Minden gyümölcsfa a kert díszeként is szolgál, amely igényli a nyári metszés is, amelynek célja az, hogy irányt adjon az új hajtások növekedésének, illetve hogy elősegítsük a gyümölcsöket tartó rövid zömök kis termőnyársak megfelelő fejlődését. Az alábbiakban lépésről lépésre leírásra kerül, hogy hogyan kell megmetszeni a gyümölcsfákat.

A körtefákat általában július közepétől lehet metszeni, az almafákat pedig néhány héttel később, megközelítőleg augusztus végéig. A friss hajtások akkor metszhetők, ha az alsó egyharmad részük már fássá vált. Nyáron továbbá lehetőség nyílik a szilva, a cseresznye, a meggy és a ringló metszésére is, amelyeken a lilás réteggomba fokozottabban terjed el. A gombaspórák a metszések felületén megtapadva fertőzik el a fát, a gyümölcshozástól augusztus végéig tartó időszakban azonban a legkevésbé aktívabbak a spórák, a sebek gyógyulása pedig ekkor a leggyorsabb írta a hobbikert.hu.

A metszés célja, hogy irányt adjon az új hajtások növekedésének. (Fotó: Pixabay, Perianjs)

Ha van rá mód, akkor metszéskor érdemes a lehető legjobb minőségű szerszámokat alkalmazni, ugyanis a tiszta és egyenletes vágófelületek gyorsabban gyógyulnak. Az ágvágók használatát érdemes elkerülni, ugyanis az azok által okozott sebek kárt tehetnek a fa ágaiban.

Az alma- és a körtefa metszésének az alábbiak a lépései, amelyek igen egyszerűek:

Tervezés

A metszés kezdete előtt nézzük meg a fák, és vegyük számításba azt, hogy mit szeretnénk magunk előtt látni végeredményként. A metszést azokkal az ágakkal kell kezdeni, amelyektől biztosan meg szeretnénk szabadítani a fát. Ezek az ágak az elszáradt, élettelen, sérült vagy beteg ágak, illetve azok a hajtások, amelyek erőteljesen felfelé törnek, ls még a fa tetején is túlnyúlnak.

Új hajtások

A metszést az új hajtások igénylik, amelyek könnyen felismerhetőek: A főágról ágaznak el, és megközelítőleg 18-23 centiméter hosszúságúak. Ezeket 3-4 levéllel a tavaly nőtt ágszakaszok felett kell visszavágni.

Metszés helye

Oda kell figyelni arra, hogy a metszés helye egy-egy levélhónalj fölé essen, és attól ferdén tartson el. Az összes oldalhajtást meg kell rövidíteni, és csak azok hagyhatók érintetlenül, amelyek esztétikailag szükségesek.

Tavalyi metszés

Ha olyan hajtással találkozunk, amely a tavaly megmetszett elágazásból nőtt, az idei hajtásrészt egy levélnyire kell visszavágni.

Ritkítás

A metszés célja az, hogy a gyümölcsöket tartó termőnyársak körülbelül 10 centiméterre essenek egymástól. A túlzsúfolt termőnyársak ritkítását a hideg hónapokban érdemes elvégezni, de ha szükséges, akár nyáron is végezhető ritkítás azért, hogy több napfény érje a gyümölcsöket.

Forrás: https://hobbikert.hu/magazin/hogyan-metsszuk-az-alma-es-a-kortefat-nyaron.html?fbclid=IwAR3ctsfvcpF81JOcFA9P9bVDqCXh_fwckbZXx7MnNpcoR8GUEzL_DTI48_E

További híreink

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás