A mezőgazdaságnak mint ágazatnak még soha nem kellett ennyi kiszámíthatatlan akadályt leküzdenie. Igen fontos – és fontos eredményekkel kecsegtető - megvizsgálni, hogy a megfelelő aminosavakkal kombinált alacsony fehérjetartalmú takarmányozás hogyan csökkentheti a költségeket és a kibocsátást anélkül, hogy az állatok egészségét és teljesítményét veszélyeztetné.

A fosszilis tüzelőanyag-alapú nyersanyagok és mezőgazdasági termékek globális elérhetősége káoszban van a folyamatos ukrán-orosz konfliktus és az utóbbi elleni szankciók következtében. Ez a globális infláció mellett a takarmányok árának exponenciális növekedését okozza.

Néhány aminosavat, az úgynevezett esszenciális aminosavakat az állat nem képes előállítani, ezért azokat a takarmányon keresztül kell felvenni (Fotó: Pixabay)

Jelenleg a világ szántóterületének több mint 30%-át használják az állati takarmány előállítására, de ennél költséghatékonyabb, fenntarthatóbb és egészségesebb módszerek is rendelkezésre állnak. A közvetlen emberi táplálkozásra és az állati fehérje előállítására szánt növények termesztése közötti verseny ismét a figyelem középpontjába kerül. Különösen, ha figyelembe vesszük a búza hiánya miatt Afrikában fenyegető éhínséget. Ezért fontos, hogy az állattenyésztési ipar minden lehetőséget kimerítsen a nyersanyag-hatékonyság optimalizálására.

Az aminosav-kiegészítés hatása

A kiegyensúlyozott táplálkozás részeként az állatoknak az egészséges fejlődéshez fehérjére van szükségük. Ez pedig aminosavakból áll. Néhány aminosavat, az úgynevezett esszenciális aminosavakat azonban az állat nem képes előállítani, ezért azokat a takarmányon keresztül kell felvenni. Sok növényi alapú takarmány-alapanyag, például búza, kukorica, szójabab és borsó azonban nem tartalmazza az összes vagy nem elegendő mennyiségben ezeket az esszenciális aminosavakat.

A MetAMINO használatával biztosítható a kéntartalmú aminosavak, különösen az esszenciális metionin megfelelő ellátottsága. Nagy előnyökkel jár, mivel jelentősen javul az állatok teljesítménye baromfi (brojler és tojó), sertés, hal és garnélarák esetében, valamint a takarmányhasznosítás optimalizálása révén csökkennek a termelési költségek. A takarmány-adalékanyag kompenzálhatja a metioninhiányt, és a nitrogén-kiválasztás csökkenése révén segíthet a fenntarthatósági problémák kezelésében. Ami fontos szempont, mivel az ágazatnak csökkentenie kell a széndioxid-lábnyomát.

Hogyan segít a nyersfehérje csökkentése?

A fehérjeszint csökkentése és a takarmányok pontos aminosavakkal való kiegészítése tudományosan bizonyítottan csökkenti a nyersfehérje mennyiségét anélkül, hogy az állatok teljesítménye negatívan sérülne. Ha azonban ezt a megközelítést fontolóra vesszük, fontos megjegyezni, hogy a takarmányban legalacsonyabb szinten lévő esszenciális aminosav korlátozza a takarmány általános hasznosulását.

Ezt az elvet Justus von Liebig (1803-1873) német kémikus mutatta be „hordó” modelljével. A baromfitakarmányra alkalmazva a különböző hosszúságú hordók a takarmány aminosavtartalmát mutatják. A legrövidebb pálca a limitáló aminosavakat jelképezi, amelyek megakadályozzák, hogy a hordó az adott szint fölött megteljen, ez a haszonállat növekedési potenciálját jelenti.

A hordók kapacitásának növelésére két lehetőség van:

- Az összes hordószár meghosszabbítása (nem szelektíven) vagy

- A legrövidebb donga meghosszabbítása (szelektíven).

A szelektív megközelítés előnyösebb, mivel kevesebb anyagot igényel.

Ha a limitáló aminosav kimerül, az állat nem tudja tovább használni a bőséges aminosavakat fehérjeszintézisre, ezért a felesleget metabolizálnia és kiválasztania kell. Azzal, hogy több nyersfehérjét adnak a takarmányhoz, a gazdák akaratlanul is károsítják a környezetet, az állatokat és saját magukat. A fel nem használt takarmányfehérje ugyanis szántóföldet, műtrágyát és energiaforrásokat emészt fel a termeléshez és szállításhoz, és megterheli az állatokat. Emellett növeli a környezetbe ürített nitrogén mennyiségét, és pénzpazarlás.

Fenntarthatóbb megközelítés a kevesebb növényi nyersfehérje használata és a kívánt aminosavprofil beállítása. Ebben az összefüggésben a hordó legrövidebb vesszőjét a második limitáló aminosav hosszáig meghosszabbítják, így növelve a hordó kapacitását, miközben csökkentik a felesleges, nem használható aminosavak mennyiségét.

Ennek eredményeképpen az állat az egészséges fejlődéséhez szükséges takarmányt kapja, méghozzá úgy, hogy az erőforrásokat kíméljük, és jelentősen csökkentjük a termelés környezeti hatását. A takarmány nyersfehérje-tartalmának egy százalékkal történő csökkentése például a nitrogén-kiválasztás jelentős, 10%-os csökkenését eredményezheti.

Előnyök az állattenyésztők számára

A TÜV Rheinland által hitelesített életciklus-értékelés 2021-ben kimutatta az alacsony fehérjetartalom és a kiegyensúlyozott aminosavprofilok pozitív hatásait a brojler-, tojótyúk- és sertéstápokban a kereskedelemben kapható takarmányok környezeti hatásával összehasonlítva.

Évente az állattenyésztési megoldásokkal körülbelül:

- 7 tonna CO2-egyenérték,

- 128 000 tonna nitrogénkibocsátás a vízbe és a talajba,

- 590 000 hektár szántóföld takarítható meg.

Ez csökkenti a takarmány-alapanyagok iránti igényt, és csökkenti a drága műtrágyákra és szójára való utaltságot (amelyek könnyebben helyettesíthetők regionális hüvelyesek használatával) – segítve a gazdákat a működési költségek csökkentésében.

A nyersanyagpiaci helyzettől és a takarmányozási koncepciótól függően az alacsony fehérjetartalmú stratégia a takarmányköltségeket is csökkentheti, és ezáltal növelheti az állati eredetű élelmiszerek jövedelmezőségét.

Míg a hordókoncepció egyszerű, a célzott aminosavpótláshoz alapos ismeretekre van szükség a takarmány-alapanyagok aminosavtartalmáról és az állatok igényeiről a különböző fejlődési szakaszokban. Ezt a tudást évtizedek alatt szereztük meg, és ezzel támogatjuk a takarmánygyárakat és a gazdákat.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

20 beltéri és kültéri növény, amelyik télen is virágzik

2024.11.21.

Ha van olyan időszak, amikor egy kis színre van szükségünk az életünkben, akkor azok a borongós, szürke téli napok. Szerencsére, bár sok növény inkább tavaszig elrejti virágait, vannak olyanok, amelyeket nem riaszt el a hideg.

Nyuszt vagy menyét? Segítünk, hogy megkülönböztesse őket!

2024.11.21.

A nyusztok, ezek az apró, fürge és rejtőzködő ragadozók, gyakran felkeltik az emberek érdeklődését. Legyen szó arról, hogy hol élnek, mit esznek, vagy hogyan különböztethetők meg más menyétféléktől, sok izgalmas kérdés merül fel velük kapcsolatban. Az alábbi cikk a nyuszttal kapcsolatos leggyakoribb kérdésekre válaszol.

Dámbikák élet-halál harca videóval

2024.11.21.

Látványos mentőakciót hajtottak végre a Lábodi Vadászerdészet hivatásos vadászai, amikor szétválasztottak két, agancsuknál összeakadt dámbikát.

Hogyan hat az őszi szárazság és a novemberi hideg az őszi vetésekre?

2024.11.21.

A hét elején jelentős csapadék érkezett az ország nagy részére, ami enyhítette a talaj kiszáradását, különösen az őszi vetések számára létfontosságú felső rétegekben. Az előttünk álló napokban északon havazás, délen változékonyabb idő várható, majd hétvégétől szárazabb, naposabb idő jön, amely éjszakai fagyokkal és nappali enyheséggel jár.

Magyarországon is sok vállalkozást érint az új globális minimumadó

2024.11.21.

A nagy méretű multinacionális cégcsoportok életére és adózására jelentősen hat a globális minimumadó szabályainak a bevezetése

December 2-ig nyújthatók be a kárenyhítő támogatási kérelmek

2024.11.21.

A gazdálkodók 2024. december 2-ig nyújthatják be kárenyhítő támogatási kérelmüket. A határidő azért módosult, mert 2024. november 30. munkaszüneti napra esik.

Partnerhírek
Partner

Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben

2024.11.19.

Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.

Partner

Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez

2024.11.07.

Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.100 hirdetés 91 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás