A CottonConnect és az Assimila az Európai Űrügynökség EO Science for Society programjának támogatásával létrehozta a Combat Against Climate Change on Cotton Communities, más néven C5 elnevezésű megvalósíthatósági tanulmányt. A C5 azt vizsgálja, hogy az éghajlati tanácsadás hogyan segítheti a gazdálkodók döntéshozatalát a gyapottermelési ciklus kulcsfontosságú szakaszaiban.

A hamis színű kép lehetővé teszi az ember számára, hogy olyan hullámhosszakat is megjelenítsen, amelyeket a szem nem lát, és különösen hasznosak a növények, például a gyapot azonosítására és aktuális állapotuk felmérésére. Az egészséges, sűrű növényzet világoszölddel, a csupasz talaj pedig sötétbarnával jelenik meg  (Fotó: Assimila)

A C5 célja, hogy a termés mellett a gazdáknak segítsen enyhíteni az egészségüket fenyegető veszélyeket, és ez az első olyan rendszer a maga nemében, amely a gyapottermelők és -szedők megélt tapasztalataira összpontosít.

Tervezni a szélsőséges éghajlatváltozásra

A megvalósíthatósági tanulmány azt vizsgálja, hogy a Föld-megfigyelés és az éghajlati elemzés összekapcsolása hogyan segíthet a gazdálkodóknak abban, hogy tervezzenek a szélsőséges éghajlatváltozásra, amely hatással lehet a gazdálkodási lehetőségeikre.

A rendszer két fő elemet foglal magában: egy egészségügyi „stressz”-indexet, amely a mezőgazdasági tevékenységek tervezése és irányítása érdekében azonosítja, hogy hol nőnek az egészségügyi kockázatok (például hőguta és kimerültség), valamint egy riasztórendszert, amely a gyapottermelési naptár kulcsfontosságú mérföldköveinél szélsőséges időjárási figyelmeztetéseket, riasztásokat és azonnali beavatkozásra felhívó információkat nyújt.

A Sentinel-2 valódi színű képei olyan sávokat használnak, amelyek nagyjából megfelelnek a színspektrum vörös, zöld és kék színének, és az eredmény olyan, mint amilyennek az emberek látják a világot.

Korlátozza a munkavállalók káros hőhatásnak való kitettségét

A C5 információkat szöveges üzeneteken, rádióadásokon és felvilágosító csoportokon keresztül terjesztik a gazdálkodók körében, és célja, hogy korlátozzák a munkavállalók káros hőségnek való kitettségét, elkerüljék az olyan jelentős kockázatokat, mint az árvíz, és javítsák az olyan kapcsolódó tevékenységeket, mint a növénytermesztés és az állattenyésztés, amelyeket szintén veszélyeztet az éghajlatváltozás.

Az Assimila biztosítja a földmegfigyelési és éghajlati adatok elemzését, a CottonConnect pedig kapcsolatot tart fenn a gyapottermelő közösségekkel, és megkönnyíti az adatgyűjtést. A C5 prototípusát a bangladesi felhasználók számára fejlesztik ki azzal a céllal, hogy más nagy gyapottermelő országokban is elterjedjen.

Az éghajlatváltozás hatásai

Alison Ward, a CottonConnect vezérigazgatója elmondta: „Tudjuk, hogy a kisbirtokos gazdák már most is szembesülnek az éghajlatváltozás hatásaival. Ez az Európai Űrügynökség által támogatott jelentős partnerség az Assimila Föld-megfigyelés, modellezés és számítástechnika terén szerzett szakértelmét egyesíti a CottonConnect vidéki közösségekkel való együttműködésben szerzett tapasztalatával, hogy az éghajlattal kapcsolatos változásokkal foglalkozzunk, amelyeket túl gyakran tapasztalunk a gazdáink körében. Bízunk abban, hogy a jobb előrejelző eszközökhöz való hozzáférés segít majd nekik fenntarthatóbb termesztési gyakorlatok kialakításában, mivel segít megérteni, nyomon követni, sőt megjósolni azt a környezetet, amelyben gazdálkodnak.”

Andy Shaw, az Assimila igazgatója elmondta: „A C5 a gyapottermelők egészségét érintő kérdésekre összpontosító, korszerű, naprakész információkkal támogatja a gyapottermesztőket a változó éghajlati tényezőkhöz való alkalmazkodásban. A földmegfigyelés és az éghajlati adatok tudományának fejlődését kihasználva a C5 egy sor veszélyességi indexet és riasztási szolgáltatást fog létrehozni, amelyek a gazdálkodók és a dolgozók számára nyújtott támogatási mechanizmusok tájékoztatására szolgálnak.”

(Forrás: futurefarming.com)   

Megosztás

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás