Az iparszerű mezőgazdaság – különösen az iparszerű, intenzív takarmánytermelés – az üvegházhatású gáz-kibocsátás és az éghajlatváltozás egyik fő felelőse, miközben az egész agrárszektor maga is küzd az éghajlatváltozásból eredő zavarok következményeivel. Az emelkedő hőmérséklet, a szélsőséges időjárási események és a kiszámíthatatlan körülmények veszélyeztetik a mezőgazdaság működését, és veszélybe sodorják az élelmiszertermelést. 

A Közép-magyarországi Zöld Kör és a Magyar Természetvédők Szövetsége közös kiadványt jelentetett meg "Az igazság átszerkesztése" néven, ezt az anyagot szemléztük. A 8 oldalas dokumentum szerint a hatékony megoldásoknak kétirányúnak kell lenniük: egyrészt csökkenteniük kell a mezőgazdaság környezeti hatását, másrészt pedig reziliensebbé/rugalmasabbá kell tenniük az ágazatot az éghajlati hatásokkal szemben. A biotechnológiai cégek azt állítják, náluk van a válasz, méghozzá az új típusú génmódosított szervezetek (GMO-k) képében. A biotech ipar több mint két évtizede ígér varázsszert a termelési problémákra – a szárazsággal szemben ellenállóbb növényekkel, a műtrágyától kevésbé függő terménnyel és egyéb olyan technológiai megoldásokkal hiteget, amelyek azonban soha nem váltak valóra. Két évtized elmúltával sincs semmi jele annak, hogy ezek a technológiák forgalomba kerülnének - fogalmaztak. 

"Az igazság átszerkesztése" című kiadványban a génszerkesztés megoldásait kritizálták a környezet- és természetvédők

A génszerkesztés az új GMO?

Most ugyanezek a biotechnológiai vállalatok népszerűsítik a génmódosított szervezetek új generációját, egy sor új, megalapozatlan ígérettel. Az egyik példa erre a CRISPR, a génszerkesztés. Az eljárás révén a DNS szerkesztésével, különböző tulajdonságok hozzáadásával vagy kiiktatásával szerintük minden további nélkül módosíthatjuk a növények és állatok génállományát. A biotechnológiai lobbisták az Európai Bizottságtól azt kérik, vonja ki az uniós szabályozás hatálya alól az új GMO-kat, és hunyjon szemet a kapcsolódó kockázatok és bizonyítékok felett. Még ha a technológiához fűzött, s mindeddig alá nem támasztott remények esetleg be is igazolódnak, akkor is csak egy lehetséges, rövid távú enyhülést kínálhatnak egy fenntarthatatlan, iparszerű mezőgazdaság tüneteire - írták.

A világ élelmiszertermelésének oroszlánrészét megtermelő agroökológiai gazdálkodási technikák a helyi körülményekhez igazodó termelést és a természettel egyensúlyban lévő gazdálkodást helyezik előtérbe. A teljes mezőgazdasági ágazaton belül ezek a módszerek kínálják a leghatékonyabb megoldást a klímaválságra.

A Svájci Szövetség a GMO-mentes mezőgazdaságért (SAG) és a Föld Barátai Európa szervezet arra szólította fel az Európai Uniót, hogy:

  • Ismerje fel, hogy a biotechnológiai ipar ígéretei kutatási és marketingötletek csupán, amelyeket nem támaszt alá bizonyíték. Eközben az olyan valódi megoldások, mint az agroökológiaökológia, a gyakorlatban már bizonyítottak, ám a politikai döntéshozók mégsem támogatják őket. 
  • Szakpolitikáival az EU az éghajlatváltozásra adott valódi megoldásokat támogassa! A mezőgazdaság, a kutatás és a környezetvédelem területén a szabályozás támogassa az éghajlatváltozással szembeni ellenállóképességet erősítő olyan gyakorlatokat, mint az agroökológia.
  • A GMO-k új generációjának szabályozását ne vonják ki a létező GMO-jogszabályok hatálya alól; ne vegyék el a fogyasztók, a gazdálkodók és a nemesítők szabad választási lehetőségét, viszont követeljék meg, hogy az új technológiák piacra dobása előtt vessék azokat alá szigorú biztonsági ellenőrzésnek, és vonatkozzon rájuk kötelező címkézési rendszer.

A szerzők következtetései a génszerkesztés jövőjéről

Az IPCC legutóbbi jelentése nem hagyott kétséget afelől, hogy a klímaválság már megérkezett. Az éghajlatváltozással kapcsolatos lépéseket is most kell megtennünk. Kifutottunk a vesztegetni való időből, pedig pontosan ezt tesszük, ha a géntechnológiától várjuk azokat a varázslatos újításokat, amelyeket aztán a jövőben vagy sikerül kifejleszteni, vagy nem, és amelyek ráadásul sokkal több kérdést és kockázatot vetnek fel, mint amennyit megoldanak. 

Nem tudjuk, hogy a növények és állatok génjeinek a CRISPR-hez hasonló technológiákkal történő módosítása milyen hosszú távú hatással jár. Nem tudjuk, hogy a biotechnológiai vállalatok által ígért technológiák mikor lesznek kellően kiforrottak, vagy hogy méretezhetőek lesznek-e. Nem tudjuk azt sem, hogy a génmódosított növények hogyan boldogulnak a megváltozott időjárási és talajviszonyok között. 

Egy olyan iparág, amely a környezetkárosító állati termékek iránti kereslet növelésén alapul, soha nem lehet fenntartható, függetlenül attól, hogy hány gént szerkesztenek át, vagy hány tehenet “optimalizálnak”. Azt tudjuk, hogy az agroökológiai és biogazdálkodási gyakorlatok már most is drasztikusan csökkentik a kibocsátást, növelik a növények ellenálló képességét és stabilizálják a terméshozamokat. Ezek a gyakorlatok évszázadok óta működnek, és a jövőben is működni fognak. Az Európai Bizottságnak fel kell ismernie, hogy a mezőgazdaság kínzó dilemmáira a megoldást nem a GMO-lobbisták szóvirágai között, hanem a tulajdon talpa alatt kell keresnie. Az Bizottságnak gyorsan kell lépnie a valódi megoldások támogatása érdekében, hogy mindannyiunk számára biztosíthassa a fenntartható élelmiszereket és az élhető jövőt - írták a téma összefoglalásaként.

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás