Hirdetés
Az EU tesz róla, hogy eggyel kevesebb gond miatt fájjon az emberek feje
Hirdetés
Nem is gondolnánk, hogy egy kiadós fejfájást akár egy kiadós étkezés is okozhat. Kutatók ugyanis felfedezték, hogy némely élelmiszeradalék túlzott használata vérnyomás-emelkedést és fejfájást is képes okozni. Az unió azonnal intézkedéseket tett.
A húskészítmények gyártása során gyakran használnak glutaminsavat és glutamátot. Ezekről derült ki most, hogy túlzott fogyasztásuk vérnyomás- és inzulinszint-emelkedéssel is járhat. A túlzott fogyasztás meghatározáshoz azonnal be is vezette az úgynevezett biztonságos beviteli szintet az EFSA (Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság).
Ennek túllépése különösen a csecsemőkre, a sovány alkatúakra és a gyerekekre jelent veszélyt. A túladagolás jellemző tünete a fejfájás.
A biztonságos beviteli szintjét a szervezet a sókra együttesen napi 30 mg/testtömegkilogramm mennyiségben állapította meg az EU. Ennél magasabb fogyasztás esetén érzékelhetőek a negatív egészségügyi hatások. Ezelőtt nem határoztak ilyen értéket, egyedül azt szabályozták, hogy az élelmiszerekhez kilónként 10 g glutaminsav és glutamát adható.
Várhatóan a biztonságos beviteli szint megállapításával még nem ér véget a történet. A hatóság ugyanis most azt kéri, a szakemberek gondolják az élelmiszerhez adható glutaminsav és glutamátok legmagasabb mennyiségét is. Mivel ezek az adalékok a húskészítmények ízéért felelnek, kérdés, ha csökkentik a felhasználható mennyiséget, mennyiben lesz ez érzékelhető a fogyasztók számára.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják
Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.
Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma
A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatSolis 50 RX kabinos 12fokozat
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
12 000 000 HUF
+ áfaHirdetés
Hirdetés