Az utóbbi években már a csapból is a globális felmelegedéssel és a klímaváltozással kapcsolatos hírek folynak. A probléma valóban égető, csak innovációval, új szemléletmóddal vehetjük fel a versenyt a környezeti tényezőkkel. De mit gondol az átlagember? Elég innovatív-e az élelmiszeripar és a mezőgazdaság ahhoz, hogy ne kelljen behódolnia az időjárásnak?

Az agrárkutatás jövője egyértelmű: meg kell tanulnunk kivédeni az éghajlatváltozás okozta globális és lokális kihívásokat. De, mik is ezek pontosan? A szokatlan erősségű viharokat, a földcsuszamlásokat, valamint a mindent elsöprő árvizeket. Ezek a jelenségek rövidtávon csak a mezőgazdasági termelés átalakítását, hosszú távon viszont innovatív technológiák fejlesztését és alkalmazását teszik szükségessé. De vajon a hazai gazdák fel vannak készülve az újdonságokra és azok használatára?

A K&H a fenntartható agráriumért program keretében fontosnak tartotta felmérni, hogy a lakosság hogyan vélekedik ez ügyben. A kutatást 500 fő bevonásával végezték el. A válaszokból kiderült, hogy az emberek szerint az élelmiszeripar egészen innovatívnak látszik a külső szemlélőknek, míg a mezőgazdaság ezen a téren az utolsók között szerepel.

Az előállított termékeknél a tejtermékek, az édesipari termékek és a pékáruk esetében találkoznak a legtöbb újdonsággal a fogyasztók. Ugyanakkor azok között a magyar termékek között, amelyek külföldön is megállhatják a helyüket, a zöldség-gyümölcsféléket, a húsokat és az alkoholos termékeket értékelték a legjobbra.

Az egyes fejlesztési területek szempontjából leginkább a környezetbarát technológiákat, a hagyományos élelmiszerek értékeinek megőrzését és az egészségtudatos táplálkozást lehetővé tevő élelmiszereket, technológiákat tartják legfontosabbnak az emberek.

Megosztás

További híreink

Egy év alatt 50 ezer forinttal emelkedtek az agrárbérek Magyarországon

2024.10.07.

Februártól júniusig folyamatosan emelkedett, júliusban viszont megtorpant az átlagbér növekedő trendje a mezőgazdaság, erdőgazdaság, halászat összevont kategóriában

Pénzeső a kisgazdáknak! Így igényelhet akár 10 millió forintot

2024.10.07.

Egyszerűsített pályázati lehetőséget hirdetnek a mezőgazdasági kisüzemek számára. A mintegy harmincmilliárd forintos keretösszegű támogatásra őstermelők, mezőgazdasági vállalkozók és szociális szövetkezetek pályázhatnak.

Ambíciózus terv: Magyarországnak önellátónak kell lennie burgonyából

2024.10.07.

A burgonya világszerte az egyik legnépszerűbb alapélelmiszer, és Magyarország nem engedheti meg magának, hogy ne legyen önellátó e téren. A változó fogyasztói szokások és az éghajlatváltozás következtében jelenleg nem vagyunk önellátók, de ez egy olyan probléma, amin változtatni kell.

Nőtt az őshonos juhfajták állományainak és tenyészeteinek létszáma Magyarországon

2024.10.07.

 Az utóbbi években mintegy 20 százalékkal nőtt az őshonos juhfajták állományainak és tenyészeteinek létszáma Magyarországon.

A bálványfa: barát vagy ellenség? Egy kertészeti probléma, ami mindenkit érdekelhet!

2024.10.06.

A bálványfa, más néven Ailanthus altissima, sokak számára egy ismeretlen, mégis elterjedt növényfaj, amely gyakran okoz problémákat a kertekben és a természetes élőhelyeken. Ez a gyorsan növekvő fafaj számos kérdést vet fel, különösen invazív jellegének és ökológiai hatásainak köszönhetően.

Partnerhírek
Partner

Vulcan Profi Smax – granulált elemi kén - Mindenkinek használni kellene?!

2024.10.04.

Az elmúlt években a kénhiány állandósult a növénytermesztésben. Sok és egyoldalú a kijuttatott nitrogén, miközben egyre magasabb fehérje- és olajtartalmú növényeket termesztünk. Granulált kén használatával több évre elegendő ként tudunk kijuttatni.

Partner

Dekákból tonnák: a precíz gazdálkodás útja a profitmaximum felé

2024.10.03.

A változó környezet miatt folyamatosan felül kell vizsgálni a technológiákat, hogy a precíz munkavégzéssel csökkentsük a változás okozta terméscsökkenést. Mindehhez az inputanyagok tudatos és okszerű pozicionálása is kulcsfontosságú, figyelembe véve olyan tényezőket, mint a termésszint, profitabilitás és ellenállóképesség.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren

Magro.hu Piactér

Több mint 3.300 hirdetés 104 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás