A mezőgazdasági termelés veszélyei közül az egyik legkisebb figyelmet a mezőgazdasági tüzek kapják. Pedig a tűzesetek a termőföldeket, a termést és a mezőgazdasági gépeket is fenyegetik. Ráadásul a munkatársakat és a környezetet is súlyosan veszélyeztetik. Bár mostanra a mezőgazdaságban a halálos és súlyos balesetek száma nagyon lecsökkent, a tűzesetek számában figyelemre méltó növekedés figyelhető meg. Milyen károkat okozhatnak a tüzek? Hogyan lehet megelőzni őket egy működő megoldással?

Az Agrárszektor írta meg, hogy bár viszonylag kevés szó esik róluk, évről évre nagyobb veszélyt és megoldandó problémát jelentenek a mezőgazdasági tűzesetek. Ezek ugyanis adott esetben rendkívül gyorsan el tudnak terjedni, nagy területet érinthetnek és tekintélyes anyagi és egyéb kárral járhatnak - mondta Schmalbach József, a J&J (PSV) Magyarország Kft. Fogmaker üzletág vezetője a 42. AGROmashEXPO kiállításon, Budapesten. 

Bár viszonylag kevés szó esik róluk, évről évre nagyobb veszélyt és megoldandó problémát jelentenek a mezőgazdasági tűzesetek

Nagy ugrás volt 2022-ben a tűzesetek számában

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság adatközlése alapján 2022-ben mintegy 331 négyzetkilométernyi terület égett le Magyarországon, ami tízszerese volt az egy évvel korábbinak. A szabadtéri tűzesetek száma 2022-ben 971 volt, ami 9%-kal volt több, mint 2021-ben. 

Schmalbach József elmondta, hogy 2022-ben az ismert adatok alapján mintegy 85 mezőgazdasági erő- és munkagép égett ki, ebből a legnagyobb csoportot a bálázógépek alkották, 47 egységgel, ezt követték 24 géppel a kombájnok, 10 egységgel a traktorok és végül 4 egységgel a pótkocsik. A szakember rámutatott, hogy a 2023-as számok még nem ismertek, de egy előzetes becslés szerint akár 10-szeres növekedés is lehet.

Amit viszont már tudni lehet, hogy a katasztrófavédelem egy novemberi jelentése szerint 2023-ban 6331 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat országszerte, a leégett terület pedig 32,599 négyzetkilométert tett ki.

Bizakodásra ad okot azonban, hogy bár a mezőgazdasági tüzek gyakoriak Magyarországon - különösen a szárazabb időszakokban -, ezek az esetek ritkán követelnek emberéletet. Az anyagi és a természeti kár ugyanakkor még így is jelentős.

Az erő- és munkagépek tűzeseteinek háttere

Schmalbach József előadásában rámutatott, hogy a mezőgazdasági gépeket érintő tüzek az esetek 75%-ában a motortérben keletkeznek, és körülbelül 15%-ban a munkatengelyek szíj- és lánchajtásának terében. A tűz kialakulásának okai jellemzően a kipufogórendszer meghibásodására vagy túlhevülésére, az olaj vagy gázolaj folyására, a terményfeldolgozó egység tengelycsapágyainak túlmelegedésére, az elektromos alkatrészek meghibásodására, illetve a tisztítatlanságra vezethetők vissza. A gyors továbbterjedés pedig a tűzfészek körül található gyúlékony anyagok, a tűzfészekhez való nehéz hozzáférhetőség, illetve a tűz kései észlelése miatt állhat elő - fogalmazott.

Óriási károk keletkezhetnek a mezőgazdasági tüzek miatt

A szakember szerint egy mezőgazdasági tűzesetnél az alábbi károk fordulhatnak elő: a járműben keletkezett kár, a terményben keletkezett kár - ami a gép kárának többszörösére is rúghat -, valamint a környezeti és személyi károk. Ide kell még számítani a bevételkiesést és a jogi költségeket is. Külön problémát jelenthet, hogy még ha van is biztosítása a gép tulajdonosának, vannak olyan esetek, amikor a biztosító mentesülhet a kártérítés megfizetése alól. Ide tartoznak például azok a károk, amelyek a rendeltetésszerű használatból eredő fokozatos elhasználódás, korrózió, oxidáció vagy lerakódás hatására keletkeztek, amelyek szándékos túlterhelés következményei vagy amelyek a karbantartás elmulasztásával, esetleg az üzemeltetési szabályok be nem tartásából kifolyólag keletkeztek. Ráadásul, míg számos országban a mezőgazdasági gépekbe beépített tűzoltó rendszer használata a biztosítási díjat csökkentő tétel, Magyarországon sajnos nem ez a helyzet.

Hogyan előzhetők meg a mezőgazdasági tűzkárok?

Világszerte alkalmaznak tűz előrejelzésére, tűzkockázati szint felmérése alkalmas folyamatokat és rendszereket. A tűzveszélyt értékelő rendszerek az időjárási körülmények (szélsebesség, relatív páratartalom, hőmérséklet), a növényzet állapota és más releváns tényezők alapján értékelik a tűzveszélyt. Számos országban ezen indexszám mértéke határozza meg a betakarítás megkezdhetőségét. Az előrejelzést segítik a műholdas monitorozó rendszerek, az időjárás alapú modellek és a geográfiai információs rendszerek.

A szakértők szerint egy rendszeresen karbantartott, kézi tűzoltó készülék nagy segítség lehet a tűz megfékezésében - ha időben észlelik azt -, ugyanakkor a motortérben és egyéb, nehezen hozzáférhető terekben célszerűbb a beépített automata tűzelfojtó rendszerek használata. Magyarországon ugyanakkor még nincs kötelező előírás ezek alkalmazásáról.

Mit kell tudni az automata tűzelfojtó rendszerekről?

Schmalbach József elmondta, hogy ezek mindig minősített rendszerek, vagyis kifejezetten járműipari minősítéssel rendelkeznek. Teljesen automata működésűek, azaz emberi felügyelettől, járó motortól, áramellátástól teljesen független a működésük, valamint hármas tűzelfojtó hatásuk (oxigénkiszorítás, hűtés, éghető anyag izolációja) van. A rendszerek további ismérve a könnyű beépíthetőség és a minimális karbantartási igény.

https://www.youtube.com/watch?v=_dj0yglmS2A

A szakember bemutatott egy ilyen rendszert is, amely a páraképzés elvén működik. A Fogmaker egy oltó- és egy érzékelőtartályból, valamint egy oltó- és egy érzékelő ágból áll. Tűz észlelése esetén a rendszer finom szemcséjű és nagy nyomású vízködöt terít a védendő térben, ami hő hatására intenzív párolgásba kezd, kiszorítva az oxigént az égéstérből. Az intenzív párolgás hatékony hűtést biztosít (10 másodpercen belül akár 700 Celsius-fok körüli hőmérsékletcsökkenéssel) és egyben csökkenti az oxigén mennyiségét a védett területen. A vízbázis oltóanyag minimális fagyálló adalékot és egy filmképző vegyszert tartalmaz, amely aktiválódás után hártyaszerű réteget hoz létre az éghető anyagon, ezáltal meggátolva a tűz visszagyulladását - fogalmazott.

Bár az automata tűzelfojtó rendszerek már egy ideje elérhetőek a mezőgazdasági gépgyártók és a gazdák számára, a tapasztalatok eddig azt mutatják, hogy az ágazat szereplői nem kapkodnak utánuk. A gyártók jellemzően kivárnak addig, amíg egy jogszabály elő nem írja ezen rendszerek kötelező alkalmazását, és a gazdák sem akarnak extra pénzt kiadni egy-egy ilyen rendszerért. A J&J (PSV) Magyarország Kft. szakértői ugyanakkor elmondták, hogy Magyarországon már több mint 2500 rendszert telepítettek, igaz, főleg autóbuszokban, de most már megjelentek mezőgazdasági gépekben is. Ráadásul az elmúlt években megháromszorozódtak a magyar számok. Ami pedig a rendszer telepítési költségeit illeti, a szakemberek szerint 10 éves időtartammal számolva egy új gép árának 0,5-1%-át teheti ki az ár, vagy napi 0,5 liter gázolaj árát, esetleg üzemóránként 150-450 forintnyi extra költséget jelenthet.

Megosztás

További híreink

Válaszok kellenek arról, hol tart a magyar agrárdigitalizáció

2024.07.05.

Tanulmány készül annak érdekében, hogy az Európai Unió tagállamai pontosabban lássák, hol tart a mezőgazdaság digitalizációja

Sürgősen változtatni kell a magyar mezőgazdaság vízellátásán

2024.07.05.

A jóval a rendszerváltás előtt megépült keleti és nyugati főcsatornán kívül nem nagyon fejlődött az infrastruktúra, pedig az ország bővelkedik felszíni vizekben.

Új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben

2024.07.05.

Javul a termelők helyzete, mert új eszközök és büntetések segítenek a gazdáknak a termőföld felvásárlókkal szemben.

Nyáron is jönnek a támogatások és pályázatok hírei

2024.07.04.

Júniusban is több cikkünk szólt a támogatások és a pályázatok témáiról, ebben a hírösszefoglalóban pedig összegyűjtöttük a legfontosabb kapcsolódó anyagokat az elmúlt hónapból.

Tisztul Békés: 10 ezer tonnányi illegális hulladéktól szabadították meg a vármegyét

2024.07.04.

Összesen mintegy 10 millió kilogrammnyi, vagyis 10 ezer tonnányi elhagyott, jogellenesen elhelyezett hulladéktól szabadították meg tavaly Békés vármegyét, csaknem 400 bejelentést vizsgáltak ki.

Partner

A Corteva innovációi a hatékonyságra és fenntarthatóságra fókuszálnak

2024.07.04.

A magyarországi gazdálkodók 2024-es mezőgazdasági tevékenységét továbbra is befolyásolják az elmúlt évek nehézségei; a klímaváltozás és az aszályos időjárás, a szomszédos országban zajló háború és annak gazdasági hatásai, valamint a terményárak hektikus változása. A hatékonyság továbbra is központi szerepet játszik a gazdálkodásban, és a Corteva Agriscience nemzetközi mezőgazdasági kutató-fejlesztő vállalat olyan fenntartható megoldásokon dolgozik, amelyek segíthetnek a magyar gazdáknak a jövedelmezőség és a termelékenység javításában még egy ilyen kihívásokkal teli időszakban is.

Partnerhírek
Partner

Az LG repcehibridek a magyar körülmények között a lehető legmagasabb termést produkálják

2024.07.01.

Európa első számú repcehibridjével, az LG Ambassadorral, valamint egy új, ígéretes hibriddel, az LG Armadaval készül az új szezonra a Limagrain Hungária Kft. Szijártó Bálintot, a vállalat cégvezetőjét a Magro.hu kérdezte, aki többek között arról is beszélt, hogyan látja a repcetermesztés jövőjét Magyarországon.

Partner

Minden, amit a gyümölcsösök lombtrágyázásáról tudni kell - fókuszban az alma

2024.07.01.

A gyümölcsösökben az új trágyázási időszak mindig ősszel és kora tavasszal, a talajon keresztüli fenntartó trágyázással indul. Később, a nyár folyamán viszont kulcsszerephez jut a lombon keresztüli tápanyag-utánpótlás. Bár a gyümölcsösök fenntartó trágyázásához sem nélkülözhetők a talajvizsgálatok, de a termő gyümölcsösök esetén döntő jelentőségű a lombanalízis, amit rendszeresen el kell elvégezni. Az árutermő ültetvények költségtényezői között a tápelem-analízis nem olyan jelentős tétel, amit érdemes lenne megspórolni, különös tekintettel az így nyerhető tápláltsági állapotra. Az információ értékét, használhatóságát növeli, ha a mintavétel időben és szakszerűen történik, valamint az évenkénti mintaterek következetesen azonosak, sőt a talaj- és levélmintavételi egységek egymással beazonosíthatók, fedik egymást.

Hirdessen a Magro.hu oldalon!

Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!

Médiaajánlat
Kiemelt hirdetések a Piactéren
Kiemelt
Solis 50 RX kabinos 12fokozat
Bács-Kiskun, Kecskemét

Solis 50 RX kabinos 12fokozat

Hitelesített telefonszám
Keressenek az ár miatt!
Kiemelt
Goldoni S 80 plus fülkés traktor
Bács-Kiskun, Kecskemét

Goldoni S 80 plus fülkés traktor

Hitelesített telefonszám

12 000 000 HUF

+ áfa
Hirdetésfeladás