Az előrejelzések szerint Föld lakossága 2050-re a jelenlegi 7,6 milliárdról 9 milliárdra nő. Sokan úgy gondolják, hogy a bolygón ennyi embert már nem lesz képes eltartani. Az optimisták azonban azt mondják, hogy ha a mezőgazdaság és az élelmiszeripar kihasználja a technológiai fejlődés kínálta lehetőségeket, akkor megfelelhet az évezred talán legnagyobb kihívásának. A bizakodást számos jó gyakorlat és útmutató példa erősíti meg. Terjedőben az okosföldművelés. A Világgazdaság anyagát szemléztük. Az informatika a mezőgazdaság előtt is új horizontokat nyit meg, és kulcsszerepet játszhat abban, hogy ez a létfontosságú ágazat hatékonyabban és környezetkímélőbben legyen képes megfelelni az emberiség kihívásainak. Ilyen példa a vertikális gazdálkodás, a nagyvárosokban alkalmazható, zárt térben, több szinten működő növénytermesztési módszer, amelynek egyik képviselője az AeroFarms vállalat. A társaság magát adatalapon működő mezőgazdasági cégként határozza meg, számos újítást tudott átültetni a gyakorlatba. A gyökerek újrahasznosítható táptalajból kapják a tápanyagot – ami 95 százalékkal csökkenti a szükséges öntözővíz mennyiségét –, a napfény helyett pedig a növények számára legmegfelelőbb hullámhosszú spektrumintervallumot használják, jelentősen csökkentve ezzel az energiafelhasználást. Kisebb a szállítási költség is, hiszen nem sok 100 vagy 1000 kilométerről kell a terményeket a városokba eljuttatni. [embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=ME_rprRlmMM[/embedyt]
Az okosföldművelés eredményeképp homokon is az egekbe tör az egyik legédesebb paradicsom Veresegyházon
 Égig érő paradicsom: jó példát találhatunk Magyarországon is
a veresegyházi Veresi Paradicsom Kft. mesterségesen megvilágított üvegházaiban, organikus kókuszrost paplanba ültetve, több méter magasan felfuttatva termesztik a paradicsomot. Az okos-mezőgazdaság nem csupán az ilyen, már-már fantasztikus filmekbe illő példákban jelenik meg. [embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=ygloCrwQLPs[/embedyt] Az információtechnológia olyan ágai, mint az IoT, a Big Data, a mesterséges intelligencia egyre nagyobb teret kapnak a hagyományos gazdálkodásban is. A szenzorokkal a gazdák valós idejű képet kapnak a termésről, és a big data adatelemzés azt is lehetővé teszi, hogy a gazdálkodók az adott termőföldre vonatkozó javaslatokat kaphassanak (például arra, hogy melyik növény termesztése a leghatékonyabb, leginkább megtérülő a terület egyes részein). A talaj és a vetési mintázatok elemzésével pedig optimalizálható az öntözés.
Már arra is készen állnak a megoldások, hogy permetezni se kelljen. Drónokkal szabadon tudják engedni a betegséget terjesztő kártevők természetes ellenségét a helyszínen, tehát csak ott és akkor kell bevetni a biológiai védekezést, ahol valóban szükséges.
Rendszerfejlesztés az agráriumban is
A geográfiai információkat szolgáltató cégek már észrevették a mezőgazdaságban rejlő lehetőségeket. A piac egyik szereplője, a belga Luciad az SAP-vel közösen fejlesztett ki egy alkalmazást a gazdáknak. A talajelemzést, a légköri adatokat és az időjárás-előrejelzéseket egyaránt feldolgozó rendszer nem csupán a termesztés optimalizálásában segíti a nagyobb területen gazdálkodókat, hanem a kapcsolódó munkafolyamatok kezelésében is. [embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=zybQ4cjNj4c[/embedyt] A technológia a munkaerőhiánnyal küzdő állattenyésztést is támogatja. A drónok hatékonyan képesek egy helyre terelni és egyben tartani az állományt, az elkóborló jószágokat pedig a nyakörvükbe szerelt riasztóval lehet visszatéríteni a kijelölt legelőre. A csirketelepeken az állatok megbetegedése olyan mesterséges intelligenciát alkalmazó megoldással ismerhető fel idejében, amely azt figyeli, mikor változik meg a hangjuk, mikor igyekeznek egymáshoz közelebb kerülni, ezek ugyanis már a betegség kialakulására utaló jelek.

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Zajlik a szezon, itt az első nyári hónap gépes összefoglalója

2024.07.03.

A gépek témájához kapcsolódóan hoztunk híreket júniusból, hogy egy helyen összegyűjtve is böngészhetőek legyenek a tartalmak.

Már csak néhány napig lehet szavazni a 2024-es Év Szaktanácsadója címre

2024.07.02.

Az Agrárminisztérium és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara idén is keresi az Év Szaktanácsadóját. A cím odaítélésének első lépése a jelöléssel kezdődött.

Bővül a cseh és magyar szövetség: együttműködési megállapodást kötött az Agrofert és a Széchenyi István Egyetem

2024.07.02.

A Széchenyi István Egyetem stratégiai partnerségi együttműködési megállapodást kötött az Agrofert, a.s. vállalattal Csehország fővárosában, Prágában, a cégcsoport székhelyén.

Megnövelték a Gazdahitel költségvetését Romániában

2024.07.02.

Bővül a romániai Gazdahitel kerete: az eredetileg megszabott 815,5 millió lejről (65 milliárd 200 millió forint)  646 millió lejjel 1461,5 millió lejre, mintegy 116 milliárd 920 millió forintnyira nő a program költségvetése.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Hirdetésfeladás