Az agrotechnikai tényezők egyik leglényegesebb eleme az okszerű trágyázás, melynek célja a talaj termékenységének fenntartása és növelése mellett a reálisan elvárható hozam elérése.

Miért fontos számunkra a szakszerű, növényspecifikus tápanyag-visszapótlás?

Mert a hiányos makroelem-ellátás akár 50–60%-kal, a nem megfelelő vagy rossz mikroelem-ellátás 10–25%-kal is csökkentheti a búzatermést, és rontja a minőséget is.

őszi búza kalászok

A foszfor ősszel – a nitrogén mellett – az intenzív gyökérfejlődés és bokrosodás motorja. Az őszi búza foszforigényes növény, nagyjából a teljes foszforigényének 1/3-át ősszel veszi fel. Meghálálja a „friss” foszforkijuttatást, ami azt jelenti, hogy még foszforral jól ellátott talajokon is terméstöbblet érhető el egy kisebb adagú foszfor kijuttatásával. Kedvezőtlen kémhatás esetén (talaj pH 5,5 alatt, illetve 8 felett) a foszfátok nagymértékben lekötődnek. Valójában már pH 6-nál is csak a kijuttatott foszforhatóanyag kb. fele érvényesül (1. ábra). Ezért fontos, hogy megfelelő dózist alkalmazzunk, és a talajunk kémhatását is tartsuk a semleges tartomány közvetlen közelében.

A tápelemek felvehetősége és a talaj kémhatása közötti kapcsolatAlaptrágyázásra kiválóan alkalmasak a vízoldható, könnyen felvehető foszforforrásból gyártott kompaktált Prémium Genezis NPK-műtrágyák. Nagy előnyük, hogy a kompaktálási technológiának köszönhetően minden szemcse azonos hatóanyagokat tartalmaz, szórásképe jó, így a hatóanyagok táblán belüli eloszlása is megfelelő lesz. Nem alakulhatnak ki fejlettebb és kevésbé fejlett állományok táblán belül. Ráadásul a szemcsék szabálytalan alakjának és a gyártástechnológiának köszönhetően hatóanyagai már alacsony talajnedvesség-tartalom esetén is oldatba mennek, és könnyebben, hamarabb oldódnak, mint a keményebb szemcséjű NPK-műtrágyák.

A fajspecifikus, ként is tartalmazó Genezis NPK 10-20-10 mellett a káliummal jól ellátott, legfeljebb vályog fizikaiféleségű talajokra javasolt Genezis NPK 10-20-5 egy általánosan bevált jó termék. Természetesen az alaptrágyának alkalmazkodnia kell a talaj tápelem- (PK-) ellátottságához. Ezért a káliumszegény talajokra a Genezis NPK 8-16-24 vagy a foszforral jobban ellátott területeken a Genezis NPK 0-10-20, illetve 0-10-28 a jó választás. Olyan területeken, ahol a talaj PK-ellátottsága azonos mennyiségben teszi szükségessé a foszfor és a kálium pótlását, a Genezis NPK 8-15-15 vagy a Genezis NPK 4-24-24 használata javasolt.

Természetesen előállhat olyan helyzet is, hogy egyetlen összetétel sem fedi le pontosan az adott területre javasolt PK-arányokat. Ilyenkor sem kell kétségbe esni. Ebben az esetben búzánál törekedjünk arra, hogy a foszforszükséglet maradéktalanul ki legyen elégítve, mivel a búza a jobb foszforellátásra nagyobb termésreakciót ad, mint a káliumra. Ez persze nem jelenti azt, hogy a káliumra nem kell odafigyelni, hiszen az mind a szárszilárdság és a télállóság (ez manapság talán már nem is olyan fontos), valamint a termésminőség, az ellenálló képesség és a vízháztartás-párologtatás szempontjából nélkülözhetetlen. A búza a káliumigénye negyedét az ősz folyamán beépíti.

Sőt, ügyeljünk arra, hogy azonos ellátottsági szinten a lazább talajokban mindig több a felvehető kálium, mint a kötöttebb talajokon, de ez nem jelenti azt, hogy a növény káliumban „dúskál”, hiszen míg a kötöttebb talajok káliumszolgáltató képességét a magas agyagtartalomból adódó nagyobb kálium-visszatartás, addig a laza homoktalajokon a kálium-gyökérzóna alámosódása korlátozza, rontja. Gyakori a szabad szemmel nem érzékelhető ún. rejtett éhség jelensége, ami az állomány későbbi megdőlésében, rosszabb vízhasznosításában, az idősebb levelek sárgulásában, végső soron terméscsökkenésben jelentkezik.

Ha már a sárgulásról beszélünk, érdemes megemlíteni, hogy sárgulást okoz a kénhiány is, igaz, a fiatalabb növényi részeken. Ezért az NPK megválasztásánál figyelnünk kell annak kéntartalmára, illetve talajunk kénellátottságára is. A kén – a káliumhoz hasonlóan – csapadékos téli-őszi félév esetén lazább talajon könnyen a gyökérzóna alá mosódik, így átmeneti hiányt, terméscsökkenést okoz. Amennyiben a választott NPK összetétele és dózisa nem teszi lehetővé, hogy ősszel legalább 30-40 kg/ha nitrogént kijuttassunk, a hiányzó hatóanyag-mennyiséget Pétisóval javasolt kiadni, starter formájában. Ezzel biztosítva lesz az állomány zavartalan őszi-téli fejlődése.

Használja ki a Genezis NPK adta előnyöket!

  • Garantáltan azonos összetételű szemcsék!
  • Egyenletes szórásképpel szórható kompaktált szemcsék!
  • A frakcionálódásuk kizárt!
  • Precíz kijuttathatóság, egyenletes keresztirányú szóráskép!
  • Kiváló és gyors oldékonyság!

Javasolt NPK-készítmények őszi búzában

A termékekért keresse a Genezis partnerhálózat üzletkötőit és látogasson el weboldalukra.

(x)

További híreink

Partner

Az őszi búza okszerű és gazdaságos őszi tápanyag-utánpótlása

2024.10.16.

Az agrotechnikai tényezők egyik leglényegesebb eleme az okszerű trágyázás, melynek célja a talaj termékenységének fenntartása és növelése mellett a reálisan elvárható hozam elérése.

Hurrá, mától kezdődik a támogatások előlegének kfizetése

2024.10.16.

Szerdától indul a közvetlen támogatások és egyes vidékfejlesztési intézkedések előlegfizetése, amelynek keretében az év végéig mintegy 321 milliárd forinthoz juthatnak hozzá a gazdák.

Végre megkezdődhet a közvetlen támogatások előlegfizetése

2024.10.16.

Várhatóan október 16-án kezdődik és november végéig tart az idei mezőgazdasági egységes kérelmekhez kapcsolódó közvetlen támogatások előlegeinek kifizetése.

Alakulnak az Ökológiai gazdálkodás támogatása (ÖKO) pályázat részletei

2024.10.16.

Az ÖKO támogatás egy 5 éves időszakra szóló kötelezettségvállalás, amely keretében a kedvezményezettek vállalják, hogy a támogatásba vont területeiken az ökológiai gazdálkodás előírásainak megfelelő gazdálkodást folytatnak.

A cserszömörce, ami szinte magát gondozza - gondozási tippek és érdekességek

2024.10.15.

A cserszömörce (Cotinus coggygria) egy szívós, lombhullató cserje, amely Kelet-Európában és Délkelet-Ázsiában őshonos. Látványos, sűrű, pihés virágzata miatt „füstfának” is nevezik. A növény természetes élőhelye sziklás hegyoldalakon és száraz erdős részeken található, ahol gyorsan elterjed a cserjék és fák között.

Makói hagyma: végleg befellegzett neki vagy van még jövője?

2024.10.15.

Az egykor világhírű makói vöröshagyma termesztése az elmúlt évtizedek során drámai mértékben visszaesett. Míg korábban több ezer hektáron termesztették, napjainkban alig néhány tucat hektáron foglalkoznak vele. A háttérben számos gazdasági és infrastrukturális probléma áll: az öntözés hiánya, a magas termelési költségek és az import versenytársak dominanciája mind hozzájárultak a hagyományos magyar hagyma háttérbe szorulásához.

Partnerhírek
Partner

Az őszi búza okszerű és gazdaságos őszi tápanyag-utánpótlása

2024.10.16.

Az agrotechnikai tényezők egyik leglényegesebb eleme az okszerű trágyázás, melynek célja a talaj termékenységének fenntartása és növelése mellett a reálisan elvárható hozam elérése.

Partner

Földmunkához és erdészeti feladatokhoz Valentini Antonio erdészeti zúzók és marók

2024.10.14.

A Hergon Plus Kft. 2022-ben kezdte meg az olasz Valentini Antonio gépek forgalmazását. Kínálatukban a gyár teljes portfóliója elérhető, úgymint a mezőgazdasági felhasználású talajmarók, forgóboronák, szárzúzók és kultivátorok, valamint kőzúzók és az erdészeti célú gépek is.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 108 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás