Az édesburgonya legjobb élettani hatásai
Az édesburgonya számos kedvező élettani hatással bír, ráadásul még az íze is jó. A növény még nem olyan népszerű, mint a hagyományos burgonya, pedig tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Egy csésze édesburgonya elfogyasztása például biztosítja a napi A-vitamin-szükségletet. Továbbá rostokban, C-vitaminban és mangánban is gazdag. Több okot is fel tudunk sorolni, amiért érdemes rendszeresen fogyasztani, anyagunkban ezt meg is tesszük.
A Testszerviz.hu írta meg, hogy az édesburgonya egy igazi vitaminbomba. Szinte minden megtalálható benne, amire a szervezetnek a napi működése során szüksége van. Magas rost-, és ásványi anyag tartalma mellett, bővelkedik A-, B-, és C- vitaminban is. Továbbá fontos, hogy nagy mennyiségű vas és kálium is található benne. Ajánlott a fogyasztása stressz, és izomgörcsök megszüntetésére és enyhítésére, ugyanis rengeteg magnéziumot tartalmaz. A magnézium pedig kedvező hatást fejt ki az idegrendszerre, illetve az izmokra. Fejfájás esetén is ajánlják az édesburgonya fogyasztását, mert csökkenti a görcsös izom-összehúzódásokat.
A C-vitamin nem csupán a betegségek megelőzésében segít, hanem a csontok és a fogak jó állapotának megőrzéséért is felel. Ugyancsak megtalálható benne a máj védelmében is nagy szerepet játszó A-vitamin, sőt egy kisebb méretű batáta tartalmazza a teljes napi A-vitamin igényt. Béta-karotin tartalma vetekszik a répáéval, ráadásul a zsírtartalma nulla, a magas rosttartalomnak köszönhetően mégis telítettség érzetet ad.
Hirdetés
A növény természetes vas- és a káliumforrás. A kálium nem csak az izmok elernyedéséhez és a görcsös összehúzódás megelőzéséhez szükséges, hanem a vesék megóvásában is fontos szerepet játszik.
Az édesburgonya növényrendszertana
Az édesburgonya vagy batáta (Ipomoea batatas) a burgonyavirágúak (Solanales) rendjébe és a szulákfélék (Convolvulaceae) családjába tartozó növényfaj, amit főként gyökérgumójáért termesztenek, de fiatal levelei is fogyaszthatóak. Neve ellenére rendszertanilag nem rokona a burgonyának, csak a gumói alakja hasonlít rá. A gyökérgumó húsának színe fajtától függően lehet narancssárga, sárga, lila, fehér, rózsaszín, vagy vörös is. Készítenek belőle lisztet, keményítőt és szeszes italt is. Felhasználható köretnek, süthető, főzhető, grillezhető, de akár édes süteményt is lehet készíteni belőle. Száz gramm energiatartalma 490 kJ (117 kcal) - írja róla a Wikipedia.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben
Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.
Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez
Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatAMG Pro-tech mikrogranulált talajkondicionáló készítmény (10kg)
12 940 HUF / zacskó
+ áfaTöbb mint 400 hirdetés 89 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés