Az agrárkörnyezetgazdálkodási támogatás, röviden az AKG 3 éves kötelezettségvállalási időszaka 2024. december 31-ig tart, addig még számos vállalás teljesítésére van lehetőség.

A NAK szakértője, Sztahura Erzsébet írta meg, hogy a vállalások között szerepelhet a 3 év alatt legalább egyszer középmély lazítás elvégzése, a szármaradványok talajba dolgozása, s legalább még egyszer – egyszer ugye kötelező, ha a területen nem mindvégig évelő szálas kultúra van - istállótrágya, vagy zöldtrágya kijuttatása, talajba dolgozása. Ezen vállalások csak akkor kerülnek elfogadásra, ha a meghatározott feltételek teljesülnek.

Az AKG 3 éves kötelezettségvállalási időszaka 2024. december 31-ig tart, addig még számos vállalás teljesítésére van lehetőség.
Az AKG 3 éves kötelezettségvállalási időszaka 2024. december 31-ig tart, addig még számos vállalás teljesítésére van lehetőség

Mik ezek a feltételek?

Mindegyik feltételre igaz, hogy az elvégzést követő 15 napon belül be kell jelenteni a MÁK felületén elektronikus formában. A középmély lazítást a Feltételesség rendelet szerint, ha tarlóval takarjuk a talajt szeptember 30-ig, csak azt követően tehetjük meg, illetve hamarabb csak akkor, ha a következő évi vetés előtt az agronómiailag indokolt időn belül – 30 nap – végezzük el.

A szármaradványok talajba dolgozása is csak a fentiek szerint lehetséges az Agrárminisztérium állásfoglalása értelmében.

A zöldtrágyázás választása esetén a zöldtrágya növényeknek a pályázati felhívás melléklete szerinti növényekből kell állnia és legalább 60 napig a területen kell tartani. A zöldtrágyázás ténye a talajba dolgozással valósul meg. E zöldtrágya növény a feltételességben a talajtakarás biztosítását is lehetővé teszi az érzékeny, szeptember 30-ig tartó időszakban. 

Azonban nyári vetést csak akkor érdemes megvalósítani, ha a növény bírja a szárazságot, illetve várható némi csapadék a keléshez. Öko másodvetésként is funkcionálhat, melyet október 1-ig el kell vetni legalább 2 féle növényből álló keverékkel, de ekkor növényvédőszer használata nem megengedett. 

Az AKG vonatkozásában egy évben csak egy típusú trágyázást fogadható el, tehát ha ez évben istállótrágyáztunk és zöldtrágyáztunk is, abból csak az egyik kerülhet jóváírásra. A zöldtrágyázás nem teljesíthető zöldugar vagy évelő szálas talajba forgatásával/dolgozásával.

Az istállótrágyázás csak akkor fogadható el VPAKG teljesítésnek - a bejelentésen túl -, ha a tápanyaggazdálkodási tervben a növény számára kiszámolt nitrogénhatóanyagnak legalább a 75%-át a szervestrágya hasznosuló nitrogéntartalma adja. 

Példa a gyakorlathoz és a számításhoz

Például, ha egy növény számára 100 kg/ha nitrogén hatóanyag szükséges, úgy 75 kg/ha nitrogént a szervestrágya hasznosuló nitrogénjéből kellene fedezni. Azonban az AKG területeken kötelező betartani a Nitrátrendelet előírásait, függetlenül attól, hogy a terület nitrátérzékeny-e. 

A nitrátrendelet szerint maximálisan 170 kg/ha szerves eredetű nitrogén juttatható ki adott területre évente. A szervestrágya hasznosulását csak a kijuttatás évében kell nézni, ami 40 %. A 170 kg/ha összes szerves nitrogénból a hasznosuló tehát 68 kg/ha. Ez azonban nem éri el az AKG-ban elvárt 75 %-os szabályt. Ez ilyenkor nem baj, hiszen a magasabb rendű előírást nem sérthetjük meg – azaz a maximum 170 kg/ha/év összes szerveseredetű nitrogén kijuttatási korlátot – ezáltal az AKG istállótrágyázás ténye ekkor is elfogadásra kerül. Persze, ha a növény igénye 80 kg/ha, úgy annak 75 %-a 60 kg, ekkor mindkét szabály teljesül.

Amennyiben istállótrágyázást választjuk, úgy ne feledjük, hogy annak talajba dolgozását a nitrátrendelet szerint 4 órán belül el kell végezni a trágya nitrogénveszteségének, valamint a levegő terhelésének csökkentése érdekében. A nitrátrendelet kötelező az AKG területeken, s ha ezt megsértjük, adott táblára jutó AKG támogatási összegünk bánhatja - írta a szakértő.

Megosztás

További híreink

A bibliai 8. csapást élték át újra Bács-Kiskunban

2024.09.12.

A nyár folyamán több alkalommal érkeztek jelentések a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalhoz (Nébih) Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyékből, az olaszsáska elszaporodásával és az általa okozott jelentős károkkal kapcsolatban. Az elmúlt két év meleg időjárása kedvezett a sáskák szaporodásának, és várhatóan a következő évben tovább növekszik majd a faj népessége.

Kerüljünk közelebb a rebarbarához, ehhez a mostohán kezelt növényhez

2024.09.12.

A rebarbara egy különleges zöldség, amelyet gyakran gyümölcsként használunk a konyhában. Fanyar íze, magas tápanyagtartalma és sokoldalú felhasználása miatt népszerű alapanyag a sütemények és kompótok készítéséhez.

Óvatosabb, kivárásra kényszerített gazdák - gépértékesítés számokban

2024.09.12.

A magyar gazdálkodók egyre nyitottabbak a technológiai fejlesztésekre és a korszerű technikai eszközök alkalmazására. Az egyéni gazdaságok és a társas vállalkozások 89,5 milliárd forint értékben vásároltak új mezőgazdasági gépeket és eszközöket 2024 I. félévében, ami 49 százalékkal maradt el az egy évvel korábbi forgalomtól. Az AKI statisztikai felmérése 188 mezőgép-forgalmazó és -gyártó eladási jelentése alapján készült 2024-ben.

Partner

Őszi kalászos gyomirtás? A válasz: Reliance + Silwet Star + Tonivit csomag

2024.09.12.

Az, hogy miért lett fontos a gabonafélék őszi gyomirtása, többtényezős, egyre hosszabb történet. Párat említünk ezek közül a cikkben.

Érdemes elkerülni a hibákat a gyümölcsfák gondozásakor

2024.09.12.

A nyár végi, kora őszi időszakban sok fontos tennivaló akad a kiskertekben, a gyümölcsfák gondozása is ilyen.

Győr környékén és a Bakonyban több hónapnyi csapadék eshet a következő napokban

2024.09.12.

Úgy tűnik az időjárás mindent megtesz annak érdekében, hogy hamar elfelejtsük a hőséget, és remélhetőleg valamelyest az aszály is mérséklődik. Csütörtökön a nyugati tájak fölé hidegfront érkezik, amely hullámot vet, és déli ágán kialakul egy mediterrán ciklon, amely péntektől tartósan meghatározza a Kárpát-medence időjárását.

Partnerhírek
Partner

Őszi kalászos gyomirtás? A válasz: Reliance + Silwet Star + Tonivit csomag

2024.09.12.

Az, hogy miért lett fontos a gabonafélék őszi gyomirtása, többtényezős, egyre hosszabb történet. Párat említünk ezek közül a cikkben.

Partner

Dr Green Prime magtrágya – egy valódi újító megoldás a tápanyag-utánpótlásban

2024.09.12.

A Dr Green Prime a vetőmag felületére a csávázással egy menetben vagy akár külön is felhordható tápanyagforrás, mely a csírázó növény számára azonnali erőt biztosít, hogy egységes, vitális állományt érjünk el, mely mind a környezeti, mind a peszticid stresszhatásoknak jobban ellenálló növényt eredményez.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Goes Iron max limited
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goes Iron max limited

Hitelesített telefonszám

2 250 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 2.800 hirdetés 41 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás