Az elmúlt száz évben a magyar fajtanemesítés az egyik legfontosabb szakmai pillérét adta a hazai mezőgazdaságnak. A kihívásokkal teli időszakban különösen felértékelődött a fajtakérdés, a hazai intézmények által nemesített, belföldi viszonyokra adaptálható fajták jelenléte. Erről is beszélt Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára az idén megalapításának 100. évfordulóját ünneplő szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. jubileumi országos kalászos fajtabemutatóján, a Csongrád-Csanád vármegyei Kiszomboron. 

Az Agrárminisztérium cikke szerint Feldman Zsolt kiemelte: rendkívül intenzív időszak tapasztalható a mezőgazdaságban, amelyben a növénynemesítők fajtakínálatának egyszerre kell reagálnia a termelőket érintő több kihívásra, egyik oldalon a klímaváltozás okozta új körülményekre, a megdrágult termelési költségekre és technológiára, a másikon pedig meg kell felelni a hozam- és minőségi elvárásoknak is.

Az idén megalapításának 100. évfordulóját ünneplő szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. jubileumi országos kalászos fajtabemutatójának térképe
Az idén megalapításának 100. évfordulóját ünneplő szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. jubileumi országos kalászos fajtabemutatójának térképe

„Nemesítő legyen a talpán, aki ezeknek a feltételeknek napjainkban együttesen meg tud felelni” – hangsúlyozta az államtitkár. Szerinte a hazai kalászos nemesítő háttér, így a Gabonakutató Nonprofit Kft. meghatározója a szakmai munkának a területen. 

Feldman Zsolt ismertette, hogy Magyarországon 4,3 millió hektáron folyik szántóföldi növénytermesztés, ahol a hozamelvárások mellett a gazdálkodóknak a piaci értékesítési esélyek javítása érdekében a magasabb beltartalmi értékek és minőség szempontjait érdemes beemelniük a kalászosok esetében a fajtaválasztásnál, mivel a minőségi kalászos termés értékesítés bizonyult válságállóbbnak az elmúlt két év piaci tapasztalatai alapján.

Az idén jubileumát ünneplő Gabonakutató Nonprofit Kft. a magyar mezőgazdaság meghatározó szereplője. A társaságnál folyó kutatás és innováció révén több mint 30 gabonafajtával áll jelenleg a gazdálkodók rendelkezésére, amelyek között megtalálható a minőségi magyar kenyérbúza, a magas termőképességű árpa és a kiváló takarmányt biztosító tritikáléfajták - fogalmaztak.

Feldman Zsolt államtitkár (balra) és Tóth Tibor, a Gabonakutató Nonprofit Kft. ügyvezetője - Fotó: GK
Feldman Zsolt államtitkár (balra) és Tóth Tibor, a Gabonakutató Nonprofit Kft. ügyvezetője - Fotó: GK

A programot a köszöntők után “A gabonaágazat lehetőségei 2024-ben” címmel Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke adott elő, amit a “100 év tudás minden magban” című előadásával Dr. Nagy Zoltán, a Gabonakutató Nonprofit Kft. termékfejlesztési igazgatója követett.

Trutz László, a Gabonakutató Nonprofit Kft. területi képviselője a “GK: Töretlenül a gazdák partnere” címmel készített és mutatott be prezentációt, majd a szántóföldi bemutató következett. A rendezvényen jelen voltak a Gabonakutató nemesítői is, akik válaszoltak a résztvevők szakmai kérdéseire.

A Gabonakutató Nonprofit Kft. GK Arató fajtája - Fotó: GK
A Gabonakutató Nonprofit Kft. GK Arató fajtája - Fotó: GK

 

 

Megosztás

További híreink

A bálványfa: barát vagy ellenség? Egy kertészeti probléma, ami mindenkit érdekelhet!

2024.10.06.

A bálványfa, más néven Ailanthus altissima, sokak számára egy ismeretlen, mégis elterjedt növényfaj, amely gyakran okoz problémákat a kertekben és a természetes élőhelyeken. Ez a gyorsan növekvő fafaj számos kérdést vet fel, különösen invazív jellegének és ökológiai hatásainak köszönhetően.

Csak semmi egzotikum! Ízletes, egészséges és magyar élelmiszerek!

2024.10.06.

A szezonális élelmiszerek nemcsak egészségesek, ezeket választva a helyi termelőket támogathatjuk és még a bolygót is kíméljük azzal, hogy nem távoli tájakról származó alapanyagokat vásárolunk. Az ősz kifejezetten kedvez a szezonális bevásárlásnak, egy sor zöldség és gyümölcs ilyenkor jelenik meg a piacokon.

Magasan stabilizálódnak az árak, csend honol a vitaminok piacán

2024.10.06.

A vevők a közeli igényekre szerződtek, az eladók pedig incsenek igazán kínálati pozícióban, eltekintve attól a néhány kereskedőtől, akik megpróbálják megmozgatni a készleteiket. Az árak továbbra is nagyon magasak.

Eurotier 2024: odaítélték a takarmányozás szakterületének innovációs díjait

2024.10.06.

Bő egy hónappal az idei Eurotier előtt a Német Mezőgazdasági Társaság (DLG) Innovációs Bizottsága bejelentette a 2024-es év innovációs díjazottjait. Összesen 4 arany- és 21 ezüstérmet ítéltek oda. Ezek közül most a takarmányozási innovációkat emeltük ki.

Óvakodjunk a mérgező hasonmásoktól! 10 „gonosz” gyümölcs

2024.10.06.

Az ősz varázslatos időszak a szabadban való felfedezésre, a változó levelek élénk színeivel és a csípős levegővel minden túrán felpezsdít. De a réteken és erdőkön való vándorlás során csábító bogyós gyümölcsökre bukkanhatunk, amelyek az ismerős kerti gyümölcsök vadon élő változatának tűnnek. Azonban itt is igaz a mondás – nem mind arany, ami fénylik –, sok ilyen bogyó ártalmas, sőt akár halálos is lehet, ha elfogyasztjuk.

Partnerhírek
Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Partner

Dekákból tonnák: a precíz gazdálkodás útja a profitmaximum felé

2024.10.03.

A változó környezet miatt folyamatosan felül kell vizsgálni a technológiákat, hogy a precíz munkavégzéssel csökkentsük a változás okozta terméscsökkenést. Mindehhez az inputanyagok tudatos és okszerű pozicionálása is kulcsfontosságú, figyelembe véve olyan tényezőket, mint a termésszint, profitabilitás és ellenállóképesség.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 104 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás