Annyira komoly problémák vannak a konzervuborka feldolgozóiparában, hogy azok akár a gyártás jövőjét is veszélyeztethetik – mondta Ledó Ferenc, a FruitVeB elnöke egy siófoki agrárkonferencián. Mivel a kertészetben egyre nagyobb a munkaerőhiány, ezért mindenképp a gépesítés és a precíziós gazdálkodás elterjedése a jövő egyik fontos feladata. Ugyan egész évben komoly problémák voltak az alma értékesítésével kapcsolatban, az elnök szerint az igazi gondok csak most jönnek a gyümölcságazatban, amikor a termelők majd az étkezési almát akarják eladni. Az Agrárszektor anyagát szemléztük. A kertészeti ágazatot Ledó Ferenc szerint több kedvezőtlen hatás is érte 2018-ban:
  • a szélsőséges időjárás,
  • a munkaerőhiány,
  • az időnkénti piaci túlkínálat, valamint
  • a feldolgozói kapacitás időszaki hiányossága.
A konzervuborka lehet a feldolgozóipar gondjainak nagy vesztese
A zöldséghajtatásban tavaly a kiegyensúlyozott ár volt a jellemző, habár a meleg április és május miatt a hidegfóliás termesztés 3 héttel korábban kezdődött, ami átmeneti piaci zavarokat okozott. A paradicsomtermesztés jelentősen nőtt, és 2018-ban látványos volt a cherry típusok térhódítása. Növényvédelmi problémák ugyan csak a szezon végén jelentkeztek, de így is bajt okoztak a gazdáknak, megjelentek ugyanis a molykártevők, az atkák és a poloskák is - mondta.
Csemegekukorica és konzervuborka - gondok és problémák
A szabadföldi zöldségtermesztésben sokáig úgy tűnt, hogy rekord mennyiségű csemegekukorica lehet, a másodvetéseknél azonban komoly kelési problémák és kihagyások voltak, így a rekord elmaradt - mondta az elnök. Az ipari paradicsom ezzel szemben sikernövény lett Magyarországon, sikerült elérni a hektáronkénti 80 tonna feletti átlagtermést. A konzervuborka esetén ugyanakkor a feldolgozóiparban olyan komoly bajok vannak, hogy azok akár a gyártás jövőjét is veszélybe sodorhatják. [embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=Cx4ubvXo9HU[/embedyt]
Egész évben komoly problémák voltak az alma értékesítésével, Ledó Ferenc szerint az igazi gondok viszont akkor következnek, amikor az étkezési almát akarják eladni a termelők. Az alma egy része ugyanis jelenleg a tárolókban van, sok esetben ez pedig szükség tárolót jelent, ahol csak karácsonyig, vagy januárig tárolhatók az almák.
A 2019-es kihívások a kertészeti ágazatban
A 2019-es évben több feladat is vár a kertészeti ágazatra az elnök szerint. Az egyik ilyen a termelés színvonalának, valamint biztonságának növelése, amit a szélsőséges időjárás hatásainak csökkentésével tudnának elérni. Fontos lenne az öntözés és a tápanyagutánpótlás megoldása, illetve az egyre nagyobb munkaerőhiány miatt növelni kellene a precíziós gazdálkodás és a gépesítés részarányát is.

Megosztás

További híreink

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás