Baromfifeldolgozás, robotika: újabb területen váltják ki az emberi munkát
A Covid-19 világjárvány idején feltárt vágóhidak egészségügyi problémáinak enyhítését segítő robotikát 1 millió dollárral támogatja egy amerikai kutatóállomás. Az Arkansasi Mezőgazdasági Kísérleti Állomás kutatói az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériumának Nemzeti Élelmezési és Mezőgazdasági Intézetétől és a Nemzeti Tudományos Alapítványtól kaptak támogatást a baromfifeldolgozást segítő robotrendszer kifejlesztésére.
A kutatást Dongyi Wang, a biológiai és mezőgazdasági mérnöki tudományok adjunktusa vezeti, és arra összpontosít, hogy megértsék, milyen munkákat tudnak elvégezni a robotizált és automatizált rendszerek.
Nyers csirke felakasztása baromfifeldolgozó üzemekben
A 4 éves projekt egy olyan robotrendszer kifejlesztéséhez vezet, amely képes a nyers csirkét emberi munkásokhoz hasonlóan felakasztani, hogy hosszú távon kielégítse a baromfiipar igényeit.
Hirdetés
„Megpróbáljuk feltárni a lehetőségeket, és megnézni, hogyan segíthet az automatizálás a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban” – mondta Wang.
A csirke feldolgozásának számos lépése automatizált már a feldolgozóüzemekben – a vágás és a kizsigerelés nem igazán támaszkodik emberekre. De a nyers csirke újbóli felakasztása az egyik legfontosabb lépés, amely eddig emberi munkára támaszkodott. A feldolgozósoron dolgozó munkások a szárnyasokat szállítószalagokra akasztják, amelyek a csontozás, a szárnyvágás és a csomagolás lépéseihez vezetnek.
Az automatizálási rendszer létrehozásához a kutatók tapintható érzékszervi megragadókat szabnak testre, és nagy felbontású és nagy sebességű 3D-s képalkotó rendszert fejlesztenek ki. Ez lehetővé teszi majd a robotkarok számára, hogy megkülönböztessék a legfelső csirkét a halom többi részétől, és jelezni fogja a csirke megragadásához előre meghatározott kulcspontokat. Az egyik legfontosabb kihívás egy olyan megfogó kifejlesztése lesz, amely megbízhatóan megragadja a madarat anélkül, hogy a hús minősége sérülne.
Egy robotkéz
Wang segítője Wan Shou, az Arkansasi Egyetem gépészmérnöki tanszékének adjunktusa lesz, aki a tapintásérzékelőket tervezi, míg Yu She, a Purdue Egyetem ipari mérnöki tanszékének adjunktusa a robotkéz tervezésével foglalkozik. A fejlesztések integrálásával a robotok képesek lesznek aszerint beállítani a fogásukat, hogy mennyire csúszós a felület, így biztosítva a madár biztonságát.
„Egy drága robotkéz megvásárlása helyett egy alacsonyabb költségű robotkezet fogunk tervezni és gyártani a 3D nyomtatás segítségével” – tette hozzá Shou.
Wang a projekt során arra összpontosít, hogy a két robotot úgy programozza, hogy emberi kézként működjön, és úgy végezze el a csirke átadásának feladatát, hogy a karok ne ütközzenek egymáshoz. A kísérleti állomás kísérleti csirkefeldolgozó üzemében zajlanak majd a tesztek a baromfi- és a szélesebb értelemben vett élelmiszeripart célzó kiterjesztő tevékenységek céljából.
Wang szerint a projekt a tapintásérzékelés, a 3D-s képalkotás, a kettős robotvezérlés és az algoritmusok tudományos területeinek, valamint a baromfifeldolgozó iparnak is hasznára válik.
(Forrás: poultryworld.net)
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben
Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.
Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez
Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatAMG Pro-tech mikrogranulált talajkondicionáló készítmény (10kg)
12 940 HUF / zacskó
+ áfaTöbb mint 400 hirdetés 89 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés