Egyre inkább a világpiac mennyiségi és ármeghatározójóvá válik az orosz búzaexport. A francia búza versenyképessége pedig látványosan romlik. Az elmúlt hetekben egyértelműen az oroszok készletkisöprési tevékenysége nyomja le az árakat, de a spekulánsok is elemükben vannak – szűrhető le Fórián Zoltán elemzéséből. Algéria a futó értékesítési szezonban 8 millió tonnás búzaimporttal kalkulálhat, amiből hármat Oroszországból terveznek beszerezni. Árpából évente 700-800 ezer tonnát vásárol, a legutóbbi aratás óta ebből már 237 ezer tonnát Oroszországból vett. 

A Mezőhír cikke szerint hasonló folyamatok várhatóak a durum kereskedelmében is, amint Oroszország feloldja a kiviteli tilalmat május végén. Ezzel a kanadai és amerikai szállítmányokat fog kiszorítani az afrikai államból – mutatott rá az elemző.

Az elmúlt hetekben egyértelműen az oroszok készletkisöprési tevékenysége nyomja le az búzaárakat, de a spekulánsok is elemükben vannak

Erős orosz hatás a búzaárak tekintetében

Oroszország erőteljes térnyerése az afrikai kontinensen nem kis részben a kedvező árú és segélyként szállított gabonának köszönhető. Dinamikusan bővülő gabonaexportjuk legfőbb célországai ma ezek: Törökország, Irán, Egyiptom, Banglades, Szaúd-Arábia, Pakisztán és Algéria. A futó értékesítési szezonban legalább 65 millió tonnás gabonaexportot szeretnének megvalósítani - írták.

A negyedéves hivatalos adatok szerint az orosz búzakészletek szintje rekordmagas, januárban 36,5 millió tonnára becsülték. Ez erőltetett ütemű készletkisöprést igényel az aratások előtt. Szükségük is van a devizabevételre, a rubel gyengülése pedig hathatósan támogatja az exportjukat. Nem csoda, ha az orosz búza (12,5% fehérje) exportára március-áprilisi szállításra 202 dollár/tonnára csökkent (FOB), ami a legalacsonyabb szint 2020 augusztusa óta, és magával rántotta a globális árakat - fogalmaztak.

Ugyanakkor a világszintű mérlegadatok nem indokolnak olyan mértékű árleszorítást, mint amit az utóbbi napokban láttunk. A búza globális zárókészlete ötéves mélypontra, 265 millió tonnára mérséklődik az értékesítési szezon végére. A nyolc legnagyobb exportőr készletszintje pedig 8 százalékkal lesz alacsonyabb, mint egy éve.

A folyamatok eredőjeként Fórián Zoltán azt valószínűsíti, hogy az orosz készletkisöprés miatt az elkövetkező hetekben még lefelé mennek a búzaárak. A kereskedők pedig mindent megtesznek, hogy kijelöljék az árak mélypontját az új termés érkezése előtt - közölték.

További híreink

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

A magyar földeken is fontos a vadriasztó lánc használata

2024.07.04.

A magyar földeken is fontos a vadriasztó lánc használata, érdemes figyelni a szabályokra és a környezetre.

Magyarországon évente 21 milliárd forint vadkárigény keletkezik, változik a kezelése

2024.07.03.

Tavaly novemberben vetődött fel a Nemzeti Agrárkamarában először, hogy átveszik a vadkárigények teendőit a károsultaktól.

Megjött a tájékoztató a területi monitoring rendszer ellenőrzéseiről

2024.07.03.

A területi monitoring rendszer (TMR) a mezőgazdasági termelő által bejelentett területek vonatkozásában azonosítja a kérelemben bejelentettek és a műhold által észleltek eltéréseit.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás