Az emberek olyan baktériumokat hordoznak, amelyek halálosak a disznók számára. Az USA-ban és Kanadában titokzatos járványokat figyeltek meg, amelyek tizedelték a sertésállományokat és milliós károkat okoztak. Kiderült, hogy a járványokat egy farmon dolgozó ember által behurcolt baktériumok okozták. Nemrég ezt a kórokozót németországi farmokon is kimutatták.

Mi is terjeszthetjük a betegségeket

Közismert, hogy az állatok fertőző betegségek forrásai lehetnek az emberek számára. Kevésbé hallunk arról, hogy mi is veszélyt jelenthetünk, és baktériumokat, vírusokat és más kórokozókat terjeszthetünk az állatokra. Ez a tudás kulcsfontosságú a hatékony biobiztonság érdekében. Erről saját bőrükön győződhettek meg az amerikai és kanadai sertéstenyésztők.

A Streptococcus zooepidemicus baktérium embereknél nem okoz tüneteket. Kiderült azonban, hogy halálos a sertésekre nézve. Az elmúlt években az USA-ban és Kanadában helyi járványokat okozott, amelyek milliós veszteségeket eredményeztek. A kanadai Maple Leaf sertéshús-gyártó cég szenvedte el a legnagyobb károkat, amely több ezer állatot veszített el a járványok következtében - írta meg a cenyrolnicze.pl.

Nemrégiben az S. zooepidemicus baktériumokat Németországban, Hollandia határánál lévő sertéstelepen is kimutatták. Ez még mindig csak egy kis mértékű probléma, de a tudósok figyelmeztetnek, hogy a helyzet súlyosbodhat, és komolyan kell venni a fenyegetést. Tájékoztatják a gazdákat, hogyan védhetik meg állataikat a fertőzéstől.

malac
Forrás: Pixabay

Mi történt a kanadai farmokon?

2019-ben két Maple Leaf farmon tömeges sertéspusztulást figyeltek meg Kanadában. Az járványok okának felderítése azonban négy évig tartott. Az első elhullások a nevelési épületben történtek. A farm dolgozói az állatorvosi szolgálat javaslatai szerint próbálták megfékezni a betegséget. Amikor úgy tűnt, hogy a helyzetet sikerült ellenőrzés alá vonni, a kocák csoportját négy másik épületbe helyezték át.

Sajnos ez a betegség elterjedéséhez vezetett. Egy hónap alatt további 10 500 koca fertőződött meg. Egyes napokon tucatnyi kifejlett koca pusztult el. A farm dolgozói kimerültek a beteg állatok gondozása miatt. A betegséget négy éven át próbálták megfékezni. Ez idő alatt nem sikerült diagnosztizálni a sertéseket elpusztító kórokozót.

A farmokon minden lehetséges fertőzésforrást ellenőriztek. Legyeket és más rovarokat gyűjtöttek, valamint az épületekben talált rágcsálókat vizsgálták. A dolgozóknál is végeztek baktériumfertőzés-vizsgálatokat. Semmit sem találtak.

A cég hatalmas pénzügyi veszteségeket szenvedett el. Az egyik nevelési épületet teljesen használaton kívül helyezték – 2020 és 2023 között háromszor is kiürítették, és az állatok újratelepítése sikertelennek tűnt.

Egészséges dolgozó, aki járványt okozott

Csak tavaly derült fény a Maple Leaf rejtélyes járványainak okára. Egy másik sertéstenyésztő cég, amely hasonló betegséget figyelt meg az állományaiban, felhívta a figyelmüket az S. zooepidemicus baktériumokra, amelyeket a dolgozók maszkjain találtak.

Valóban, a Maple Leaf gazdaságokban is ez a kórokozó volt a járványok oka. A baktériumot egy dolgozó hurcolta be az épületekbe, aki baktériumhordozó volt. Ironikus módon ez a dolgozó teljesen egészséges volt, tünetmentes és legalább hét éve nem szedett antibiotikumot. Mint sok más farmi dolgozó, időnként az állatok karámjában köpködött vagy tüsszögött. Az ok felfedezése után a betegséget sikerült megfékezni, és az épületek visszatértek a használatba.

A korábbi farmi vizsgálatok nem vették figyelembe az S. zooepidemicus baktériumot, mert a járvány kitörésekor még nem voltak jóváhagyott gyors genetikai tesztek a fertőzött személyek kimutatására. Az emberi fertőzés felismeréséhez orvosra és laboratóriumra volt szükség. Ezt követően a baktériumok genetikai összehasonlítását kellett elvégezni az emberben és az állatokban található baktériumok között, hogy megerősítsék azok forrását. Szerencsére ma már vannak jobb, gyorsabb tesztek az ilyen esetek kimutatására.

Milyen tüneteket lehet megfigyelni a sertéseknél?

Az S. zooepidemicus egy olyan kórokozó, amelyet eddig főleg lovaknál mutattak ki. Náluk vetéléssel, ízületi gyulladással, tüdőgyulladással és agyhártyagyulladással hozták összefüggésbe. Ismert, hogy súlyos légúti fertőzéseket okozhat kutyáknál. Több mint 20 állatfajnál mutatták már ki ezt a baktériumot. Azonban a legtöbb esetben ártalmatlannak tűnt.

Eddig úgy gondolták, hogy az S. zooepidemicus nem veszélyes a sertésekre. Az elmúlt 20-30 évben csak szórványosan jelentek meg fertőzések, amelyek tüneteket okoztak. Ez a baktérium nem jelentett problémát a sertéságazatban. Sajnos minden jel arra utal, hogy a baktérium mutáción ment keresztül és agresszívabbá vált a sertésekre nézve.

A fő tünet, amelyet az S. zooepidemicus okoz a sertéseknél, a hirtelen elhullás. Az állatorvosok beszámolói szerint egyes sertések normálisan viselkedtek, majd 30 perccel később agóniában találták őket fekve. Kezdetben arra gyanakodtak, hogy az állatok valamilyen mérgezést szenvedtek. Kiderült, hogy az S. zooepidemicus fertőzés pontosan ilyen hatást válthat ki. Amikor a baktériumok bekerülnek az állat vérébe (szepszis), a szervezetük hevesen reagál a kórokozóra, ami sokkot vált ki, ami végzetes az állat számára.

Ha a halál nem hirtelen következik be, a sertéseknél hányás, láz, letargia vagy tüdőgyulladásra emlékeztető tünetek jelentkezhetnek. Ez az állapot számos más betegséget is jelezhet, ezért a fertőzés okának megerősítéséhez laboratóriumi diagnosztika szükséges.

Hogyan védhetjük meg az állatokat a baktériumoktól?

Az S. zooepidemicus baktérium okozta veszély csökkenthető a dolgozókkal kapcsolatos biobiztonsági intézkedések szigorításával. A farm biztonságára különösen veszélyesek lehetnek:

  • Dolgozók, akik nem viselnek megfelelő védőruházatot
  • Dolgozók, akik más helyeken is dolgoznak, ahol állatokat tartanak
  • Személyek, akik köpködnek, tüsszentenek vagy köhögnek az állatok épületeiben
  • Dolgozók, akik nyers vagy pasztörizálatlan élelmiszert fogyasztanak

További híreink

Málna helyett füge és banán, új haszonállatok - készüljünk a jövő magyar mezőgazdaságára

2024.09.06.

A Kárpát-medencében a klímaváltozás hatására egyre több növényfaj tűnhet el, amelyek korábban jól alkalmazkodtak a régió éghajlatához. Míg a málna szinte teljesen eltűnt, addig olyan mediterrán növények, mint a füge és néhány banánfajta, egyre gyakrabban fordulnak elő Magyarországon.

Milliónyi turista étkezte végig a nyári szezont

2024.09.06.

Az európai turizmus jelentős hatást gyakorol az élelmiszerpiacra, különösen a szezonális kereslet területén, a sertéshús, a tenger gyümölcsei, a friss zöldségek és a gyümölcsök iránti kereslet látványosan megugrik a nyári hónapokban.

Még a korábban vártnál is nagyobbat változik az időjárás hétfőtől - ne lepődjön meg!

2024.09.06.

Hétfőn nagyrészt erősen felhős lesz az ég. Többfelé előfordul eső, zápor, helyenként zivatar. Megélénkül, időnként megerősödik a délkeleti, este a nyugati tájakon az északnyugati szél. Hajnalban a hőmérséklet jobbára 17 és 22 fok között alakul, de a hidegre hajlamos részeken hűvösebb lesz. A csúcshőmérséklet általában 27 és 32, a tartósabban felhős, csapadékos vidékeken 22 és 26 fok között valószínű.

Földügyi kérdésekben is van kamarai segítség a tagoknak, érdemes használni

2024.09.06.

A NAK tagság földügyi kérdéseivel is bizalommal fordulhat a kamara szakembereihez, akik ingyenes tanácsadást nyújtanak.

Alacsonyabb a terméshozam, de jobban jár a gazdálkodó – hódít az ökológiai gazdákodás

2024.09.05.

Az ökológiai gazdálkodás olyan módszer, amely a természetes biológiai ciklusokra, szerves trágyázásra és biológiai növényvédelemre épít, elkerülve a mesterségesen előállított tápanyagok és – néhány kivétellel – a vegyi növényvédőszerek alkalmazását. Ez a gazdálkodási forma globálisan egyre nagyobb szerepet kap, mivel célja a környezet és az emberi tevékenységek közötti biológiai egyensúly hosszú távú fenntartása.

Partner

Hány aszályos év kell még, hogy a gondolkodás megváltozzon?

2024.09.05.

Dunapatajon tartotta idei szakmai napját a Kukorica Kör Egyesület, ahol a jelenlévő gazdálkodók az agrárium elismert képviselőinek előadásait hallgathatták meg impozáns környezetben augusztus végén.

Partnerhírek
Partner

Hány aszályos év kell még, hogy a gondolkodás megváltozzon?

2024.09.05.

Dunapatajon tartotta idei szakmai napját a Kukorica Kör Egyesület, ahol a jelenlévő gazdálkodók az agrárium elismert képviselőinek előadásait hallgathatták meg impozáns környezetben augusztus végén.

Partner

Az újpesti kisfiú a lajosmizsei tanyavilágban is megtalálta a helyét - 33 év a pulykabizniszben

2024.09.05.

Az élelmiszerellátás piacán az elmúlt években talán még a megszokottnál is nagyobb hullámzás volt tapasztalható. Az ezen a területen sikeres Y Cégcsoport ügyvezetőjével, Horváth Lajossal a takarmánygyártás mágocsi központjában beszélgettünk a személyes indíttatásról, a pulykahústermelés nehézségeiről, a jelenlegi piaci helyzetről, valamint a partnerkapcsolatok fontosságáról.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Gregoire Besson SPSLB9 7

Hitelesített telefonszám

3 000 000 HUF

+ áfa
Jász-Nagykun-Szolnok, Tiszaföldvár

Perard Optium CL SL

Hitelesített telefonszám

35 000 000 HUF

+ áfa

Magro.hu Piactér

Több mint 2.800 hirdetés 40 kategóriában!

Megnézem a hirdetéseket
Hirdetésfeladás