Az NPN hatékony felhasználása összetett, ezért a tejelő szarvasmarhák gyakorlati takarmányozásában szükséges az NPN felhasználásának megértése. Az NPN kifejezés olyan összetevőkre utal, mint a karbamid, a biuret és az ammónium-bikarbonát, amelyek nem fehérjék, de a bendőben lévő mikrobák által fehérjékké alakíthatók. A közhiedelemmel ellentétben a legtöbb tejelő szarvasmarha jelentős mennyiségű NPN-t kap.

Az NPN hatékony felhasználása összetett, ezért a tejelő szarvasmarhák gyakorlati takarmányozásában szükséges az NPN felhasználásának megértése. Az NPN kifejezés olyan összetevőkre utal, mint a karbamid, a biuret és az ammónium-bikarbonát, amelyek nem fehérjék, de a bendőben lévő mikrobák által fehérjékké alakíthatók. A közhiedelemmel ellentétben a legtöbb tejelő szarvasmarha jelentős mennyiségű NPN-t kap.

Számos más terméket is használtak már kísérleti és kereskedelmi céllal, de a legtöbbjük magasabb költségük vagy rosszabb ízletességük miatt nem hasonlítható a karbamidhoz (Fotó: Pixabay)

Számos természetes takarmány, például a legelők, a széna és különösen a szilázsok jelentős arányban tartalmaznak NPN-t, ezért a kérődzők takarmányában a speciális NPN-források használata tovább fog növekedni.

NPN-források

A kérődzők takarmányozásában leggyakrabban használt NPN-forrás a karbamid. Számos más terméket is használtak már kísérleti és kereskedelmi céllal, de a legtöbbjük magasabb költségük vagy rosszabb ízletességük miatt nem hasonlítható a karbamidhoz. Bár néhányuknak bizonyos helyzetekben jelentős előnyei lehetnek a karbamiddal szemben.

Táplálóérték

Az NPN-vegyületekből képződő mikrobiális fehérje magas tápértékű. Az NPN-t és fehérjét vagy aminosavakat nem tartalmazó tápokkal etetett tehenek képesek laktálni és normálisan szaporodni, de nem lehet maximális termelést elérni olyan állatokkal, amelyek csak NPN-t mint N-forrást tartalmazó tápokkal táplálkoznak. Ennek oka, hogy a limitáló aminosavak mikrobiális szintézise nem elegendő ahhoz, hogy kielégítse az izomfehérje és a tej előállításához szükséges igényt a genetikailag kiváló állatokban.

Gazdasági előnyök

A tejelő szarvasmarhák takarmányában a természetes fehérjekiegészítők NPN-nel történő helyettesítésének jövedelmezősége több tényezőtől függ. Beleértve az NPN-forrás költségét, a helyettesített természetes fehérje relatív árát és a helyettesítésre adott állati reakciót. Ez általában a tejhozam változásában tükröződik. Ugyanazok az alapelvek érvényesek a nagy és kis állományokban használt NPN-re, de a kockázatok és az előnyök az állomány méretével nőnek.

Az NPN felhasználását befolyásoló étrendi tényezők

Megfigyelték, hogy a táptalaj fehérjetartalmának növelésével a fehérjévé átalakított karbamid mennyisége jelentősen csökkent. Arra is van bizonyíték, hogy a karbamid nem hasznosul olyan jól, ha csak szénával vagy más takarmányokkal etetnek, mint ha keményítőt vagy gabonaszemeket is tartalmaz az étrend.

A bendőben történő optimális mikrobiális növekedéshez és a karbamid hatékony felhasználásához különböző ásványi elemekre, köztük foszforra és kénre van szükség. Továbbá, kis mennyiségű olaj hozzáadása a tisztított takarmányokhoz kielégítő teljesítményt eredményezett a tejelő teheneknél, amikor a karbamid és az ammóniumsók voltak az egyedüli nitrogénforrások.

Az NPN használata a takarmányozási programokban

A karbamid felhasználása során a gyors ammóniává történő átalakulás jelenti a fő problémát. Ezért az alábbiakban olyan termékek, kombinációk és eljárások kifejlesztésére tettek kísérleteket, amelyekkel csökkenthető az átalakulási arány.

A szemek és a karbamid kombinációinak hővel, nedvességgel és/vagy nyomással történő kezelése. A helyzet azonban zavaros, mert a kombinációk kedvező hatásai részben a feldolgozásnak a gabonára gyakorolt hatásaiból adódhatnak, és nem csak a karbamid ammóniává való lassabb átalakulásából.

Ammóniás termékek és takarmányok használata NPN-forrásként a tejelő szarvasmarhák számára. Ilyen például az ammóniás rizshéj, a répapép és a citruspép. Megfelelő felhasználás esetén ezek az NPN-források sikeresen fedezhetik a tejelő szarvasmarhák nitrogénszükségletének egy részét.

Ammóniumsók, például ammónium-polifoszfátok, mono-ammónium- és di-ammónium-foszfát használata, amelyek jól hasznosított nitrogén- nitrogénforrások. Más ammóniumsók viszonylag mérgezőek, és az ezeket tartalmazó takarmány nem ízletes.

Ha egyszerre túl sok karbamidot etetünk, vagy ha nem áll rendelkezésre elegendő szénhidrát, a bendőben gyorsabban felhalmozódhat a felesleges ammónia (Fotó: Pixabay)

Az NPN hatása a tejtermelésre

Bizonyos bizonyítékok alátámasztják azt az elképzelést, hogy a magas hozamú tehenek negatívabban reagálnak a magas NPN-értékre, mint az alacsony hozamúak. Számos jelentés azonban kimutatta, hogy az NPN etetése az ajánlott szinteken összeegyeztethető a magas tejhozammal. Egy 3 éven keresztül végzett vizsgálatban egy állomány 55%-át NPN-nel, a többi 45%-át pedig természetes fehérjével etették. Mindkét csoport átlagosan körülbelül 5900 kg tejet adott lefejt tejjel, a tejzsír és a tej egyéb összetevőinek változása nélkül.

Figyelembe veendő szempontok

Ha egyszerre túl sok karbamidot etetünk, vagy ha nem áll rendelkezésre elegendő szénhidrát, a bendőben gyorsabban felhalmozódhat a felesleges ammónia, mint ahogyan azt a baktériumok fel tudják használni. Ez a felhalmozódás nitrogénpazarláshoz és esetleg az állat elpusztulásához vezethet.

Az etethető karbamid maximális mennyisége a következő lehet:-

- v 1% karbamid a gabonakeverékben.

- v 0,5% a kukoricaszilázsban (4,5 kg/tonna). Ha 0,5%-ot adunk a kukoricaszilázshoz, akkor a gabonában lévő mennyiséget csökkenteni kell. A 4,5 kg karbamid/tonna kukoricaszilázs hozzáadásával a fehérjetartalom 8%-ról 11-12%-ra emelkedik szárazanyag-alapon (a keletkezett veszteségektől függően).

A karbamidot csak más takarmányokkal keverve szabad a teheneknek etetni. Íztelen, ezért a legtöbb tehén önmagában nem enné meg. Nagyon fontos, hogy a karbamidot egyenletesen keverjük a takarmányba. A nem megfelelő keverés a túlzott mennyiség elfogyasztása miatt az állatok mérgezéséhez vezethet.

A karbamid nem ajánlott nyers szóját tartalmazó gabonakeverékekhez. A nyers babban lévő ureáz nevű enzim a karbamidot ammóniává alakíthatja, amely viszont elveszhet, és a takarmány kevésbé lesz ízletes. Kevés nehézség merül fel, ha pörkölt babot vagy szójalisztet használnak a karbamiddal együtt.

Amikor nem ajánlott a karbamid

A magas nedvességtartalmú koncentrátumok vagy meleg, párás időben tárolt koncentrátumok esetében sem ajánlott a karbamid használata. Ebben az esetben a tejelő tehenek csökkent takarmányfelvétele észlelhető, annak ellenére, hogy az állatok fiziológiailag alkalmazkodtak a nagyobb mennyiségű karbamid tolerálásához, valószínűleg a karbamid részleges ammóniává történő hidrolízise miatt. A karbamid nemkívánatos ízének melasszal való elfedése javíthatja a felvételt, különösen, ha a karbamidot az ajánlott mennyiségben használják.

A bendőmikrobáknak időre van szükségük a karbamidhoz való alkalmazkodáshoz. Emellett a tehenek elutasíthatják a jelentősen módosított keverékeket. Ezért ajánlott a karbamidot fokozatosan, legalább 3 hét alatt a kívánt szintre emelni.

A megfelelő ásványianyag- és vitaminpótlás különösen fontos a karbamid etetésekor. A takarmányt ezért kalcium, foszfor, nyomelemek és A-vitamin tekintetében egyensúlyban kell tartani.

A nagyrészt kukoricából és kukoricaszilázsból álló takarmányokhoz ként kell adni. Az 1% karbamidot tartalmazó gabonakeverékekhez tonnánként 2-4 kg nátrium-szulfátot vagy kalcium-szulfátot kell adni.

Egyes tejtermelők aggódnak a karbamidnak az állatok egészségére és szaporodására gyakorolt hatása miatt. Ha a karbamidot az ajánlásnak megfelelően használják, és a takarmány más tápanyagok tekintetében kiegyensúlyozott, a tehenek jól fognak termelni, szaporodni és jó egészségi állapotúak maradnak.

(Forrás: dairyglobal.net)

További híreink

Az egyik legfontosabb kérdés a növénytermesztésben a fajtaválasztás: ünnepelt a Gabonakutató Kiszomboron

2024.07.09.

A szegedi Gabonakutató Nonprofit Kft. jubileumi országos kalászos fajtabemutatót tartott a Csongrád-Csanád vármegyei Kiszomboron. 

Új tulajdonosa van a vegyszerhasználat jelentős csökkentésén dolgozó Ekobot vállalatnak

2024.07.09.

Az Ekobot elképzelése, hogy fenntartható alternatívákat kínáljon az emberi fogyasztásra szánt növények vegyszeres permetezésének csökkentésére vagy megszüntetésére.

Jégeső csapott le az őszi káposztarepce fajtabemutatóra a Nyírtelek közeli Gyulatanyán

2024.07.09.

Őszi káposztarepce fajtabemutatót tartottak a Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyei Nyírtelek közeli Gyulatanyán.

Le van maradva Románia a biogazdálkodásra való áttérésben az EU elvárásokhoz képest

2024.07.08.

Az EU-ban a mezőgazdasági terület 10,5 százalékán folyik biogazdálkodás, Romániában ez az arány mindössze 5 százalék.

Tovább folytatja együttműködését a Tetra Pak és a Tej Terméktanács

2024.07.08.

Ismételten megújította együttműködési megállapodását a Tetra Pak Hungária Zrt. és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács.

Kettős helyzetben a magyar haltermelés: a tógazdasági toporog, az intenzív fejlődik 

2024.07.08.

Jelenleg a hazai haltermelést stagnáló állapot jellemzi - fogalmazott Lévai Ferenc, a MA-HAL elnökségi tagja, az  Aranyponty Zrt. vezérigazgatója.

Partnerhírek
Partner

Nem Nagy Testvér a távsegítség - sokat várnak a szervizesek a precíziós mezőgazdasági szolgáltatástól az AGROTEC Magyarország Kft.-nél

2024.06.25.

A MyPLM Connect szolgáltatással ellátott New Holland traktorokhoz, kombájnokhoz már több mint egy éve elérhető Magyarországon az új gépállapot-felügyeleti rendszerként a Control Room szolgáltatás, ami újraírja az üzemben tartás szabályait. A hivatalos magyar márkakereskedő AGROTEC Magyarország Kft. komáromi központjából munkaidőben felügyelt rendszerrel ugyanis számtalan bosszantó probléma, ami eddig külön kiszállást, EST diagnosztikai laptoppal traktorban töltött hosszú órákat igényelt a szervizesektől, mára távolról, online is orvosolhatóvá vált. Az olyan tapasztalt szakemberek, mint Szűr Gábor, a Komáromi Területi Központ területi műszaki vezetője szerint az előnyök már most is komolyak, pedig még csak belekóstoltunk a rendszer lehetőségeibe.

Partner

ÁTK, kertészeti, erdészeti és precíziós kivitelű traktorok a SOLIS-tól

2024.05.26.

Egy igazán multifunkcionális traktorokat hozott a magyar piacra az ODISYS. A megfordítható kormányzás lehetőségét is biztosító erőgépek használatával nincs többé kitekeredett nyak és testtartás, legyen az a munka akár targoncázás, szár és nyesedékzúzás, de akár árokásás. Hernek Zoltán, a cég tulajdonos-ügyvezetője mutatta be nekünk.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Valentini Navajo erdészeti szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Hirdetésfeladás