Az Európai Bizottság 2022. március 23-án benyújtotta az élelmezésbiztonság garantálásáról és az élelmiszerrendszerek rezilienciájának megerősítéséről szóló közleményét, amelyben számos olyan intézkedés szerepel, amelyek az EU-ban és világszerte egyaránt az ukrajnai háború által az élelmezésbiztonságra gyakorolt hatás kezelésére irányulnak. A miniszterek jóváhagyták továbbá a Bizottság által az uniós élelmezésbiztonság további garantálása érdekében bevezetett intézkedéscsomagot, különösen a KAP keretében hozott piaci intézkedéseket.

A miniszterek összességében üdvözölték a közleményt és a mezőgazdasági termelők támogatása érdekében bevezetett intézkedéseket, amelyekről a Tanács márciusi ülésén folytattak megbeszélést. Egyetértettek abban, hogy a közös agrárpolitikának (KAP) köszönhetően nincs veszélyben az EU élelmiszer-ellátása - írta az Európai Tanács hivatalos honlapja. Számos tagállam képviselője hangsúlyozta, mennyire fontos, hogy az EU élelmiszersegélyt és egyéb támogatást nyújtson Ukrajnának, valamint hogy az orosz és az ukrán export visszaesése által érintett régiók támogatása érdekében az európai piacon és a világkereskedelemben egyaránt fennmaradjon a mezőgazdasági termékek szabad mozgása.

Az EU Mezőgazdasági és Halászati Tanács áprilisi ülésének főbb eredményei között az ukrán helyzet enyhítése is szerepet kapott - képünk illusztráció

Pihentetett területek, állami támogatások, válságkeret

A miniszterek jóváhagyták továbbá a Bizottság által az uniós élelmezésbiztonság további garantálása érdekében bevezetett intézkedéscsomagot, különösen a KAP keretében hozott piaci intézkedéseket, a KAP keretében rendelkezésre álló azon képességet, hogy a termelés növelése érdekében igénybe lehessen venni a pihentetett területeket, valamint az állami támogatásokra vonatkozó ideiglenes válságkeretet. A megbeszélés során a horvát delegáció – más delegációk támogatásával – kifejezésre juttatta, hogy a mezőgazdasági üzemek támogatása és az élelmezésbiztonság biztosítása érdekében további átmeneti intézkedésekre van szükség.

Több miniszter hangsúlyozta továbbá, hogy az inputanyagoktól való függőség csökkentése és az innováció fejlesztése révén meg kell erősíteni az ágazat rezilienciáját, valamint jelezték, hogy ehhez hosszú távú stratégia kialakítására van szükség.

Az ukrajnai invánzió nyomán kialakult piaci helyzet

A miniszterek felkérték Mikola Szolszkit, az új ukrán agrárpolitikai és élelmiszerügyi minisztert, hogy szólaljon fel a Tanácsban az elnökséghez és a Bizottsághoz intézett, az ukrán mezőgazdasági termelési rendszer támogatására irányuló konkrét kérésekkel kapcsolatban. A Tanács maradéktalan támogatásáról és teljes körű szolidaritásáról biztosította Ukrajnát. A Bizottság ismertette az élelmiszersegéllyel és a mezőgazdasági termeléssel kapcsolatos ukrán igényekre való reagálásként hozott intézkedéseket.

KAP és élelmiszerbiztonság

A miniszterek megerősítették: törekedni fognak arra, hogy az uniós mezőgazdasági ágazat és a KAP révén a termelés elegendő legyen ahhoz, hogy biztosítani lehessen az EU élelmiszer-önrendelkezését, és hozzá lehessen járulni a globális élelmezésbiztonsághoz. A miniszterek megosztották véleményüket a közelmúltban elfogadott piaci intézkedésekről is, amelyek célja, hogy továbbra is fedezzék az EU élelmiszerigényét és biztosítsák a globális élelmezésbiztonságot.

A vita középpontjában elsősorban a megnövekedett termelési költségek – például az energia, az üzemanyag, a műtrágyák és az állati takarmány – által rövid és középtávon a termelőkre gyakorolt hatás, valamint a költségeket és így az árakat esetlegesen befolyásoló tényezők álltak. A Tanács szorosan figyelemmel kívánja kísérni a helyzetet, és készen áll arra, hogy új intézkedéseket fogadjon el az EU-Szerződésnek a KAP szerepéről szóló rendelkezéseivel összhangban.

A földhasználatról, a földhasználat-változtatásról és az erdőgazdálkodásról (LULUCF) szóló rendelet felülvizsgálata

A mezőgazdasági miniszterek megbeszélést folytattak a LULUCF-rendelet folyamatban lévő felülvizsgálatáról. Ez a felülvizsgálat az „Irány az 55%!” intézkedéscsomag részét képezi, amelynek célja, hogy 2030-ig az 1990-es szinthez képest 55%-kal csökkentse az EU üvegházhatásúgáz-kibocsátását. 

Felülvizsgálati javaslatok

A miniszterek megvitatták a javasolt felülvizsgálat mezőgazdasági vonatkozásait, beleértve a következőket: a mezőgazdasági és az erdészeti ágazat által a tárolás és a kibocsátások bejelentésére alkalmazandó módszerek, a mezőgazdasági és az erdészeti ágazatra jellemző éghajlati és biológiai kockázatok, valamint a mezőgazdaságból származó, a szén-dioxid-kibocsátástól eltérő kibocsátásokat magában foglaló mezőgazdasági, erdészeti és földhasználati ágazat (AFOLU-ágazat) létrehozása. Bár a Tanács támogatását fejezte ki a felülvizsgálat iránt, több miniszter aggodalmát fejezte ki többek között a jegyzékek összeállításának módszertanával, valamint a természetes bolygatásnak az éves célkitűzések megvalósítása során történő figyelembevételével kapcsolatban. A jelentős erdészeti iparágakkal rendelkező országok megkérdőjelezték a közös kötelezettségvállalási rendelet szerinti azon kötelezettséget is, mely értelmében 2030 után a fel nem használt LULUCF-krediteket át kell adni más tagállamoknak - írták.

Megosztás

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás