Igazi kuriózummal szolgált idén a Bábolnai Gazdanapok fajtabemutatója, ahol a kukoricák mellett két nemesítőház cirokhibridjei is megtekinthetők voltak.

A kísérletet szervező IKR Agrár szakemberei és a fajtatulajdonosok ezzel szerették volna felkelteni az érdeklődést és ráirányítani a figyelmet a növényben rejlő lehetőségekre.

A szemescirok a humán táplálkozásban, a silócirok pedig a téli tömegtakarmány-előállításban vívhatna ki magának előkelő helyet (Fotó: Pixabay)

Reformkonyha és klímakényszer segíti a cirok piacát

A cirok ugyanis rendelkezik minden olyan jó tulajdonsággal, ami miatt közkedvelt lehetne, mondta dr. Kiss Erzsébet, a fajtabemutató szakmai vezetője. De, mint hozzátette, itthon egyelőre kevéssé bíznak benne a gazdák, pedig a szemescirok a humán táplálkozásban, a silócirok pedig a téli tömegtakarmány-előállításban vívhatna ki magának előkelő helyet.

Előbbiben szinte reneszánszát éli, a reformkonyha kedvelt alapanyaga lett, takarmányként pedig lassan a klimatikus viszonyok fogják rákényszeríteni a gazdákat termesztésére – fogalmazta meg tömören a bejelentés jelentőségét a magyarmezogazdasag.hu tudósítója.

Egyre több szakember ismeri fel, hogy helye van a vetésforgóban, mondta dr. Kiss Erzsébet, mert a kukoricánál igénytelenebb, sokkal jobban tűri a szárazságot, és a beltartalmi értékei is jobbak nála. Ha pedig megfelelő körülmények közé kerül, akkor a termése is versenyképes a kukoricáéval.

Az európai cirokterület ötödét fedik le

A legnagyobb választékkal a Lidea érkezett Bábolnára, a közelmúltban az Euralis Semences és a Caussade Semences Group összeolvadásával létrejött vállalat szakemberei – 3 kukoricahibrid mellett – 5 cirokhibridet állítottak kísérletbe.

Ez a növény különleges helyet foglal el a cég portfóliójában, és nemcsak takarmányozási célú fajtáik vannak, hanem élelmiszernek, biogáznak vagy vegyipari alapanyag előállítására alkalmasak is. Az európai cirokterület ötödét, a hazainak 70 százalékát fedik le a fajtáik.

Farkas Ferenc cégvezető tájékoztatása szerint a Lidea cirokválasztéka a nagyon koraitól kezdve a korain át a középkorai hibridekig terjed, a Bábolnán bemutatottakat is így állították össze.

Szerepelt a fajtasorban a nagyon korai ES Armorik és ES Arsky, a középkorai ES Foehn, a középkései ES Boreas és az ES Armelia. A nagyon koraiak 8-10, a középkoraiak hektáronként 10 tonna termést adnak. Mindegyik tanninmentes. A magyar piacon kizárólagos forgalmazókkal dolgoznak, így például az ES Foehn a KITE-é.

Farkas Ferenc szerint a termelők szívesen termesztettek volna eddig is cirkot, hiszen számos jó tulajdonsága mellett a kukoricáénál kisebb az előállítási költsége. Hiányzott viszont a piaca, amit a Lidea azzal, hogy bevizsgálatta és elfogadtatta a takarmányiparral, most „mögé tett”.

Mindenki kukoricát akar termeszteni – a magas árak miatt

Ha tehát valaki belevág a termesztésébe, el is tudja adni, nem lesz kizárólag a madáreleség-piachoz kötve. A takarmányiparnak is jó, tette hozzá Farkas Ferenc, mert olcsóbban megkapja, mint a kukoricát, aminél ráadásul magasabb a fehérjetartalma is. Minden adott lehetne tehát a felfutásához, azonban a jelenlegi magas árak miatt mindenki kukoricát akar termeszteni.

Jó adottságú területeken nagy termés várható tőle, jók a beltartalmi értékei, és alacsony a tannintartalmaJó adottságú területeken nagy termés várható tőle, jók a beltartalmi értékei, és alacsony a Jó Jó Nagy Nagy termés várható tőle, jók a beltartalmi értékei, és alacsony a tannintartalma (Fotó: Pixabay)

Természetesen ők sem azt ajánlják, hogy olyan helyen termesszen valaki cirkot, ahol a kukorica 8-12 tonnára képes, de mivel soha nem tudhatjuk, milyen évünk lesz, a biztonság kedvéért kerüljön a vetéstervbe cirok is, különösen a gyengébb adottságú területekre.

Ahol a kukorica 4-6 tonnát tud, ott a cirok 6-8 tonnás termést ad. „És lehet, hogy kevesebbet kap érte a gazda, de kevesebb lesz a költsége is” – hangsúlyozta végül Farkas Ferenc.

Vetőmagját már 2 éve itthon termesztik

Egy cirokhibridet mutatott be Bábolnán az idén 25 éves RWA Magyarország Kft. Szijártó Bálint ügyvezető tájékoztatása szerint fontos számukra, hogy az általuk képviselt genetikát, amelyek egyrészt saját előállításúak, illetve licencek, minél több helyen bemutassák, ezért rendszeresen és több fajtabemutatón is részt vesznek.

A bábolnait azért kedvelik különösen, mert itt magas színvonalon tudják bemutatni újdonságaikat és a már bevált hibridjeiket.

Itt és most az RWA kizárólagos szemes cirokfajtáját, a Rosariót láthatjuk, amely egy könnyen termeszthető és betakarítható, narancssárga magvú hibrid. Jó adottságú területeken nagy termés várható tőle, jók a beltartalmi értékei, és alacsony a tannintartalma.

Kezdeti fejlődése gyors, megdőlésre nem hajlamos, helminthosporiumra, rozsdára, fuzáriumra nem érzékeny. Vetőmagját már 2 éve itthon termesztik, amit nemcsak Magyarországon, hanem a környező országokban is forgalmaznak.

Megosztás

További híreink

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás