A 23. héten a belföldi gömbparadicsom a 2019. azonos hetit 40 százalékkal meghaladó, a fürtös paradicsom az egy évvel korábbinál 18 százalékkal magasabb átlagáron került a Budapesti Nagybani Piac választékába. Az import magvas görögdinnye leggyakoribb ára 300-340 forint/kilogramm között mozgott, szemben a tavalyi azonos heti 200-250 forint/kilogrammal. A hazai szamóca termelői ára a 13–23. hetek átlagában 22 százalékkal magasabb volt 2019 azonos időszakának átlagárához képest, és egyben a legmagasabb az elmúlt öt évben.

A 23. héten a belföldi termesztésű gömbparadicsom (40–47 mm) a 2019. azonos hetit 40 százalékkal meghaladó 385, az ugyanezen méretkategóriájú fürtös paradicsom az egy évvel korábbinál 18 százalékkal magasabb, 500 forint/kilogramm átlagáron került a Budapesti Nagybani Piac választékába. A 15 mm-nél nagyobb koktélparadicsomot 1200 forint/kilogramm áron értékesítették (+14 százalék).

A belföldi gömbparadicsom heti termelői átlagára a Budapesti Nagybani Piacon (2018–2020), Forrás: NAIK AKI PÁIR, AGRÁRPIACI JELENTÉSEK ZÖLDSÉG, GYÜMÖLCS ÉS BOR

Az újburgonya leggyakoribb ára a növekvő felhozatalnak köszönhetően 210 forint/kilogrammra csökkent a vizsgált héten, ami meghaladja a tavalyról eltárolt fajtajelölés nélküli burgonya árát (175 forint/kilogramm), azonban csaknem 28 százalékkal alacsonyabb az előző év 23. hetihez képest. A Franciaországból származó óburgonya 220 forint/kilogramm áron szerepelt a kínálatban.

A belpiaci primőr fejes káposzta ára a tároltak szintjére csökkent, így mindkettő leggyakoribb ára 180 forint/kilogramm volt a 23. héten. Míg a belföldi termesztésű fejes káposztából párhuzamosan volt jelen a tárolt és a primőr változat a Budapesti Nagybani Piacon, addig a vörös- és a kelkáposztából csak primőr szerepelt a választékban. A hazai primőr vöröskáposztát 475, a vöröskáposztánál hetekkel korábban megjelenő primőr kelkáposztát 255 forint/kilogramm áron kínálták, míg a Hollandiából importált fejes káposztát 190, a vöröskáposztát 240 forint/kilogramm átlagáron értékesítették a 23. héten.

A belpiaci primőr fejes káposzta ára a tároltak szintjére csökkent. (Fotó: Pixabay, Matthiasboeckel)

Az importból származó magvas görögdinnye leggyakoribb ára 300-340 forint/kilogramm között mozgott, szemben a tavalyi azonos heti 200-250 forint/kilogrammal. A hazai primőr sárgadinnye (sárga húsú, 800 forint/kilogramm) mintegy 57 százalékkal felülmúlta a 2019 23. heti árát (510 forint/kilogramm). A hazai gyümölcsök választékában megjelentek a bogyósgyümölcsűek, amelyek közül a köszmétét kilogrammonként 700 forintért kínálták, ami az egy évvel korábbi átlagárnál 27 százalékkal magasabb.

Forrás: NAIK AKI

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás