Az MNB a biztonsági tőke három hónapon belüli pótlására alkalmas pénzügyi terv készítését írta elő a Bodrogközi, illetve a Bodrogközi Kertészeti biztosító egyesületeknek. A szükséghelyzetbe került intézményekhez a jegybank felügyeleti biztosokat is kirendelt. A MNB intézkedéseinek oka, hogy az elmúlt időszakban a – növénybiztosítási tevékenységen belül aszálykár-kockázatra is fedezetet nyújtó szerződésekkel is rendelkező – nonprofit egyesületek saját tőkéje kedvezőtlen irányba változott. Ez hatással lehet az ügyfelekkel/tagokkal szembeni kárkifizetési kötelezettségek teljesítésére is.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) – az intézményekkel kapcsolatos folyamatos felügyelési adatai alapján – 30 napon belül pénzügyi terv elkészítésére kötelezte a karcsai székhelyű Bodrogközi Kertészeti Nonprofit Kölcsönös Növénybiztosító Egyesületet, illetve a Bodrogközi Nonprofit Kölcsönös Növénybiztosító Egyesületet. A jegybankhoz benyújtandó, és ott jóváhagyandó pénzügyi terveknek olyan intézkedéseket kell tartalmazniuk, amelyek végrehajtásuk esetén alkalmasak arra, hogy a biztosítóegyesületek 3 hónapon belül rendelkezzenek a jogszabály által előírt minimális biztonsági tőkével.

Baj a Bodrogközi növénybiztosító egyesületek működésével: felügyeleti biztost rendelt ki két karcsai egyesülethez az MNB

Az MNB határozataiban emellett – az igazgatóság jogait és kötelezettségeit gyakorló, teljes jogkörű – felügyeleti biztosokat is kirendelt a két biztosítóegyesülethez. A felügyeleti biztosi feladatokat törvényi előírás alapján mindkét intézménynél a Pénzügyi Stabilitási és Felszámoló Nonprofit Kft. látja el, a jegybank határozatai alapján legfeljebb 180 napig.

Mi történt a növénybiztosító társaságokkal?

A MNB intézkedéseinek oka, hogy az elmúlt időszakban a – növénybiztosítási tevékenységen belül aszálykár-kockázatra is fedezetet nyújtó szerződésekkel is rendelkező – nonprofit egyesületek saját tőkéje kedvezőtlen irányba változott.

Ez nyilvánvalóan hatással lehet az ügyfelekkel/tagokkal szembeni kárkifizetési kötelezettségek teljesítésére is.

Jogszabályi előírás alapján egy kis biztosítónak mindenkor, a tevékenysége megkezdésétől folyamatosan rendelkeznie kell a biztonsági tőke szintjének megfelelő szavatoló tőkével.

A jelenleg szükséghelyzetben lévő biztosítóegyesületek a jóváhagyandó pénzügyi tervek megvalósítása révén oldhatják meg a problémákat, gondoskodhatnak a szabályozói tőkekövetelményeknek való folyamatos megfelelésről és a jövőjükről. A kirendelt felügyeleti biztosok felmérik az intézmények pénzügyi helyzetét. Meghatározzák a pénzügyi nehézségekből fakadó kockázatok csökkentése, megszüntetése érdekében indokolt lépéseket, illetve biztosíthatják a kárrendezési tevékenység szabályszerű folytatását - olvasható a határozatot ismertető közleményben.

Máshol is volt gond

Az MNB 2022. október végén a mezőgazdasági biztosításokat kínáló Magyar Gazdák Kölcsönös Biztosító Egyesületéhez rendelt ki felügyeleti biztost. A felügyeleti hatóság hivatalból indított vizsgálatot, hogy átvizsgálja az üzleti terveket és a biztosítóegyesület pénzügyi helyzetét is. A vizsgálat célja volt, hogy értékelje a biztosító kárelőleg-kifizetési gyakorlatát. E körben különösen azt, hogy az egyesület miképpen felelt meg az aszály-veszélyhelyzet nyomán kihirdetett kormányrendeletben megfogalmazott előírásoknak - közölte az “Az Én Pénzem” oldal.

Megosztás

További híreink

Módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás

2024.07.06.

Változnak a szabályok, módosul a tenyészbika tenyésztésbe állítását segítő de minimis támogatás.

Modern feudalizmust hozhat az agráradatok kezelése? 

2024.07.06.

A modernizálódó mezőgazdaságban új ágazatként jelentek meg a precíziós gazdálkodásra és az ennek kiszolgálására létrehozott eszköz- és programrendszerek.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról

2024.07.06.

Takács András Péter beszélt a növényvédelem aktuális témáiról és a keszthelyi Georgikon Campus tevékenységéről.

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás