Jelentős árkülönbség alakult ki a folyékony és a szilárd NPK műtrágyák között az elmúlt hónapokban, így egyre több gazdálkodó vált át az előbbire. A termék alkalmazása azonban más hozzáállást kíván a termelőktől. Előre kell hozniuk és pontosan kell ütemezniük a vásárlási döntéseiket. Ezt segítendő, a VulcanAgro Kft. egy elővásárlási akciót hirdetett meg. Vázsonyi László, fejlesztőmérnökkel beszélgettünk.

Mi zajlik most a piacon?

A magas inputanyagárak nyomán a termelők - racionálisan gondolkodva - előrehozták a vásárlásaikat, illetve az azt megelőző ajánlatkérést. Most elsősorban nem az foglalkoztatja őket, hogy aktuálisan milyen beavatkozásokat kell végezni a magasabb termés érdekében, hanem hogy mi lesz a következő szezonban az aratás után. A nagy dilemmát az okozza, hogy a magas hatóanyag tartalmú műtrágyák (MAP, Kálisó, NPK) többszázezer forintba kerülnek és várhatóan idén nem fognak jelentősen csökkenni. Már nincsenek tavalyról áthúzódó készletek, olcsó műtrágyák, már nem lehet hígítani az árat. Most már tényleg dönteni kell és vállalni ezeket a magas árakat vagy technológiát váltani.

A külföldről érkező alapanyag eleve nem lehet olcsóbb, mivel a forint árfolyama is folyamatosan gyengül. Nagyon nehezen képzelhető el egy áresés és a termelők sem hisznek már ebben.

Hogyan birkóznak meg a gazdák a magas árakkal?

Egy magasabb hatóanyag tartalmú NPK- kamionnyi tétel- 80-100 hektárra elegendő szilárd műtrágya ára 10 millió Ft felett van. Ekkora földterületre folyékonyból két kamionnyi terméket kell vásárolni, ami 5-5,5 millió Ft-ba kerül. Ekkora különbség ma már a folyékony szerves és a szilárd műtrágya között, így a választás teljesen egyértelmű. Ráadásul a folyékonyak sokkal jobban is működnek. A többnyire aszály sújtotta földekre szilárd műtrágyát kitenni, ami így rosszul hasznosul, ráadásul vizet von el a talajból és még kétszer annyiba is kerül, nem érdemes. Utóbbi miatt egyébként hamarabb eljött a folyékony műtrágya ideje, mint üzleti terveinkben gondoltuk. Az ár felülírja a szokásokat és a korábbi gyakorlatot.

Hogyan támogatja ezt a tendenciát a VulcanAgro?

Egyébként is nagyon megnőtt az igény a folyékony műtrágyák iránt, de ezt tovább erősítendő, most elindítunk egy előrendelési akciót. Ennél a termékkategóriánál azt érdemes figyelembe venni, hogy az előállítása időbe telik. Sok összetevőből és hatóanyagból áll össze: vinaszból, melaszból, folyékony nitrogénből, foszforsavból, folyékony káliumból, valamint mikroelemekből, és ezeket keverni is kell. Magyarországon pedig nincs annyi tartálykocsi, ami ez a megnövekedett keresletet egy időben ki tudná szolgálni.

Ezt a problémát kiküszöbölendő korábban kezdtük meg a termelők tájékoztatását, és nekik is korábban kell a döntést meghozni. A folyékony műtrágyával kapcsolatos logisztikai folyamatok is lassabbak. Míg a szilárd műtrágya esetén 40 kamion, két-három uszály 2-3 ezer tonnányi áruját 2-3 nap alatt ki tudja pakolni, addig például a folyadék leengedés és tartálykocsi megtöltése önmagában 4 óra. Míg a szilárd műtrágya mindenhonnan szállítható, ahol egy kikötő vagy nagyobb raktár rendelkezésre áll, a folyékony műtrágyát általában központi raktárakból juttatjuk el a megrendelőkhöz.

Június elejével már azon kell a termelőknek elgondolkodni, hogy a 2022-23-as időszakban folyékony vagy szilárd inputanyagot használnak. Már nemcsak érzelmi, hanem kőkemény anyagi kérdés, hogy képes-e valaki kijuttatni a 400-500 ezer forintos műtrágyából 2-3 mázsát vagy a 400-600 liter folyékonyat választja 60-90 000 Ft/ha költségen.

Tudnak-e a gazdálkodók előre finanszírozni egy ilyen volumenű vásárlást?

Nem fogjuk a rendelés teljes összegét bekérni, mert jellemzően most terményben áll a pénzük, viszont érdemes lehet a meglévő gabonából vagy repcéből 1-2 tonnát lekötni, és egy rögzített áron bevállalni az értékesítést. Nem biztos, hogy kifizetődő lesz addig várni, amíg a kombájn el nem kezdi a betakarítást a táblákban. Biztos, hogy a termény többségét érdemes betárolni és kivárni az értékesítéssel, de a többit javasolt eladni és már most inputanyagot vásárolni belőle. Nemcsak a mának kell élni, de a holnapot is ki kell találni.

A korábbitól lényegesen különböző hozzáállást kíván meg mindez a gazdáktól.

Az utolsó pillanatig történő kivárás sokkal többe kerül ilyen magas inputárak mellett. Akár 10-30 százalékot is emelkedhetnek még szeptemberig az árak.

Gondot okozhat, viszont, hogy folyékony műtrágyából nem lehet nagyobb tételeket előre bevásárolni, mert a gazdálkodók nem rendelkeznek ehhez elegendő tárolókapacitással.

Bár Magyarország és a világ is folyékony műtrágyára áll át, de ennek van egy időbeli átfutása, mert meg kell hozzá teremteni az infrastrukturális hátteret. Mi sem fogunk minden termelőt folyékony NPK-val kiszolgálni, de megpróbáljuk a lehető legtöbbet. Ehhez a termelőnek ütemezni kell tudnia keresletét, meg kell tudnia mondani, hogy mikor mekkora mennyiségre van szüksége.

Mit tartamaz az elővásárlási akció?

A folyékony NPK-t és ennek mindenféle változatát, valamint meszezőanyagot és annak is 2-3 variációját kínáljuk, mert az aratás után van idő a tömörödött, kénhiányos, savanyú táblákat valamilyen talajjavítóval kezelni, és nem ősszel, a sáros talajon elvégezni mindezt. Az elővásárlási árak már tartalmaznak egy kedvezményt, amiből további 10-20 000 Ft/tonna+áfa, más termékre levásárolható kedvezményt adunk. Aki időben dönt, az kamiononként több mint fél millió forint kedvezményt is kaphat.

(x)

Megosztás

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás