Egy dallasi repülőtér új, forradalmi megoldással kísérletezik az Egyesült Államokban. 200-nál is több étterem sütőjéből visszamaradt étolajat használ fel arra, hogy fenntartható üzemanyagot állítson elő repülőgépek számára. A megoldás a tervek szerint jelentős mértékben csökkentheti a világszerte több mint 150 ezer légiút környezeti hatását. A Fort Worth nemzetközi repülőtér által tesztelt megoldás nem csak az éttermek által termelt rengeteg hulladék biztonságos elhelyezésében segíthet. Egy olyan környezetbarát lehetőség is, amelyet az Airbus a közelmúltban már bemutatott egy tesztrepülésen.

„Sok káros, nem kívánatos anyag keletkezik az éttermekben, amelyekkel kezdenünk kell valamit” – mondta Robert Horton, a DFW környezetvédelmi ügyekért felelős alelnöke. „Megpróbálunk olyan megoldást találni ezek eltávolítására anélkül, hogy környezetkárosító hatást váltanánk ki.” Az étolajból és hulladékzsírokból készült repülőgép-üzemanyagot fenntartható repülési üzemanyagnak (SAF) nevezik, amelyet a BP olajcég hatalmas lépésnek nevez a fenntartható repülés felé - írta a Hello Magyar portál. A sugárhajtóművek és utasszállító repülőgépek hajtóanyagához rendkívül magas energia-tömeg arányra van szükség és nem könnyű olyan alternatívát felmutatni, amely nem terheli a légkört szén-dioxiddal. 

Az éttermekből érkezhet a repülőgépek üzemanyagának egy része

Azért kevernek bele hagyományos üzemanyagot is

A SAF előállításához az étolajat szintetikus repülőgép-üzemanyaggá finomítják az oxigén és egyéb vegyi anyagok eltávolításával. Ám mivel a repülőgépek motorjai nem működnek kizárólag szintetikus anyaggal, ezt összekeverik a szokásos üzemanyaggal, hogy alkalmassá tegyék a repülők számára. Miután elkészült, a SAF lehetővé teszi, hogy a normál repülőgépek körülbelül 80 százalékkal kevesebb károsanyag-kibocsátással repüljenek. „Sajnos egyáltalán nincs sült krumpli illata” – mondta egy nyilatkozatában Pratik Chandhoke, a Neste US megújuló repülési részlegének műszaki szolgáltatási vezetője. 

“A folyadék tiszta, mint a víz és nincs szaga.” 

A repülőtér illetékesei azt remélik, hogy 2030-ra a teljes folyamat szén-dioxid-semlegessé válik. Ezalatt kísérleti teszthelyként működik, miközben a repülési világ többi része érdeklődve figyeli az eseményeket. A légi közlekedésből származó kibocsátások jelenleg a teljes globális kibocsátás körülbelül 2 százalékát teszik ki, de ez egyre növekszik és mivel az űrturizmus is kezd fellendülni, égető szükség van fenntartható üzemanyag-alternatívákra.

Megosztás

További híreink

Kiskerti vetés szeptemberben: több zöldségnek is jó most az alkalom

2024.09.07.

A szeptemberi ültetés azért jó ötlet, mert így tavasszal hamarabb lesz termésünk és időt takaríthatunk meg a tavaszi ültetések idején.

A borászok figyelmét kéri a Nébih, veszélyes lehet az erjedés során keletkező mustgáz

2024.09.07.

Fokozottan kell figyelni a borászoknak, mert veszélyes lehet az erjedés során keletkező mustgáz a borkészítés során.

Digitalizáció, munkakönnyítés és fejlődés az agrárszakképzésben: Nagy István nyitotta az évet

2024.09.07.

Az agrárszakképző intézményekbe 3532 diák iratkozott be a 2024-2025-ös tanévre, a felnőttoktatásban résztvevőkkel együtt 4200-an kezdik meg a tanulmányaikat ezen a területen.

A szövetség szerint túl olcsó a tojás – az áremelés átléphetné a lélektani határt

2024.09.06.

A Magyar Tojóhibrid-tenyésztők és Tojástermelők Szövetsége szerint emelés nélkül veszélybe kerülhet a tojástermelés. A Vas Népe munkatársai körbekérdezték a vasi termelőket, ők terveznek-e emelni szeptembertől.

Partner

Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is

2024.09.06.

A kombájnok rostaaljából kikelt, zöld sávokban megjelenő gabona árvakelés a gyenge kelő repcét teljesen kiszoríthatja, elpusztíthatja. A Pantera 40 EC hatékony megoldás lehet.

Az aktuális magyarországi aszálytérképnél szomorúbbat nem biztos, hogy lát a mai nap folyamán

2024.09.06.

Szeptember első napjaiban az időjárásban továbbra sem történt változás, a hőség és az aszály változatlanul tartott, és még az előző héten néhol előforduló záporok is elmaradtak. Pénteken várható lassú változás, először a Dunántúlon és a déli régióban, majd a jövő hét elejétől más területeken is megjelenhet a csapadék, a hőmérséklet pedig csökkenni fog. Ez a változás a kapásnövények terméseredményein már nem segít, de a repce vetéséhez nélkülözhetetlen a talaj nedvességtartalmának javulása.

Partnerhírek
Partner

Megbízhatóság és hatékonyság a Pantera 40EC-vel ősszel is

2024.09.06.

A kombájnok rostaaljából kikelt, zöld sávokban megjelenő gabona árvakelés a gyenge kelő repcét teljesen kiszoríthatja, elpusztíthatja. A Pantera 40 EC hatékony megoldás lehet.

Partner

Hány aszályos év kell még, hogy a gondolkodás megváltozzon?

2024.09.05.

Dunapatajon tartotta idei szakmai napját a Kukorica Kör Egyesület, ahol a jelenlévő gazdálkodók az agrárium elismert képviselőinek előadásait hallgathatták meg impozáns környezetben augusztus végén.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren

Magro.hu Piactér

Több mint 2.800 hirdetés 40 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás