Az utóbbi években Franciaországban újra alkalmaznak egy több mint 40 éves technológiát. Óriási víztározókba csapolják a talajvizet a téli szezonban és ezekből öntöznek nyáron. A hatalmas medencék elterjedését a francia kormány is támogatja. Az állami földtani ügynökség is úgy nyilatkozott, hogy ezek nem befolyásolják nagyban a talajvíz készletet és ezért nincsenek negatív hatással a természetre. Csakhogy ez sokak szerint nem igaz. A tárolókba átszivattyúzott víz a napon áll, így gyorsabban párolog. Ráadásul azokon a területeken, ahol így kevesebb a talajvíz, sok növény és állat is kipusztul. 

Az Euronews írta meg, hogy 2023. márciusában a környezetvédők Molotov-koktélokat dobtak a rohamrendőrökre, csakhogy megakadályozzák az építkezést. A portál helyszíni tudósítója szerint az agrárlobbi érvényesül, marad az öntözés és a víztározó rendszer.

Az utóbbi években Franciaországban újra alkalmaznak egy több mint 40 éves technológiát, óriási víztározókba csapolják a talajvizet a téli szezonban és ezekből öntöznek nyáron - képünk illusztráció

A klímaváltozás miatt egyre szárazabbak a nyarak és télen is kevesebb csapadék hullik. Annak érdekében, hogy elkerüljék a vízhiányt, a francia hatóságok kezdetben betiltották a termőföldek öntözését tavasszal és ősszel. Emiatt viszont drasztikusan visszaestek a terméshozamok, gazdálkodók ezrei kerültek a tönk szélére. 

Terjednek az óriási medencék

A cikk szerint a francia kormány 200 úgynevezett megamedencét tervez megépíteni, a legnagyobbat Sainte-Soline-nél. Ott alakult ki a legnagyobb ellenállás is. A helyiek Európa-szerte aláírásokat gyűjtöttek, lakógyűléseket és konferenciákat szerveztek, de a munkálatok nem álltak le. Márciusban több francia környezetvédő szervezet nagyszabású megmozdulást szervezett a tározóhoz. Az eseményt betiltotta a prefektus, de ez csak olaj volt a tűzre. Március 17-én sok ezer tüntető és 600 állig felfegyverkezett tüntető találkozott egymással. A felvonulás békésen indult, de hamar kialakult az erőszakos helyzet. 28 csendőrt és több tucatnyi tüntetőt kellett kórházba szállítani. Egy újságíró égési sérüléseket szenvedett a Molotov-koktélok miatt.

https://www.youtube.com/watch?v=iHqr-iPDk-U

A kormányok a nagytermelőket védik

Benoît Biteau a környéken vezet biogazdaságot. Mégsem ez köti le a legtöbb idejét, hanem a Brüsszelbe járás, ő ugyanis az Európai Parlament képviselője is egyben. A gazdálkodó-politikus megvilágította az Euronewsnak, hogy mi is a legnagyobb probléma az agrárfejlesztések körül. Szerinte a párizsi kormány és az EU is az agrárlobbikat, ezáltal az ipari gazdaságokat védik. Ezeknek a nagy piaci szereplőknek 20 százalékos piaci részesedésük van, mégis ők kapják a támogatások 80 százalékát. 

A kis- és középvállalkozók, akik kevesebb mint 5 hektáron gazdálkodnak, szinte semmit sem kapnak. Biteau arra is rávilágított, hogy ezek a gigavállalkozások használják el Franciaország éves vízkészletének a felét, mégsem mer a politika szembe szállni velük. Azt mondják, hogy az élelmezés biztonsága mindennél fontosabb.  A témáról itt lehet bővebben angolul olvasni.

Úton a katasztrófa felé

Pedig ez Európai Környezetvédelmi Ügynökség azt is kimutatta, hogy elsősorban ezek a vállalatok a felelősek a talajvíz szennyezéséért. Eleinte kiszivattyúzzák a vizet a földből, majd túlültetik a területet, ezután kemikáliákkal permetezik a növényeket, végezetül az öntözéssel a vegyszert belemossák a termőföldbe. A termőföld így még meddőbb lesz és nem marad más megoldás: műtrágyát kell használni. És ez így megy körbe-körbe, amíg teljesen ki nem zsákmányolják a talajt - fogalmazott a cikk.

Már az ENSZ is felhívta a figyelmet a téma veszélyességére. A világszervezet szerint vissza kell fogni az öntözést, mert 2030-ra a mostani készletnél 40 százalékkal többre lesz szüksége a világ népességének. Ez azt jelenti, hogy százmilliók nem jutnak majd tiszta ivóvízhez. Megoldási terv pedig egyelőre nincs a láthatáron - írták.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Egyszerűsített pályázat indul a mezőgazdasági kisüzemek beruházási támogatására

2024.10.18.

Hamarosan megjelenik a „Mezőgazdasági kisüzemek beruházási támogatása” című felhívás.

Partner

A Corteva a Bábolnai Gazdanapokon bemutatta a tavaszi hibridkukorica-kínálatát

2024.10.17.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat bemutatta tavaszi Pioneer® kukoricahibridek kínálatát az idén 37. alkalommal megrendezett Bábolnai Gazdanapokon. A mezőgazdasági szakkiállításon a vállalat szakértői készséggel álltak a termelők rendelkezésére és segítettek a hibridválasztással kapcsolatos kérdéseik megválaszolásában.

Miért jó és mennyire egészséges a tojásfogyasztás?

2024.10.17.

A tojás önmagában is tökéletes élelmiszernek tekinthető, fehérjében és vitaminokban is gazdag.

Egy héten belül százezer főnek pénz érkezik a számlájára - és ez nem vicc

2024.10.17.

Október 16-án indul a gazdálkodók számára a közvetlen és vidékfejlesztési támogatások előlegeinek kifizetése, amelyekkel év végéig több mint 321 milliárd forinthoz juthatnak hozzá.

Köd, fagy és és eső is lesz a következő napokban

2024.10.17.

A következő hét időjárása változatosan alakul Magyarországon. A hét első felében főként fátyolfelhős, napos idő várható a ködfoltok feloszlása után, helyenként élénk keleti széllel, és a nappali csúcsok 12-19 fok között alakulnak. A hajnalok hűvösek lesznek, a szélvédett vidékeken fagypont közeli vagy alatti hőmérsékletekkel, kisebb esőre csak elszórtan a Dunántúlon lehet számítani.

Segítséget kapnak a hazai kis- és középvállalkozások: 400 milliárdos programmal erősödhetnek meg a cégek

2024.10.17.

Mintegy 17 ezer hazai kis- és középvállalkozás kaphat összesen 600 milliárd forintnyi hitelt 2028-ig a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. által most, az InvestEU program keretében elindított közel 400 milliárd forint keretösszegű garanciavállalás segítségével

Partnerhírek
Partner

A Corteva a Bábolnai Gazdanapokon bemutatta a tavaszi hibridkukorica-kínálatát

2024.10.17.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat bemutatta tavaszi Pioneer® kukoricahibridek kínálatát az idén 37. alkalommal megrendezett Bábolnai Gazdanapokon. A mezőgazdasági szakkiállításon a vállalat szakértői készséggel álltak a termelők rendelkezésére és segítettek a hibridválasztással kapcsolatos kérdéseik megválaszolásában.

Partner

Az őszi búza okszerű és gazdaságos őszi tápanyag-utánpótlása

2024.10.16.

Az agrotechnikai tényezők egyik leglényegesebb eleme az okszerű trágyázás, melynek célja a talaj termékenységének fenntartása és növelése mellett a reálisan elvárható hozam elérése.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 108 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás