A gyomösszetétel évről évre változik, aminek klimatikus és agrotechnikai okai vannak, így az egy- és kétszikűirtást is az adott körülményeknek megfelelően kell elvégezni. Az egyszikű gyomok, közül elsődlegesen a nagy széltippan által okozott nehézségek érdemelnek figyelmet. A jövőben pedig a perje, a csenkeszfélék és az ecsetpázsit okozhatja a legnagyobb gondot. Továbbra sem feledkezhetünk meg azonban a „klasszikus” kétszikű gyomokról, az árvácskáról, veronikáról, ebszékfűről, ragadós galajról, pipacsról, pásztortáskáról, árvacsalánról, tyúkhúrról, amelyek nagy része tavasszal már nehezen irtható. Már csak azért sem, mert a kellemes, enyhe teleken is fejlődnek (elsősorban az árvácska, veronika, árvacsalán, tyúkhúr) és kora tavaszra már virágoznak. A virágzás fenológiai fázisában lévő növények pedig nagyon ellenállók a gyomirtó szerekkel szemben, ezért ezeket is a legegyszerűbben ősszel tudjuk elpusztítani. Arról nem is beszélve, hogy az alacsony csíraszámmal vetett hibridek számára már ősszel komoly gyomkonkurenciát jelenthetnek - olvashattuk Gaál Orsolya cikkében, ami a Nufarmer Magazinban jelent meg.
Az őszi gyomirtás számtalan előnnyel jár (Fotó: Pixabay, hpgruesen)
Kísérletek kimutatták, hogy az őszi gyomirtás lényegesen hatékonyabb, mint a tavaszi. A nagy széltippan esetén a védekezési küszöbérték 20-30 növény négyzetméterenként, mivel az ilyen mértékű fertőzés már kimutatható termésveszteséget okoz, ám Vas, Zala és Somogy megye egyes részein ekkora területen nem ritka a 200-300 tő nagy széltippan sem. Irodalmi adatok szerint 200-250 széltippan négyzetméterenként akár 20%-os termésveszteséggel is járhat, arról nem is beszélve, hogy mennyire megnehezíti a betakarítást. Hasonló nagyságrendű terméskiesést okozhat az erős kétszikűfertőzés is. Ezek a gyomnövények, legyenek akár egyszikűek, akár kétszikűek, már ősszel is jelentős mennyiségű vizet és tápanyagot vonnak el a kultúrnövénytől, főleg az olyan fajtáktól, amelyeket alacsony tőszámmal vetnek, vagy kicsit gyengébben bokrosodnak. Az őszi gyomirtás idejét az határozza meg, hogy a kultúrnövény milyen fenológiai fázisban van, és ezen intervallumon belül a kijuttatást a gyomnövények fejlettségéhez kell igazítani. Az őszi készítmények többségét az egyszikűek 1–3, a kétszikűek 2–4 leveles állapotáig javasolják, mert a bokrosodott, gyökérváltott egyszikűek ellen a hatékonyságuk jelentősen csökken. A csapadékos időjárás a készítmények hatékonyságát növeli, de ne ennek alapján döntsünk, hanem a gyomok fejlettségét figyeljük. Az őszi gyomirtásra megvásárolt készítmények akár enyhébb téli napokon is kijuttathatók, ha a kijuttatásukat valamilyen oknál fogva ősszel nem tudtuk elvégezni. Fontos, hogy a kezelés fagymentes időszakban történjen, a hőmérséklet pedig a kijuttatás idején 5 fok felett legyen.
Az őszi gyomirtás előnyei • Ősszel mind az egyszikű, mind pedig a kétszikű gyomok a legérzékenyebb fenológiai fázisban vannak, ezért a gyomirtás hatékonysága ilyenkor a legnagyobb. • Korai sikeres gyomirtással időben kikapcsoljuk a kultúrnövény mellől a gyomkonkurenciát, megszüntetjük a versengést a vízért és a tápanyagért. • Az őszi gyomirtásra alkalmas készítmények tartamhatással rendelkeznek, így a télen és kora tavasszal csírázó gyomok ellen is védenek. • Akad néhány olyan gyomfaj, mint például az egércsenkesz, amely csak ősszel van olyan fenológiai állapotban, amikor hatékonyan tudunk ellene védekezni. • Ha a területen nincs évelő kétszikű (acat, szulák) vagy mélyről csírázó magról kelő kétszikű (napraforgó-árvakelés), akkor az ősszel elvégzett gyomirtás elégséges. Ha ezek a gyomok tavasszal megjelennek, akkor is olcsó hormonhatású készítménnyel, akár a gombaölő szeres kezeléssel együtt, egy menetben elvégezhetjük a felülkezelést. • Az egyszikűek ellen hatékony készítmények nagy része őszi árpában tavasszal nem használható. • Ha a gyomirtást ősszel elvégezzük, a tavaszi munkacsúcs jobban időzíthető, széthúzható, a munkák kevésbé torlódnak össze, főleg szeles, csapadékos időjárás esetén. Különösen igaz volt ez az idei évre, amikor a márciusi tél után hirtelen megérkezett a nyár. A télből jó állapotban kijövő őszi vetések növekedése ugyan márciusban egy kicsit megtorpant, de a hirtelen beköszöntő meleg időjárás miatt két hét alatt egy hónapnyit fejlődtek. Ezzel együtt tömegesen jelentek meg a rovarkártevők is, amelyek minden kultúrában nagy gradációt mutattak. Egyszerre kellett volna három helyen permetezni, az egyéb munkákról (talaj-előkészítés, tavasziak vetése) már nem is beszélve. Szerencsés volt az, akinek legalább a kalászosok gyomirtásával nem kellett bajlódnia.

Megosztás

További híreink

Nőtt az őshonos juhfajták állományainak és tenyészeteinek létszáma Magyarországon

2024.10.07.

 Az utóbbi években mintegy 20 százalékkal nőtt az őshonos juhfajták állományainak és tenyészeteinek létszáma Magyarországon.

A bálványfa: barát vagy ellenség? Egy kertészeti probléma, ami mindenkit érdekelhet!

2024.10.06.

A bálványfa, más néven Ailanthus altissima, sokak számára egy ismeretlen, mégis elterjedt növényfaj, amely gyakran okoz problémákat a kertekben és a természetes élőhelyeken. Ez a gyorsan növekvő fafaj számos kérdést vet fel, különösen invazív jellegének és ökológiai hatásainak köszönhetően.

Csak semmi egzotikum! Ízletes, egészséges és magyar élelmiszerek!

2024.10.06.

A szezonális élelmiszerek nemcsak egészségesek, ezeket választva a helyi termelőket támogathatjuk és még a bolygót is kíméljük azzal, hogy nem távoli tájakról származó alapanyagokat vásárolunk. Az ősz kifejezetten kedvez a szezonális bevásárlásnak, egy sor zöldség és gyümölcs ilyenkor jelenik meg a piacokon.

Magasan stabilizálódnak az árak, csend honol a vitaminok piacán

2024.10.06.

A vevők a közeli igényekre szerződtek, az eladók pedig incsenek igazán kínálati pozícióban, eltekintve attól a néhány kereskedőtől, akik megpróbálják megmozgatni a készleteiket. Az árak továbbra is nagyon magasak.

Eurotier 2024: odaítélték a takarmányozás szakterületének innovációs díjait

2024.10.06.

Bő egy hónappal az idei Eurotier előtt a Német Mezőgazdasági Társaság (DLG) Innovációs Bizottsága bejelentette a 2024-es év innovációs díjazottjait. Összesen 4 arany- és 21 ezüstérmet ítéltek oda. Ezek közül most a takarmányozási innovációkat emeltük ki.

Partnerhírek
Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Partner

Dekákból tonnák: a precíz gazdálkodás útja a profitmaximum felé

2024.10.03.

A változó környezet miatt folyamatosan felül kell vizsgálni a technológiákat, hogy a precíz munkavégzéssel csökkentsük a változás okozta terméscsökkenést. Mindehhez az inputanyagok tudatos és okszerű pozicionálása is kulcsfontosságú, figyelembe véve olyan tényezőket, mint a termésszint, profitabilitás és ellenállóképesség.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 104 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás