„Duroc: vérében a minőség” – ezzel a mondattal hívja fel a gazdák figyelmét a Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesülete. Az interneten elérhető reklámfilm olyan minőségű és stílusú, mintha egy új autót akarnának eladni, pedig egy 140 éves múltra visszatekintő, gyorsan népszerűvé váló állatról van szó.

Magyarországon a durocot tiszta vérben kizárólag a Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesülete (FSE) tenyészti, mert erre csak nekik van engedélyük.  Joggal merül fel a kérdés, miért kell reklámozni azt a sertést, amely létszámát tekintve a harmadik legjelentősebb fajta Magyarországon?

A durocot a XIX. században tenyésztették ki az Egyesült Államokban, a cél a maximális termelékenység elérése volt (Forrás: magyarmezogazdasag.hu)

Eicher József ügyvezető igazgató sokakkal együtt vallja, hogy jó bornak is kell a cégér, és ez a mai világban már szinte mindenre igaz.

Vágóhídi és feldolgozói igények, technológiai adott­ságok

 Nagyon fontos, hogy a nagyüzemek és a kistermelők is jó minőségű sertést állítsanak elő, ehhez pedig tudniuk kell, hogy melyik fajtának mik az előnyös tulajdonságai, mik a vágóhídi és feldolgozói igények, vagy milyen technológiai adott­ságok vannak egy adott telepen.

Ennek megfelelően kell kiválasztani a fajtákat a hatékony termeléshez – összegez a Kistermelők Lapjának írása nyomán a magyarmezogazdasag.hu.

A durocnak más a színe, a felépítése, mint amit itthon megszoktak a tenyésztők. És ez Eicher József szerint nem nehezíti a fajta népszerűsítését, mert a végtermék fajták szőrzete jellemzően színes. Anyai fajtákkal keresztezve pedig az utódok általában fehérek, pigmentmentesek, így ez a vágóhidak számára nem okoz gondot.

A durocot a XIX. században tenyésztették ki az Egyesült Államokban, a cél a maximális termelékenység elérése volt. A guineai vörös sertés mellett spanyol, portugál állatok, valamint az angol tamworth, illetve berkshire is szerepet kapott a nemesítésben.

Gesztenyétől és a sötét cseresznyepirostól a sárgás világosvörösig

A robusztus, nagy rámájú és testkapacitású, sima és sűrű szőrű duroc színe a guineai ősök génjei miatt a gesztenyétől és a sötét cseresznyepirostól a sárgás világosvörösig terjedhet.

Színe a guineai ősök génjei miatt a gesztenyétől és a sötét cseresznyepirostól a sárgás világosvörösig terjedhet (Fotó: Pixabay)

Jól alkalmazkodik a különféle tartástechnológiákhoz, kiemelkedő a stressztűrő képessége. Nyugodt vérmérsékletű, sőt, sokan flegmának mondják, mégis lendületes fajta. Hosszú élettartama kimagasló életteljesítménnyel párosul.

A hízók súlya akár 380 kilogramm lehet – a rekord 410 kilogramm körül van –, a kocák pedig 300-350 kilósak. Általában 10-15 malac jön a világra, túlélési arányuk megfelelő gondosság esetén elérheti a 92 százalékot.

Magas az értékes húsrészek aránya

Eredetileg zsíros volt a duroc, de a fogyasztók változó igényeihez igazodva a modern állatokban már igen magas az értékes húsrészek aránya. A duroc végtermék-előállító fajta, ezért az árutermelésbe kerülő tenyészkanokat anyai fajtákkal keresztezik, és az utódok lesznek a hízóalapanyagok.

Árutermelés céljára fajtatisztán nem célszerű tartani a duro­cot, sem kisüzemben, sem nagyüzemi körülmények között.

A munkát a kezdetekkor párhuzamosan végezték két államban, New Yorkban a durocon, Jerseyben a jerseyn dolgoztak, majd a kettőt keresztezték, és így alakult 1881-ra egy fajtává a duroc, amit két év múlva hivatalosan is regisztráltak.

Végtermék-előállító fajta, ezért az árutermelésbe kerülő tenyészkanokat anyai fajtákkal keresztezik, és az utódok lesznek a hízóalapanyagok (Fotó: Pixabay)

Európában és Kínában is vezető fajtának számít

Már 1920-ban duroc volt az Egyesült Államok törzskönyvezett sertésállományának 40 százaléka, ma pedig Európában és Kínában is vezető fajtának számít.

Hogy van-e esélye annak a gazdának, aki nem képes mindig a legmodernebb technológát megvásárolni?  Eicher Józsefnek meggyőződése, hogy van, mivel több odafigyeléssel egy kevésbé korszerű módszer is lehet nagyon hatékony.

A gazdának tisztában kell lennie a lehetőségeivel, és a technológiával együtt kell kielégítenie azoknak a fajtáknak az igényeit, amelyekkel dolgozik.

Minél nagyobb genetikai potenciál rejlik az állatokban, és abból minél többet akar kihozni valaki, annál nagyobb jelentősége van a technológiának.

Beruházási és üzemeltetési költség

Fontos a hőmérséklet, a páratartalom, a levegő tisztasága, a fény, a padozat életkortól függő optimális beállítása. Mindennek komoly beruházási és üzemeltetési költsége van.

Kevésbé intenzív termelési lehetőségek mellett a mutatók alacsonyabbak lehetnek, de ha a költségeket is alacsonyabban tartják, akkor még mindig nyereségesen lehet hízlalni.

Kocák esetében termelési ciklusuktól, hízók esetében pedig életkoruktól függően kell optimalizálni a beltartalmi értéket a fehérje, az energia, az aminosavak és a vitaminok tekintetében.

Ez nem igényel olyan nagy beruházást, mint a technológia, viszont gyorsan megtérül. Jobb lesz a vemhesülési százalék, több, nagyobb malac születik, a kocának több lesz a teje, jobb kondícióban lehet leválasztani, így jobb lesz az újravemhesülés.

Minél jobb és optimálisabb a takarmány beltartalma, a hízóknak annál jobb a fajlagos takarmányértékesítésük, nagyobb a tömeggyarapodásuk.

A durocot, a pietraint, a hampshire-t és ezek keresztezéseit apaként kell használni, így sok, szép és piacképes malac születik, amit jó áron lehet eladni, vagy érdemes felhízlalni.

Az ilyen állatok nagy növekedési erélyűek, a hízlalás alatt megbízhatóan hozzák az ezer gramm feletti tömeggyarapodást, és ezt a tulajdonságot folyamatosan megtartják a nagyobb vágási súly eléréséig.

Kiemelkedő vágottest-­minősítésűek, amely terjedelmes karajuknak, széles és mélyre terjedő sonkájuknak köszönhető (Fotó: Pixabay)

Alacsony fajlagos költséggel érik el a vágósúlyt

Kiemelkedő vágottest-­minősítésűek, amely terjedelmes karajuknak, széles és mélyre terjedő sonkájuknak köszönhető. Összességében az értékes húsrészek aránya igen magas.

A kevés takarmányból is gyorsan növekvő egyedek alacsony fajlagos költséggel érik el a vágósúlyt, jó minőségű sertéshúst garantálva. Ezek a fajták alkalmasak arra, hogy akár kisüzemi körülmények között is megbízhatóan termeljenek, ami feltétele a hatékonyságnak és gazdaságosságnak.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Újra videón szerepel egy bükki medve

2024.11.23.

Az elmúlt években megbarátkoztak a medvék a Bükkel és Nógráddal.

A körforgásos gazdaság lehet a kiút a fenntarthatatlan gazdálkodásból Áder János szerint is

2024.11.23.

A lineáris gazdaság működtetése fenntarthatatlan, kiutat az elhasznált nyersanyagokat újrahasznosító körforgásos gazdaság jelenthet.

Az emberi kézéhez hasonló „finom” fogást tanulják a robotok

2024.11.22.

Arató robotok, tengeralattjáró-vadászok és távoli bolygókon közlekedő autonóm roverek… A cél az, hogy ezek általánosan alkalmazhatóbbá és önállóbbá váljanak a jövőben – a német Fraunhofer Institute for Material and Beam Technology IWS drezdai kutatói azon dolgoznak, hogy az eszközök „érezni” tudjanak.

Mérgező, de elbűvölő: a dérbabér rejtett oldala

2024.11.22.

A dérbabér, vagy más néven Prunus laurocerasus, népszerű dísznövény kertészek és növénykedvelők körében. Gyönyörű, örökzöld levelei és illatos virágai teszik igazán vonzóvá, nem csoda, hogy sokan keresnek információkat gondozásáról, igényeiről és esetleges veszélyeiről. Összegyűjtöttük a hat leggyakoribb kérdést a dérbabérral kapcsolatban, hogy segítsünk minden érdeklődőnek.

Partner

Digitális megoldások gazdálkodóknak és kereskedőknek: fedezze fel a Magro.hu előnyeit!

2024.11.22.

A mezőgazdaság nem csupán egy ágazat – ez a jövőnk és megélhetésünk alapja. Napjainkban azonban olyan kihívásokkal nézünk szembe, mint az extrém időjárás, a kiszámíthatatlanul változó piacok és a csökkenő értékesítési lehetőségek. Ilyen körülmények között a digitalizáció és az innovatív megoldások kulcsszerepet játszanak abban, hogy alkalmazkodjunk és még sikeresebbek legyünk. 

Fémdarabokat tartalmazhat egy népszerű fehérjekészítmény – ne fogyassza el!

2024.11.22.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) figyelmeztetést adott ki a Whey Protein csokoládé ízű tejsavófehérje 30 grammos kiszerelésével kapcsolatban, mert fémdarabkák jelenléte lehetséges a termékben. A hatóság kéri, hogy a terméket senki ne fogyassza el, és haladéktalanul juttassa vissza a megvásárlás helyére.

Partnerhírek
Partner

Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben

2024.11.19.

Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.

Partner

Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez

2024.11.07.

Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 400 hirdetés 89 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás