Szijártó Bálint
Szijártó Bálint, a Limagrain Hungária Kft. cégvezetője

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Kezdésként határozzuk meg a vállalat helyét a világ vetőmagpiacán, különös tekintettel a repcevetőmagra!

A Limagrain a világ negyedik legnagyobb vetőmagvállalata, ráadásul a top4-ből mi foglalkozunk csak genetikával. A repceszezonra készülve, talán fontos azt is megjegyezni, hogy évek óta a Limagrain Európa elsőszámú repcenemesítője is.

 

LG Ambassador hibridünk már harmadik éve piacvezető a kontinensünkön, ami azt jelenti, hogy ezt vetik a legnagyobb vetésterületen, és az európai top10-ben a Limagrain négy hibriddel képviselteti magát. A repcén kívül foglalkozunk még kukoricával, ezen belül siló- és szemes kukoricával is, valamint napraforgóval, de a kalászos vetőmagok szintén megjelennek a magyar portfólióban.

Az európai első hely tükrében érdekes lehet, hogy milyen piacrésszel bír a vállalat repcében Magyarországon?

Itthon is meghatározóak vagyunk, a második-harmadik pozíciót foglaljuk el, attól függően, miben mérjük a piacot. Magyarországon is kiemelt fontosságú a repce számunkra.

Milyen tevékenységeket végez a Limagrain Magyarországon?

Háromféle szerepben működünk. Az első a hibrid és egyéb növények vetőmagjainak az értékesítése. Ezen kívül a kutatás-fejlesztésben is aktívak vagyunk a zsombói kutatóállomásunk révén, ahol kukorica- és napraforgó-nemesítés folyik. Harmadsorban pedig vetőmag-előállítással és -termeltetéssel is foglalkozunk, amit a mezőhegyesi irodánk koordinál, továbbá érdemes megjegyezni, hogy a régiós kukorica és napraforgó termékfejlesztési kísérleti hálózatunk nagy része is Magyaroroszághoz köthető.

Hogyan kapcsolódnak ezek a tevékenységek egymáshoz?

Látszólag szorosan, de a valóságban ez egy összetett kérdés. Az értékesítés mindig azonnali eredményt generál, ezzel szemben a kutatás-fejlesztés egy hosszú távú folyamat. A Limagrain Szántóföldi Vetőmag Üzletágának több kutatóállomása van Európában, ezek egyike az említett zsombói egység, amelyek különböző kutatási programokon dolgoznak együtt, és aminek az eredménye néha csak évtizedekben mérhető. A vetőmag-előállításnak pedig szintén prompt, egy éven belüli eredménye van. Ez a három tevékenység nem feltétlenül épül egymásra, és nem feltétlenül kapcsolódik a magyarországi aktivitáshoz. Az itthon megtermelt vetőmag egy jó része, például, általában külföldön kerül értékesítésre. A kutatás-fejlesztésben is dolgoznak a kollégák olyan nemesítési vonalakon, amelyek valamelyik külföldi portfólióba fognak csak bekerülni.

A mi erősségünk az, hogy egyre inkább fókuszálunk a kelet-közép-európai régióra, mert látjuk, hogy a fejlődésnek ez az egyik motorja Európában. Éppen ezért gondolja úgy a Limagrain, hogy érdemes ide invesztálni, az itteni kutatás-fejlesztési bázisokat erősíteni, és minél több Kelet-Közép-Európában előállított vonalat a piacra juttatni.

A kukorica hazai vetésterülete csökkenő tendenciát mutat. Nyerhet-e ebből a repce valamit, milyen súlya lehet a kultúrának a vetésszerkezetben a közeljövőben?

A repcét ebben a szezonban hozzávetőlegesen 185 ezer hektáron vetették, és azt gondolom, hogy ilyen szinten is marad, mivel egy viszonylag komplexen előállítható növényről beszélünk, viszonylag magas termelési költséggel. Bár a felvásárlási ára megindult felfelé az utóbbi időben, még mindig nincs azon a szinten, hogy a termelők kedvét meghozza.

Ez csak árkérdés?

Az ár mindenképpen fontos szempont, de szorosan a témához tartozik az is, hogy a repce növényvédelme bonyolultabbá vált az elmúlt években történt növényvédőszer-kivonások miatt. Ezek kedvezőtlenül érintették a repcepiacot.

A repce komoly szaktudást igénylő növény, viszonylag nehezebben termelhető, ezzel szemben kockázatosabb, mert a telet kint tölti az állomány.

5 évvel ezelőtt még 320 ezer hektáron folyt a termelés. Mi arra számítunk, hogy a piac nagyjából stabil marad a mostani 185 ezer hektáros szinten. A Limagrain ehhez kíván olyan hibrideket adni, amelyek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják a gazdáknak, hogy a jövedelmezőség javuljon. A lehető legjobb genetikájú vetőmagokat adjuk a magyar termelőknek a nagyobb üzleti sikerekhez.

Milyen állapotban vannak a repceállományok?

Nyugat-Európában a szokásosnál 10 nappal korábban kezdődött a betakarítás, és Magyarországon is ez várható. Jó közepes, esetleg annál egy kicsit jobb termésátlagra számítunk országosan.

A beszélgetés elején már szóba került az LG Ambassador. Miért lehet ez a hibrid olyan sikeres?

Elsősorban a hihetetlen termékpotenciálja miatt ajánljuk a magyar gazdáknak, de emellett rendkívül stabil, nagyon jól tűri a különböző éghajlati és földrajzi körülményeket.

 

Erőteljes kezdeti fejlődése nagyobb rugalmasságot biztosít a vetésidőben. Szárba indulási hajlama ősszel közepes. Tavasszal nem túl korán indul, viszont intenzív tápanyagfelvétellel, gyorsan fejlődik. N-Flex tulajdonságának köszönhetően kiválóan hasznosítja a talajban elérhető nitrogént, ami tovább növeli a termésbiztonságot. Nagyon jó állóképességű, közép-magas, erős szárú hibrid. Kiváló kipergés ellenállóságának köszönhetően rugalmasabban időzíthető az aratás, kevesebb betakarítási veszteségre lehet számítani. Terméselőnye még alacsonyabb termésszinteken is megmutatkozik. Azoknak ajánljuk, akik olyan hibridet keresnek, amely már széles körben és több eltérő évjáratban bizonyította képességeit. Mindezen okokból egy nagyon jó választás.

Milyen újdonságok várhatók a portfólióban?

Itt az LG Armada-t említeném meg, ami kísérletekben nagyon jól teljesített. Nem titkolt célunk, hogy előbb-utóbb a portfóliónk egyik zászlóshajójává váljon. A termésbiztonságot növelő tulajdonságok legszélesebb skáláját tartalmazza a génjeiben. Fómával és további szárbetegségekkel - Verticilliumal és Cilindrospóriumal - szemben is jó ellenállósággal rendelkezik.

Terméselőnye főleg a kedvezőbb adottságú termőhelyeken, magasabb termésszinten mutatkozott meg a legjobban. Az értékesítését a következendő szezonban kezdjük.

www.lgseeds.hu

Limagrain Szántóföldi Vetőmagok
Limagrain Hungária Kft. 
2040 Budaörs, Gyár u 2.

(x)

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás