Az elmúlt egy hétben nyári kapás növényeinknek nagy szüksége lett volna csapadékra, de sajnos csaknem országszerte száraz időjárás uralkodott, a vasárnap délután átvonult hidegfront is csak a levegőt hűtötte le, de számottevő esőt nem hozott. Hazánk jelentős részén tapasztalható nagyfokú aszály, a kukorica és a napraforgó egyre inkább szárad, lassan az érés folyamata kezdődik. Az előttünk álló napokban is csak elszórtan számíthatunk záporokra, zivatarokra, ugyanakkor nagy hőség sem várható.

A mögöttünk álló egy hétben nagyrészt száraz időjárás volt a jellemző, csak a Dunántúl nyugati tájain, kis területen hullott 5 mm-t meghaladó csapadék a vasárnap átvonult hidegfronthoz kötődően. A múlt hét első felében még többfelé előfordultak záporok, zivatarok, bár a Dunántúl jelentős részén már akkor sem esett. A júliusi csapadékösszeg is a Dunántúl középső és keleti területein valamint az Alföld nyugati tájain többfelé az 5, néhol az 1 mm-t sem éri el. A nyugati, délnyugati és az északi, északkeleti határszélen illetve többfelé az Alföldön előfordultak hevesebb záporok, felhőszakadások, így ezeken a helyeken 30-80 mm esett, de a július havi csapadékösszeg így is csaknem országszerte elmarad a sokéves átlagtól, és jelentős területen a 30-70 mm-t is eléri a hiány. A talaj felső fél méteres rétege csak foltokban tartalmaz kielégítő mennyiségű nedvességet, hazánk túlnyomó részén kritikusan száraz, nedvességtartalma, illetve hiánya hasonlít a két évvel ezelőtt tapasztalt aszályos időszakhoz. Lényeges különbség azonban, hogy a fél méternél, különösen az egy méternél mélyebb régióban az idén vannak még nedvesség tartalékok, bár ez is egyre kevesebb. A nyári növényekre vonatkozó aszály fokozódott az elmúlt egy hét során - olvastuk a HungaroMet agrometeorológiai elemzésében.

Talajnedvesség a talaj felső fél méteres rétegében a növények számára hasznosítható vízmennyiség arányában 2024. július 30-án

A hőmérséklet a múlt hét második felében napról-napra emelkedett, vasárnap már az ország nagy részén elérte vagy meghaladta a 35 fokot a legmelegebb órákban. Aznap azonban egy hidegfront vonult át, ami lehűtötte a levegőt, és a száraz időben ez leginkább a minimum értékekben nyilvánult meg látványosan, kedden és szerdán a hidegre érzékeny helyeken 10 fok alá hűlt a levegő, de a hét első napjaiban napközben is csak 30 fok körüli értékeket mértünk.

A vegetáció, így ültetett növényeink is bő három héttel előrébb járnak a fejlődésben a szokásosnál. A napraforgó elvirágzott, a citromérés fenológiai fázisában van, és a kukorica is egyre inkább szárad, elkezdődött az érés folyamata. A virágzás és a szemképződés fázisában sajnos nem kapták meg a kellő mennyiségű csapadékot az állományok, az ideális fejlődéshez öntözésre van szükség. Nagy területen már csak a mélyebb talajrétegekben találnak nedvességet a növények. A virágzás és szemképződés elejének fenológiai fázisát az aszály mellett hőség is jellemezte, ezért ezen időszakok lerövidültek, ez pedig a termésátlagokban is meg fog mutatkozni.

Az elmúlt egy hétben jellemzően szárazak voltak a növényállományok, a levélnedvesség időtartama csak a múlt csütörtökön északkeleten valamint vasárnap nyugaton haladta meg foltokban a tíz órát. A párás időszakok hossza, mely a harmatos időtartamot jellemzi, szintén nagyon alacsonyan alakult, így a gombás megbetegedések kialakulását ez a száraz idő nem támogatta.

A legfrissebb NDVI vegetációs index értéke az évszaknak megfelelően még magas, de csökkenő tendenciát mutat. Az erdők kivételével a természetes vegetáció is egyre veszít zöld tömegéből, és szántóföldi növényeink is száradni kezdtek már. A természetes száradást a forró, nagyrészt száraz időjárás tovább gyorsította. Az anomália térkép egyre nagyobb területen mutat az átlagosnál kevesebb zöld tömeget elsősorban az Alföldön és a Dunántúl keleti területein, ami már az aszály következménye.

A kukoricatermesztésben használatos 10 fokos bázishőmérséklettel április 1-től számolt hőösszeg jelenleg többnyire 1060 és 1240 foknap között alakul, és egyre nő a különbség a hűvösebb nyugati és északi tájak valamint a melegebb délkeleti területek között. A jelenlegi hőösszeg értéke a tavalyinál igen jelentősen, 150-200 foknappal, a sokéves átlagnál pedig 140-200 foknappal magasabb. Mindez azt jelenti, hogy a vegetáció a szokásosnál bő két héttel előrébb jár a fejlődésben.

A folytatásban is meleg, nagyrészt száraz időre van kilátás. Pénteken egy hidegfront vonul át fölöttünk, amely előtt csütörtök délután főként északnyugaton, pénteken pedig a fronthoz kötődően elsősorban a Dunántúlon várhatók szórványosan záporok, zivatarok. Szombaton az északkeleti országrészben lehet nagyobb eséllyel csapadék. Vasárnaptól ismét száraz idő valószínű, bár hétfőn előfordulhat még egy-egy zápor, zivatar. Összességében az ország nagy részén tovább szárad a talaj, és az aszály súlyosbodása várható. A hőmérséklet pénteken a front előtt még nagy területen 30-35 fok között alakul, majd szombattól mérséklődik a meleg, és 30 fok körüli értékeket mérhetünk. A jövő hét közepétől ismét melegedésre van kilátás csapadék nélkül.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Üvegház, fólia, folyami rák és fűszerút is van az ebesi gazdaságban

2024.09.09.

A Szender Kert egy családi őstermelő vállalkozás, amit a korábban debreceni szakácsként dolgozó Szendrei Bence és felesége, Eszter valósított meg

Ne lepődjön meg, a héten már 8 fok is lehet éjszaka - mutatjuk mikor

2024.09.09.

Kedden a Dunántúlon napos idő várható gomolyfelhőkkel, a Dunától több lesz a felhő, sőt a keleti, északkeleti megyékben sokáig borult marad az ég, és ott csak lassan szűnik a csapadék. Az északnyugati, nyugati szelet élénk, időnként erős széllökések kísérik, majd estére mérséklődik a légmozgás. Délutánra a legtöbb helyen 21 és 26 fok közé emelkedik a hőmérséklet, de északkeleten 20 fok közelében, vagy kevéssel az alatt marad a csúcsérték.

Partner

Folyékony szerves és granulált, kénes foszfor alaptrágyázási technológia

2024.09.09.

A hosszú és egyre szárazabb nyár után dönteni kell. Maradunk-e az egyre gyakrabban nem működő szilárd NPK mellett, vagy továbblépünk. Mutatunk egy-egy olyan technológiát, ami a szilárd és már folyékony tápanyagok használatán alapul, és minden berendezés megtalálható hozzá, még a legkisebb gazdaságban is.

Új fejlesztési hullám a kertészeti ágazatban szeptember 10-től

2024.09.09.

Szeptember 10-től lehet pályázni gyümölcs-, valamint gyógy- és fűszernövény ültetvények telepítésére irányuló támogatásokra, míg szeptember 24-től a kertészeti üvegházak, hűtőházak, valamint zöldség- és burgonyatárolók fejlesztésére, illetve a kapcsolódó post-harvest beruházásokra benyújthatók a támogatási kérelmek.

Indokolatlan volt az optimizmus: az elmúlt 15 év harmadik legalacsonyabb kukoricatermése várható itthon

2024.09.09.

Szeptember elejére mind a műholdas, mind a termelők által szolgáltatott adatok alapján elkészült a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara termésbecslése a hazai kukorica és napraforgó helyzetéről. Az előrejelzések szerint a 2024-es évben az elmúlt 15 év harmadik legalacsonyabb kukoricatermése várható, amely körülbelül 5,1 millió tonna lesz. Ez a mennyiség ugyanakkor elegendő a hazai felhasználási igények kielégítésére.

Több feltétel teljesítése és esetenként engedély is kell az erdei termés hazaviteléhez

2024.09.09.

Rengeteg termés és mag ősszel gyűjthető, azonban ez a tevékenység törvényileg szigorúan szabályozva van.

Partnerhírek
Partner

Folyékony szerves és granulált, kénes foszfor alaptrágyázási technológia

2024.09.09.

A hosszú és egyre szárazabb nyár után dönteni kell. Maradunk-e az egyre gyakrabban nem működő szilárd NPK mellett, vagy továbblépünk. Mutatunk egy-egy olyan technológiát, ami a szilárd és már folyékony tápanyagok használatán alapul, és minden berendezés megtalálható hozzá, még a legkisebb gazdaságban is.

Partner

Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is

2024.09.06.

A kombájnok rostaaljából kikelt, zöld sávokban megjelenő gabona árvakelés a gyenge kelő repcét teljesen kiszoríthatja, elpusztíthatja. A Pantera 40 EC hatékony megoldás lehet.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Goes Iron max limited
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goes Iron max limited

Hitelesített telefonszám

2 250 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 2.800 hirdetés 37 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás