Az aszály gyakran együtt jár egyéb időjárási anomáliákkal (extrém magas hőmérséklet, UV-sugárzás), illetve hatásai a talajviszonyokat is kedvezőtlenül befolyásolják (csökkent talajélet, túlzott sótartalom, nem megfelelő kémhatás), valamint a csapadékhiány az előveteményben alkalmazott gyomirtó szer megfelelő lebomlását is gátolja (gyomirtó stressz). Ugyanakkor az egyre szélsőségesebb időjárás következtében egyre gyakoribbak a viharok (viharkár, jégverés) vagy a késői fagyok (fagykár). Ezek ellen igen nehéz a védekezés, egy vegetációs időszakban különféle, akár ellentétes hatások is előfordulhatnak. Megelőzésre, védekezésre érdemes a gazdálkodóknak olyan készítményt választaniuk, amely többféle stressz esetén is képes segíteni az állományt.

A RhizoMagic™ növény- és talajkondicionáló szer kedvező hatása az öszszetevői széles körének köszönhető. A tanninok az antioxidáns hatásért, a fucoidan a védekező mechanizmusokért, a laminarin a sejtfal vastagodásért, a mannit a csapadékkal kapcsolatos stressz kezeléséért, az alginit a talajstressz kezeléséért, az aminosavak a hőmérsékleti stressz kezelésért, azaz minden összetevő a stresszoldás különböző területeiért felelős, együttes jelenlétük pedig biológiai többlethatást eredményez.

A hazai növénytermesztők már 2020 óta alkalmazzák a készítményt, ez idő alatt különféle stresszek ellen vetették be nagy sikerrel. 2022-ben a tartós aszály miatt mind az őszi vetésű, mind a tavaszi vetésű szántóföldi kultúrák megsegítésére alkalmazták, ahol a RhizoMagic™ sikeresen helyt állt.

Aszálystresszes őszi búza

2022 márciusában Nyírbátorban a vízhiányos, gyenge őszibúza-állomány a RhizoMagic™ kezelés után már 6 nappal egész más képet mutatott, 13 napra pedig már teljesen megerősödött az állomány.

Aszály elleni RhizoMagic™ kezelés
2022.03.25.
Kezelés után 13 nappal 2022.04.07.

Egy látóképi kísérletben a tavaszi csapadékhiányos időszakban 2 alkalommal (május 4. és 19.), FMC gyomirtó és gombaölő szerek alkalmazásával egy menetben, 2 l/ha dózisban kijuttatva a standard készítményhez képest is jobb terméseredményt értek el a RhizoMagic™ alkalmazásával.

Aszálystresszes őszi káposztarepce

2022 márciusában Algyőn a RhizoMagic™ kezelés eredménye már 7 nap múlva megmutatkozott a gyenge őszi káposztarepce állományon. A RhizoMagic™ kezelés hatása az NDVI felvételeken is nyomon követhető.

Repcetábla NDVI felvételén is jól látszik a RhizoMagic™ kezelés hatása
a kezelést követő 10. napon. (Algyő, 2022.03.15 és 03.25)

A vetés óta csapadékot nem kapott repceállomány a 2 l/ha kezelés után 3 héttel már szép képet mutatott és a kemény talaj ellenére mély gyökérzetet fejlesztett Tiszavasváriban.

A tavasszal is tartó aszály kivédésére ismételt RhizoMagic™ kezelést alkalmaztak, melynek következtében 4,2 t/ha termést értek el.

Stresszoldás őszi káposztarepcében RhizoMagic™ 2 l/ha kezeléssel
(Tiszavasvári, 2021)

Aszálystresszes napraforgó

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Csegöldön a napraforgó vetésétől június közepéig mindössze 17 mm csapadék hullott. Matécsa Zsolt június 8-án juttatta ki a RhizoMagic™ stresszoldót, melynek hatása az NDVI felvételen már 2 nap múlva látható volt. Három hét múlva a gazdálkodó már alig látszott ki az állományból, amely végül 3 t/ha termést adott. A részletekről beszámol az összefoglaló videóban:

https://www.youtube.com/watch?v=633Aj087Fn8

Aszálystresszes kukorica

Szabolcsveresmarton a június 23-án kijuttatott RhizoMagic™ hatására 7,2 t/ha kukorica termett, az üzemi átlag 6,5 t/ha volt.

A júniusi aszályban RhizoMagic™ növénykondicinálóval kezelt kukorica az
üzemi átlagnál 10%-kal jobban termett (Szabolcsveresmart, 2022.)

A RhizoMagic™ jelentős szervesanyag-tartalommal rendelkezik, a tengerialga-kivonat és a növényazonos L-aminosavak mellett makro-, mezo- és mikroelemeket is tartalmaz. A nitrogén,
foszfor, kálium és mikroelemek jelenléte a növények gyors fejlődésével egy időben biztosítja az
optimális tápanyagellátottságot. Az aminosavak és a tengeri alga gondoskodnak a biostimulátor hatásról, a tápanyagok gyors felvételéről és asszimilációjáról. Formulációjának köszönhetően
könnyen kijuttatható, jól keverhető és biztosítja a növények maximális fejlődését. Mindezeknek
köszönhetően akár stresszkezelésre, akár az alaptechnológiába illesztve kiváló segítsége lehet a
gazdálkodóknak a szántóföldi növények termesztésében, a termésmennyiség és minőség optimalizálásában.

További információk: www.fmcagro.hu/rhizomagic

RhizoMagic™ növény- és talajkondicionáló készítmény - YouTube

(x)

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás