A gabonaár az egekben jár – ez nagyon rossz az állattartóknak, hiszen takarmány kell az állatoknak. A műtrágya is csak csillagászati árakon szerezhető be – ezt pedig a növénytermesztők sínylik meg. De nagyon…

A különbség annyi, hogy míg gabonából és más takarmány-alapanyagból semmiféle hiány nem volt és nincs is, addig a műtrágyából valódi hiány is felverhette az árakat. Félő, hogy sokan felhagynak némely növény termesztésével.

Európai szintű felmérések igazolják, hogy a búzatermesztés költsége az idén akár ötödével is nőhet csak a műtrágyaárak miatt (Fotó: Pixabay)

Egy év alatt kétszeresére nőhetett a műtrágya ára

Még egyes növényi termékekből is hiány alakulhat ki, mivel sok gazdálkodó ott spórol, ahol tud: inkább olyan kultúrát választ az idén, amelyhez nem kell sok műtrágyát használnia, annak ára ugyanis egy év alatt akár a duplájára is emelkedhetett.

Európai szintű felmérések igazolják, hogy a búzatermesztés költsége az idén akár ötödével is nőhet csak a műtrágyaárak miatt. (Ehhez még jön az üzemanyag és a vegyszerek drágulása, illetve sok országban a munkabér növekedése.)

Igencsak sokat kell számolni ahhoz, hogy valaki jól járjon: olyan növényt kell termesztenie, aminek a várható ára még fedezi a terme­lési költség egy év alatt bekövet­kezett, illetve kalkulálható növekedését.

Sok gazdálkodó meg is teszi ezt – persze aki tavaly ősszel vetett például repcét, búzát, árpát stb., már kényszerpályán mozog. A nagy kérdés: mi lesz tavasszal?

Egy sor bizonytalanság – megválaszolatlan kérdések

Megéri-e majd például kukoricát, tavaszi búzát, tavaszi árpát, aprómagvas alternatív növényt – például fa­cé­liát, hereféléket stb. – vetni? – teszi fel a kérdéseket a szabadfold.hu Gazdanet rovatának írása.
Alapvető, hogy milyen értékesítési árral számolhat a gazda?

Maradnak-e a mostani magas gabonaárak, vagy mérséklődnek? Mennyi tartalék van ezekben? Tudjuk, hogy az átlagos magyar búzatermesztő már évekkel ezelőtt is csak a területalapú támogatás mellett ért el nyereséget – igaz, akkoriban 45–55 ezer forint között mozgott az ár.

Most akad olyan piaci változás, amely már tonnánként 100 ezer forintot jelez. Vajon az idei aratáskor marad-e 70 ezer forint körüli szinten a búza ára? Ha igen, akkor talán fedezi a termelési költségek növekedését.

Harminc éve nem tapasztalt szárazság

Az új év sem hoz jó híreket a növényi termékek piacának. Harminc éve nem tapasztalt szárazság nehezíti ugyanis a brazil és argentin gazdák életét.

A szója- és a kukoricatermesztés bajban van Brazíliában, Argentínában a búzatermést sújtja aszály. Márpedig ez utóbbi ország fontos szerepet tölt be a búza világpiacán, s az idén még kérdéses, hogy mennyi kenyérnek és takarmánynak valót képes exportálni.

Bizonyos növényekből akkor is hiány alakulhat ki, ha nem hagynak fel a termelésével, „csak” csökkentik a felhasznált műtrágya mennyiségét. A kisebb termés viszont ismét áremelkedéshez vezethet, azaz a piaci zavarok megszűnésére sem nagyon lehet kalkulálni.

Megosztás

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás