A tudósok meglepő eredményekkel értékelték azokat a bizonyítékokat, amelyek szerint az intenzív állattenyésztés világjárványokat okoz. Megállapították, hogy az intenzív állattenyésztés valójában csökkentheti a jövőbeli járványok kockázatát a nem intenzív gazdálkodáshoz képest.

Globálisan négyszer annyi húst termelünk, mint az 1960-as években. Húsunk, tojásunk és tejtermékünk nagy része intenzív gazdaságokból származik, de az ilyen gazdaságokat kockázatosnak tartják zsúfoltságuk miatt, ami növeli a betegségek "elterjedésének esélyét" és gyors terjedését.

Forrás: Pixabay

Kevesebb földterületre van szükség

Az intenzív gazdaságoknak azonban kevesebb földterületre van szükségük, mint az extenzív (pl. "szabadtartású") gazdaságoknak ugyanannyi élelmiszer előállításához – mind takarmányuk termesztéséhez, mind állataik tenyésztéséhez. Ez kulcsfontosságú, mivel az állati termékek iránti növekvő kereslet drámai élőhelyvesztést okozott, ami azt jelenti, hogy ma már olyan helyeken gazdálkodunk, ahol az állatállomány és az emberek gyakran érintkeznek a vadon élő állatokkal. Ez az egyre zavartabb, stresszesebb és fertőzöttebb vadon élő állatokkal való érintkezés valószínűbbé teszi a zoonózisvírusok emberekbe vagy állatállományba való átterjedését.

Ha a jelenlegi rendszerről külterjes gazdálkodáson alapuló rendszerre váltanánk, lényegesen több földterületre lenne szükségünk a kereslet kielégítéséhez – ami 2009 és 2050 között nagyjából Brazília és India méretű élőhelyek átalakítását eredményezné. Ez növelheti az emberek, az állatállomány és a stresszes vadon élő állatok közötti kapcsolatot - beleértve a vadon élő állatokat is, amelyek valószínűleg a következő pandémiás vírus otthonai.

Gyors terjedés kontra továbbgyűrűzés

Az intenzív gazdaságokban nagyobb lehet a gyors terjedés kockázata, míg a külterjes gazdaságokban nagyobb lehet a továbbgyűrűzés kockázata.

Aggasztó, hogy egyszerűen nem tudjuk, melyik kockázat fontosabb a jövőbeli világjárványok megelőzése szempontjából, ezért jelenleg lehetetlen meghatározni, hogy összességében mely gazdaságtípusok hordozzák a legkisebb kockázatot.

COVID19 kimutatta a zoonózisok hatalmas potenciális hatását, és ez a tanulmány kiemeli, hogy sürgősen további kutatásokra van szükség annak azonosításához, hogy miként minimalizálhatjuk egy újabb világjárvány kockázatát - olvastuk a thecattlesite.com-on.

Ezt a tanulmányt 2022 júniusában tették közzé a Royal Society Open Science folyóiratban.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Rendkívül kártékony rovar, az őszi sereghernyó lehetséges megjelenéséről jött figyelmeztetés

2024.12.03.

Az őszi sereghernyó (Spodoptera frugiperda) az amerikai kontinens melegigényes őshonos faja, amely kiemelten veszélyes zárlati károsítóként szerepel az Európai és Mediterrán Növényvédelmi Szervezet (EPPO) A1-es karanténlistáján.

13 éve nem volt ilyen hideg Magyarországon

2024.12.03.

Az idei november középhőmérséklete a legalacsonyabb volt 2011 óta. Emellett ez volt az első hónap 2023 májusa óta, amelynek középhőmérséklete országos átlagban az éghajlati normál alatt maradt.

Az aszály hatásai ellenére is lesz elég magyar karácsonyfa az idén

2024.12.03.

Az aszály ugyan megviselte a fiatal ültetvényeket, mégsem kell hiányra számítani fenyőfából a karácsonyi időszakban.

Több változás lép életbe az adótörvényekben

2024.12.03.

Az Országgyűlés elfogadta és kihirdette a 2024. évi LV. törvényt, amely számos adótörvény módosítását tartalmazza.

Tudja, mióta nem érkezett uniós forrás Magyarországra?

2024.12.03.

Június 26-a óta Magyarország nem kapott újabb európai uniós támogatást, bár a 2021–2027-es pénzügyi ciklusban hazánknak járó 21,8 milliárd eurós keret 56 százaléka jelenleg hozzáférhető.

Karácsony közeledtével nem haszontalan tudni, melyek lettek az Év Szaloncukra 2024 díj legjobbjai

2024.12.03.

Az idei fődíjat a maklári Stühmer Körtezselés-muskotályos szaloncukor érdemelte ki.

Partnerhírek
Partner

Védjük a gyökereket az Agrováció termékével

2024.12.03.

A gyökérzónába kijuttatott AMG Pro-tech a csapadék/talajnedvesség hatására szétáramlik a gyökérzónában és védelmet alakít ki a kelő mag számára.

Partner

AKG 2025: kiknek érdemes belevágni és hogyan segíthetnek a szakértők?

2024.11.29.

Az agráriumot izgalomban tartó kérdés most az új agrár-környezetgazdálkodási támogatás lehetősége. Minden termelőnek döntést kell hoznia lehetőségei és adottságai függvényében, hogy pályázik-e vagy sem. Ezt a kérdéskört jártuk körbe a Lajtamag Kft. termékfejlesztőjével, Somody Gergővel; Dr. Nagy Idával a Lajtamag Kft. szaktanácsadójával és Nagy Lászlóval, az Agro Profi Kft. vezető szaktanácsadójával.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 1.100 hirdetés 102 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás