partner

A Generali Agrárőr termékével a gazdák és a beruházások is védelem alá kerülhetnek

2024.09.25.

A mezőgazdaságban nemcsak a termények és az állatok védelme a fontos, hanem a gazdaság infrastruktúrájának és technológiájának is biztosítva kell lennie a károkkal szemben. Bordás Imre, a Generali Biztosító Zrt. mezőgazdasági biztosítási területének vezetője bemutatja, hogyan alkalmazkodik a Generali a modern agrárgazdálkodás igényeihez, különösen az ÁTK-pályázatokhoz kapcsolódóan, és hogyan segítheti a gazdálkodókat a vagyonuk és beruházásaik védelmében.

Partner

Megváltozott viselkedése miatt új fegyvereket vet be a Biocont a gyapottok-bagolylepke ellen

2024.09.24.

A Kukorica Kör Egyesület dunapataji Szakmai Napján, a Biocont Magyarország Kft. képviseletében, Gyekiczki Bernadett, a cég szaktanácsadója a gyapottok-bagolylepke megváltozott viselkedési szokásairól tartott érdekes előadást. Az alábbi kivonat ez alapján készült.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Amazone UG 3000/18

Hitelesített telefonszám

9 900 000 HUF

+ áfa
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Perard Optium CL SL

Hitelesített telefonszám

35 000 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 3.000 hirdetés 79 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás