A bőrünkön érezzük és a mérések is igazolják, hogy az éghajlatváltozás legnyilvánvalóbb tünete térségünkben a hőségperiódusok gyakoriságának növekedése. Egy hőhullámon már túl vagyunk idén is, a második ennél komolyabbnak ígérkezik, a hatásait épp elszenvedjük.

A hőhullámos napok trendje

A hőhullámos nap küszöbértéke a 25 °C-ot elérő napi középhőmérséklet. Ez magas csúcshőmérsékleteket jelenthet, illetve az éjszakai felfrissülés elmaradásából is adódhat. A gyorsuló melegedés hatása egyértelműen megmutatkozik a hőhullámos napok gyakoribbá válásában. A hetvenes éveket hűvösebb nyarak jellemezték, ezt követően azonban meredek emelkedést látunk. 1994-ben, 2012-ben és 2015-ben, 2021-ben és 2022-ben lépett fel a legtöbb ilyen nap, de 1946-ban és 1952-ben is 16 fölötti érték jelentkezik országos átlagban. Míg az 1961-1990-es klímanormál időszakában átlagosan 4 ilyen napot kellett elszenvedni, addig a legutóbbi, 1991-2020-as referencia időszakban már 10 hőhullámos nap fordult elő országos átlagban. A magasabban fekvő régiók lakói még mindig kevésbé kitettek, noha kevesebb esélyük volt eddig az alkalmazkodásra - írta meg a Légkör folyóirat.

Hőhullámos napok száma Magyarországon 1901-2023

A hőhullámok hatása több tényezőtől is függ

A városi környezet, és az ebből fakadó városi hősziget jelenség fokozza a hőhullámok negatív hatását. A burkolt felületek és a gyenge átszellőzés miatt akár 5-10 fokkal is magasabb hőmérsékletet mérhetünk a sűrűn beépített övezetekben, mint külterületen. A városlakók, különösen a fővárosiak a legkitettebbek, de az adatok szerint a kisalföldi és a dél-alföldi régiókban emelkedett leginkább a hőhullámos napok száma. Több, mint kéthetes az emelkedés az említett területeken a legutóbbi negyven évben, ami globálisan a legintenzívebb melegedés időszaka.

Számos mutató létezik a hosszabb hőségperiódusok jellemzésére. Az alábbi nemcsak a hőhullám hosszát, hanem az intenzitását és a hőhullám során tapasztalt legmagasabb napi átlaghőmérsékletet is figyelembe veszi. A Budapesten és Szegeden tapasztalt hőhullámok tartam-intenzitás-csúcshőmérséklet szerinti osztályozását látjuk a buborék ábrákon. A vízszintes tengelyről leolvasható a hőhullám időtartama napokban kifejezve, a függőleges tengelyen pedig az adott hőhullám alatt előforduló legmagasabb napi középhőmérséklet szerepel. A buborékok nagysága arányos az intenzitással, vagyis a 25 °C feletti hőmérséklet-összeggel. Hőhullámnak tekintettük azt a legalább 3 napig tartó időszakot, amelynek során a napi középhőmérséklet elérte vagy meghaladta a 25 °C-ot. Ennél az osztályozásnál figyelembe vettük az egymást követő hőségperiódusok összhatását is, mégpedig úgy, hogy két kánikulai időszakot összefüggőnek tekintettünk, ha nem történt számottevő lehűlés két hőségperiódus között.

Budapesten a leghosszabb, 30 napig tartó kánikula 2018 nyarán alakult ki, míg a legmagasabb csúcshőmérsékletet elérő (33,3 °C napi középhőmérséklet), 15 napig tartó hőségperiódus 2007-ben lépett fel. A legintenzívebb (25 °C feletti hőmérséklet-összeg) hőhullám 2013-ban alakult ki, ez meglehetősen hosszú is volt, 25 napig tartott. Ha visszatekintünk egészen a múlt század elejéig, 2 hőhullám került fel erre az ábrára a múlt század első feléből (1952, 1947), ezek kisebb intenzitásúak voltak és nem tetőztek kiugróan magas hőmérsékletekkel. Az idei első, júniusi hőségperiódus is helyet kapott az ábrán, sárga színnel jelöltük. A legmagasabb napi középhőmérséklet 28,6 °C volt, az intenzitása, tehát a 25 °C feletti hőösszeg 16,2 °C-nak adódott 2024. június 18. és 30. között.

Hőhullámok Budapesten

Szegeden a tavalyi, 2023-as hőhullám is felkerült az ábrára, de a leghosszabb, legintenzívebb és magas csúccsal tetőző hőhullám az 1921-es volt. Magas hőmérsékletekkel tetőztek és intenzívek voltak az 1952-es és 1946-os hőhullámok Szegeden. A tartamokat összevetve, jól látható, hogy a budapestieknek hosszabb kánikulai időszakokat kell elszenvedni.

Hőhullámok Szegeden

A hőhullámok komoly egészségügyi kockázatot jelentenek, de az épített környezet és a hőséggel együtt járó aszályok miatt a mezőgazdaság is veszélyben van, az alkalmazkodás szükségszerű.

Megosztás

További híreink

Kétszeres bírság és szégyenlista várja azokat, akik trükköznek

2024.08.18.

Az egyszerűsített foglalkoztatás egyre népszerűbb, és júliusban már 350 ezer ember dolgozott ilyen formában. Ez a foglalkoztatási mód nemcsak egyszerű és kedvezményes adózási feltételekkel jár, de komoly kockázatot is rejt magában, ha a munkáltató elmulasztja bejelenteni az alkalmi munkavállalókat – figyelmeztetett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Tetvek keserítik meg a ketrecben és a ketrecen kívül tartott csirkék életét is

2024.08.18.

A közelmúltban végzett kutatások cáfolják azt a korábbi értelmezést, miszerint a madártetű vagy tyúktetű ne lenne jelentős baromfikártevő. A Riverside-i Kaliforniai Egyetemen végzett tanulmány kimutatta, hogy a szabadon tartott madarakat sokkal nagyobb mértékben fertőzik meg a tetvek, mint a ketrecben tartott állományokat.

Jelentős almatermés-csökkenés Európában – jövőre jóval kevesebb alma kerül az asztalra

2024.08.18.

Az Alma és Körte Világszövetsége (WAPA) a 2024-es Prognosfruit konferencián Budapesten mutatta be 2024-25-ös előrejelzéseit. A szervezet az európai almatermelés 11,3%-os visszaesését prognosztizálja, míg a körte mennyisége enyhe, közel 5%-os növekedést mutat.

Egyszerű integrációt és nagy teljesítményt kínál az új navigációs rendszer

2024.08.18.

A világ vezető GNSS helymeghatározó antennamegoldás-szolgáltatója, a Harxon Corporation együttműködésre lépett a brazil mezőgazdasági navigációs megoldásokat és rendszereket fejlesztő Agresszel. Az együttműködés a Harxon Smart Antennát az Agres Autopilot System rendszerébe integrálja, biztonságos és robusztus navigációs megoldást kínálva, amely képes ellenállni a mezőgazdasági környezetekben jelentkező eltérő működési követelményeknek.

Eláruljuk a trükköt: hogyan érheti el, hogy az amarillisz télen is virágozzon

2024.08.17.

Az amarillisz egy gyönyörű, könnyen gondozható növény, amely különleges helyet foglal el a szívünkben, különösen a téli hónapokban, amikor kevésbé látunk virágokat. Az interneten sokan érdeklődnek az amarillisz termesztése és gondozása iránt. Íme néhány a leggyakrabban feltett kérdések közül, amelyek segíthetnek abban, hogy te is sikeresen neveld ezt a lenyűgöző növényt!

Ezek a szobanövények nem követelőzőek – tőlük nyugodtan elmehetsz nyaralni

2024.08.17.

Mindig egy virágzó, zöld növényekkel teli otthonról álmodott? A zöldellő rétek érzetére vágyik a lakása falai között? Gondolja meg alaposan! Ha lételeme az utazás, vagy gyakran tartózkodik távol az otthonától – felelőtlenségnek gondolhatja növényekkel benépesíteni otthonát, abban bízva, hogy hazaérkezéskor valahogy még életet tud lehelni beléjük.

Partnerhírek
Partner

A malmok által is keresett őszi búzát termesztene? Ne keressen tovább, válassza az Isterra kiváló minőséget adó fajtáit!

2024.08.16.

Az Isterra kínálatában megtalálhatóak azok a fajták, melyek a nagy termések mellé kiváló minőséget is adnak. Nem véletlen, hogy az elmúlt években több magyarországi malom is szívesen vásárolja a Basilio és a Frenetic fajtáink végtermékét.

Partner

A mikrobiológiai készítmények alkalmazásának előnyei őszi vetésű kultúrákban

2024.08.12.

Mivel a kutatások is alátámasztják azt a tényt, hogy a szántóföldi talajokban elszegényedett a mikrobiális élet a különböző stresszhatások miatt (nem okszerű műtrágyázás és vegyszerezés, indokolatlan szántás, klímaváltozás káros hatásai…stb.), ezért a lebontó folyamatok is lassabban történnek meg. Számos esetben pedig a leghatékonyabb cellulózbontó, a fuzárium, mint patogén gomba terjedhet el. Ezért is szükséges támogatni mikrobiológiai készítményekkel a szár- és gyökérmaradványok lebontását.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.000 hirdetés 68 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás