A Békés és a Csongrád-Csanád megyei középiskolások idén nyáron főként a mezőgazdaságban helyezkedhetnek el. A diákmunka szövetkezet dél-alföldi régióvezetője szerint ezekben a hónapokban sokkal több diák szeretne dolgozni, mint amennyi munkalehetőség van. Csongrád-Csanád megyében 30 százalékkal kevesebb diákot kérnek a munkáltatók, Békés megyében 50 százalék alá esett a diákfoglalkoztatás. Nagyjából ez utóbbi az országos átlag is.

A március elején kitörő felvásárlási láz miatt magas óraszámban dolgozhattak a felsőoktatásban tanulók. A nagyvállalatok most inkább saját munkavállalóiknak adnak lehetőséget – mondta a Fürge Diák Iskolaszövetkezet dél-alföldi régióvezetője a Délmagyarnak. Szolga Judit hozzátette, hogy nyáron egy-két hónapra azokat várják a nagyobb áruházak, akik az iskolaidőszak alatt is dolgoztak, és már van árufeltöltési vagy pénztárosi gyakorlatuk.

A kukorica címerezésnél és az utóellenőrzésnél is elkél a diákmunka - Fotó: Magro.hu - CSZS

A mezőgazdasági diákmunka is egyre keresettebb, mert jobban fizet

A régióvezető szerint az már biztos, hogy lényegesen több középiskolás szeretne nyári munkát végezni az idén, mint amennyi munkalehetőség lesz. Az is látható, hogy a szülők most jobban szorgalmazzák, hogy a nyáron dolgozzanak gyerekeik. A szegedi iskolaszövetkezetbe újonnan regisztráló egyik középiskolás édesapja saját motivációjáról azt mondta: szeretné, ha a fia felelősségvállalást tanulna. Ismerje meg, hogy saját erőből éri el azokat az extra dolgokat, amiket szeretne megvásárolni magának. Az apuka ezért támogatja a kitűzött céljaiban, a regisztrációtól egészen az elhelyezkedésig segíti gyermekét.

Évről évre más a diákmunkára érkező csapatok összetétele – mondta a csanádpalotai Zöld Határ Növénytermesztési Kft. ügyvezetője. Tamás István általános jelenségként érzékeli a jelentkezők megváltozott motivációját. Míg a fiatalok korábban a zsebpénzért dolgoztak, most nem feltétlenül létszükség a kereset. Illetve kevésbé érzik a munka súlyát. Ám ebben a változó világban alkalmazkodni kell egymáshoz, pozitív hozzáállással és pedagógiai érzékkel érdemes segíteni a diákokat.

Idén nem lehet válogatni

A térség nagyon erős kínálatot nyújt mezőgazdasági munkák terén, az ágazatban a foglalkoztatást nem érintette a járványhelyzet. Az idei nyár nagy kérdése, hogy a diákok hajlandóak-e mezőgazdasági idénymunkát, paradicsomcsomagolást, kukorica-utóellenőrzést vagy -nemesítést vállalni, ugyanis kevésbé lesz lehetőségük válogatni az ajánlatok között – magyarázta. Ezt erősítette meg a diákok oldaláról a hetek óta aktívan nyári munkát kereső szegvári fiatal a lapnak. A 16 éves, tanév közben Szegeden kollégista fiú először nem akart mezőgazdasági munkát végezni, de végül kukorica-utóellenőrzésre jelentkezett. Próbálkozott a vendéglátóiparral, azt remélve, hogy a Balaton környékén jóval többet adnak a Csongrád-Csanád megyei 800-900 forintos nettó órabérnél.

https://www.youtube.com/watch?v=SpTf78k_2Ks
Az egyik nyári diákmunka lehetőség a kukorica címerezése

A déli parti települések éttermei a kora és a tapasztalat hiánya miatt egyelőre elutasították. Az viszont meglepte őt, hogy a fizetések ott sem magasabbak. A foglalkoztatói oldalról Szolga Judit is megerősítette, hogy a diákok kifejezetten szeretnek a vendéglátásban, a turizmusban dolgozni, de jelenleg erre még nincs túl sok lehetőségük. Anna és Virág 16 évesek, ők tavaly egy pékségben dolgoztak Hódmezővásárhelyen. Idén más munkát keresnek. Kukorica-utóellenőrzést csinálunk majd, ugyanis az fizet a legjobban, 1200 forintot óránként. Egy szórólapon találtuk ezt a lehetőséget, és még soha nem próbáltuk – mondta az egyikük.

Megosztás

Kapcsolódó cikkek

További híreink

Egyszerűsített pályázat indul a mezőgazdasági kisüzemek beruházási támogatására

2024.10.18.

Hamarosan megjelenik a „Mezőgazdasági kisüzemek beruházási támogatása” című felhívás.

Partner

A Corteva a Bábolnai Gazdanapokon bemutatta a tavaszi hibridkukorica-kínálatát

2024.10.17.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat bemutatta tavaszi Pioneer® kukoricahibridek kínálatát az idén 37. alkalommal megrendezett Bábolnai Gazdanapokon. A mezőgazdasági szakkiállításon a vállalat szakértői készséggel álltak a termelők rendelkezésére és segítettek a hibridválasztással kapcsolatos kérdéseik megválaszolásában.

Miért jó és mennyire egészséges a tojásfogyasztás?

2024.10.17.

A tojás önmagában is tökéletes élelmiszernek tekinthető, fehérjében és vitaminokban is gazdag.

Egy héten belül százezer főnek pénz érkezik a számlájára - és ez nem vicc

2024.10.17.

Október 16-án indul a gazdálkodók számára a közvetlen és vidékfejlesztési támogatások előlegeinek kifizetése, amelyekkel év végéig több mint 321 milliárd forinthoz juthatnak hozzá.

Köd, fagy és és eső is lesz a következő napokban

2024.10.17.

A következő hét időjárása változatosan alakul Magyarországon. A hét első felében főként fátyolfelhős, napos idő várható a ködfoltok feloszlása után, helyenként élénk keleti széllel, és a nappali csúcsok 12-19 fok között alakulnak. A hajnalok hűvösek lesznek, a szélvédett vidékeken fagypont közeli vagy alatti hőmérsékletekkel, kisebb esőre csak elszórtan a Dunántúlon lehet számítani.

Segítséget kapnak a hazai kis- és középvállalkozások: 400 milliárdos programmal erősödhetnek meg a cégek

2024.10.17.

Mintegy 17 ezer hazai kis- és középvállalkozás kaphat összesen 600 milliárd forintnyi hitelt 2028-ig a Garantiqa Hitelgarancia Zrt. által most, az InvestEU program keretében elindított közel 400 milliárd forint keretösszegű garanciavállalás segítségével

Partnerhírek
Partner

A Corteva a Bábolnai Gazdanapokon bemutatta a tavaszi hibridkukorica-kínálatát

2024.10.17.

A Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat bemutatta tavaszi Pioneer® kukoricahibridek kínálatát az idén 37. alkalommal megrendezett Bábolnai Gazdanapokon. A mezőgazdasági szakkiállításon a vállalat szakértői készséggel álltak a termelők rendelkezésére és segítettek a hibridválasztással kapcsolatos kérdéseik megválaszolásában.

Partner

Az őszi búza okszerű és gazdaságos őszi tápanyag-utánpótlása

2024.10.16.

Az agrotechnikai tényezők egyik leglényegesebb eleme az okszerű trágyázás, melynek célja a talaj termékenységének fenntartása és növelése mellett a reálisan elvárható hozam elérése.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 108 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás