„Jelenleg a NASA-val közös kísérleti tervünk véglegesítésén dolgozunk” – mondja Martha L. Orozco-Cardenas, Ph.D., a Riverside-i Kaliforniai Egyetem Növénytranszformációs Kutatóközpontjának igazgatója. „Célunk, hogy a paradicsomot az Advanced Plant Habitat Mission 08 (APH08) során dobjuk piacra” – mondta Orozco-Cardenas, aki Robert Jinkerson docenssel együttműködve fejlesztette ki a paradicsomot.

Az első űrben termesztett paradicsomot a becslések szerint 2025 elején vagy közepén takarítják be. A római saláta után a paradicsom a második űrben termesztett zöldség. A római salátát a Nemzetközi Űrállomáson (ISS) termesztették 2015-ben a NASA Veggie kísérletének részeként.

Martha Orozco-Cardena virágzó paradicsomnövényt tart a kezében a laboratóriumban. (Forrás: hortidaily.com)

A paradicsom előnyei az űrben

Az UCR több mint öt éve dolgozik egy olyan paradicsomfajta kifejlesztésén, amely alkalmas az űrben való termesztésre. „Az űrben termesztett paradicsom rendkívül értékes” – mondta Orozco-Cardenas. „Hihetetlenül gazdag esszenciális tápanyagokban, így kiváló választás az egészséges táplálkozás fenntartásához. Ezen túlmenően a paradicsom pszichológiai előnyökkel is jár azáltal, hogy javítja a hangulatot és csökkenti a stresszt a friss, ízletes ételek érzékszervi élménye révén. Komfortérzetet és a normálisság érzését nyújtva elszigetelt környezetben is, például az űrben."

Ezen túlmenően a paradicsom döntő fontosságú modellszervezet a tudományos kutatásban, jól jellemzett genomjának köszönhetően, így ideális a génexpresszió tanulmányozására a Föld gravitációja és mikrogravitációja alatt. „Alkalmas olyan génszerkesztési technikákra is, mint a CRISPR-Cas9, amint azt az űrparadicsomunknál tapasztalt eredmények is bizonyítják." Ezek az előrelépések jelentősen hozzájárulnak a termésjavításhoz és a szélesebb körű növénybiológiai kutatásokhoz.

Az űrparadicsom tulajdonságai

A vad típusú társaikhoz képest az űrbeli paradicsomnövények rövidebbek, de azonos termést adnak, a termésméretben kisebb a változás. Más szóval, csökken a zöld vegetatív növekedés, és nagyobb hangsúlyt fektetnek arra, következetesen ehető gyümölcsöket állítsanak elő. „Ezek a tulajdonságok további kutatást érdemelnek, támogatva a mezőgazdaság új hullámát, amely a növekedési tér maximalizálására összpontosít, különösen mivel a Föld szántóterülete csökken, és az éghajlatváltozás hatásai felerősödnek" – kommentálta Orozco-Cardena.

„A szőlőparadicsomfajták jelentős kihívások elé állítják a beltéri vertikális gazdálkodást a rakoncátlan növekedésük, a szükséges beavatkozások (például metszés) és a jelentős függőleges helyigényük miatt." Következésképpen az ipar a kisebb növények fejlesztése felé tolódik el, ezek több gyümölcsöt hoznak, miközben kevesebb helyet foglalnak el. Az ültetés és a betakarítás közötti idő hasonló a hagyományos paradicsoméhoz, de időnként a kutatók gyorsabb virágzási időt figyelnek meg az űrparadicsomoknál.

Gomba

A paradicsom mellett az UC Riverside csapata egy olyan rendszer kifejlesztésén is dolgozik, amellyel ehető gombákat termeszthetnek az űrben. Ezen a nyáron Jinkerson docens vezetésével a csapat 250 000 dollárt nyert kutatásaira, második helyezettként a NASA Deep Space Food Challenge programjában.

Ez egy nemzetközi verseny, amely körülbelül 200 tudóscsoport részvételével indult, hogy a Nemzetközi Űrállomáson élelmiszer-előállítási rendszereket dolgozzanak ki. A javasolt technológia két köbméterre korlátozódott, és legfeljebb 1500 watt villamos energiát lehetett felhasználni. A rendszer a becslések szerint körülbelül 4000 kalóriát termel naponta.

(Forrás: hortidaily.com)

Megosztás

További híreink

GNSS antennák robotfűnyírókhoz

2024.10.13.

A helymeghatározás, a navigáció és az akadálykerülés a robotfűnyírók működésének kulcspontjai. A fúziós pozicionálási technológia pedig, mint például az RTK+ultrason/IMU/vision, az egyik főbb technológia.

Az űrben termesztik a paradicsomot, a római saláta után másodikként

2024.10.13.

„Jelenleg a NASA-val közös kísérleti tervünk véglegesítésén dolgozunk” – mondja Martha L. Orozco-Cardenas, Ph.D., a Riverside-i Kaliforniai Egyetem Növénytranszformációs Kutatóközpontjának igazgatója. „Célunk, hogy a paradicsomot az Advanced Plant Habitat Mission 08 (APH08) során dobjuk piacra” – mondta Orozco-Cardenas, aki Robert Jinkerson docenssel együttműködve fejlesztette ki a paradicsomot.

A csokoládészőlőtől a selyemakácon át az édesgyökérig – különlegesből elterjedt kerti növénnyé válhatmak

2024.10.13.

A Földön körülbelül ötvenezer, az emberek számára elfogyasztható növény él, és hogy közülük melyik mikor és mennyire lesz felkapott, senki sem tudja. Hazánkban jelenleg is vannak olyan különlegességek, amelyek később lehet, hogy elterjedt kerti növények lesznek, vagy mégsem. Vannak dísznövények, sőt akváriumi növényként ismert fajok, amelyek egyben gyógynövények is.

Mesterséges intelligenciával ritkítja a salátát

2024.10.13.

A Niqo Robotics, a mesterséges intelligenciával hajtott mezőgazdasági technológia vezető vállalata a Niqo RoboThinner piacra dobásával terjeszkedik az észak-amerikai piacon. Ezt a pontpermetezőt a saláta ritkításának automatizálására tervezték, így a gazdálkodók számára pontos és hatékony módszert kínál a termés egyenletességének javítására.

Kevesebb szenet tárol a mezőgazdasági művelésű terület, mint a más típusú földhasználat

2024.10.13.

Legyen szó gyepekről, erdőkről, természeti területekről, parkokról vagy kertekről, ezek a földtípusok hasonló mennyiségű szenet tárolnak hektáronként. A Flandria (Belgium) legnagyobb területét lefedő mezőgazdasági területek azonban lényegesen kevesebb szenet tárolnak.

A növényi betegségek kimutatásában is segít a mesterséges intelligencia

2024.10.12.

A ChatGPT-től az időjárás-előrejelzésig a mesterséges intelligencia (AI) alkalmazásai folyamatosan bővülnek. A londoni székhelyű növénytermesztéssel foglalkozó HSAT cég a közelmúltban bejelentett egy „úttörő technológiát”, amely képes javítani a betegségek észlelését és a termés előrejelzését az AI segítségével.

Partnerhírek
Partner

Szárbontás az AÖP tükrében

2024.10.10.

A BIOFIL Szárbontó négy különböző baktériumtörzset is tartalmaz, ami biztosítja, hogy a termék szélsőséges körülmények között is kifejtse hatását.

Partner

Őszi gyomirtás hatékonyan? Válassza a Legato Trio-t!

2024.10.09.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján az egyes gyomfajok csírázása lényegesen hamarabb megindul és fokozódó jelenlétükre ősztől tavaszig számítani kell. Olyan gyomnövények adhatnak már ősszel szőnyegszerű borítást, mint pl. a veronikafélék, viola, árvacsalán és a tyúkhúr, de megjelenhet tábláinkon a nagy széltippan is, mely az őszi búza egyik legjelentősebb egyszikű gyomnövénye.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Graecus CBK szárzúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus CBK szárzúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Graecus AATK zúzó
Bács-Kiskun, Kecskemét

Graecus AATK zúzó

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!

Magro.hu Piactér

Több mint 3.400 hirdetés 108 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás