Baromfihús-fogyasztásban a világ élvonalába tartozunk
Hatodszor rendezték meg a budapesti Vajdahunyad várban a Baromfi Világnaphoz kapcsolódó szakmai konferenciát. Ezen elhangzott, hogy az Európát uraló derűlátó hangulat valójában a kínai termelés katasztrófájának eredménye. A legnagyobb ázsiai országban dúló járványnak, illetve a Kína és az Egyesült Államok közötti vámháborúnak is közvetlen hatása van az európai termelésre. Az egy főre eső baromfihús fogyasztásában hazánk előrébb áll, mint az Európát szárnyashússal ellátó franciák és lengyelek.
A konferenciáról az Agrárszektor készített beszámolót, ezt az anyagot szemléztük. Birthe Steenberg asszony, az Európai Baromfi-feldolgozók és -kereskedők Szövetségének (AVEC) főtitkára főként a világpiaci kilátásokról beszélt. Elmondta, hogy a világ első számú baromfihús-előállítója az USA, őt követi Kína, Európa, Brazília és Oroszország. Európában Magyarország a nyolcadik legnagyobb termelő, de így is csak hatodannyi baromfihúst (599 ezer tonna) állítunk elő, mint Lengyelország, aki az utóbbi 10 évben megháromszorozta a kibocsátását. A lengyel baromfiágazat már majdnem kétszer annyi húst termel (3110 ezer tonna), mint a második helyezett Franciaország (1855 ezer tonna).
Izraelben eszik a legtöbb baromfihúst, mi megelőzzük a franciákat és a lengyeleket
Az első 10 termelő között még egy kelet-európai ország, Románia található 417 ezer tonnával. Magyarországon az 1 főre jutó baromfi-fogyasztás (32 kg) messze az uniós átlag (24 kg) felett van. Sőt, meghaladja a termelésben első lengyelek és a második franciák fogyasztását (28 kg) is. A baromfihús fogyasztásban Izrael az első a világon, ott évente 56 kg szárnyas húsát eszi meg egy átlagos fogyasztó.
Hirdetés
Versenyben az unión kívüli, kevésbé szigorú szabályok szerint termelő országokkal
Birthe Steenberg felhívta rá a figyelmet, hogy Európa nagy versenyben van az olyan országokkal, mint Brazília és Ukrajna, ahol a nagy volumen rendkívül alacsony termelési és vágási költségekkel jár együtt. Európában drága a munkaerő, valamint az energia, továbbá a világ legszigorúbb állatjóléti előírásaival rendelkezik. Ez ugyan kiváló termékminőséget eredményez, de vigyáznunk kell rá, hogy az alacsonyabb standardoknak megfelelő importtermékkel ne tegyük tönkre az öreg kontinens termelését. A szakember végül arra kérte a résztvevőket, hogy a fogyasztók és a politikusok irányába is közvetítsék a termelés értékeit és növeljék a baromfihús imázsát.
Témák a cikkben
Kapcsolódó cikkek
Hirdetés
További híreink
Legújabb hirdetések
Hirdetés
Hirdetés
Baromfi Mintatelep és Látogatóközpont: az Agrofeed új mérföldköve a fenntartható állattenyésztésben
Az Agrofeed Kft. nagy hangsúlyt fektet olyan mintatelepek létrehozására, amelyeken az elvégzett etetési tesztek tapasztalatai alapján hatékonyabb takarmányt tud a partnerei számára ajánlani.
Útmutató a talajmintavételhez, mésztrágyázáshoz és a meszezéshez
Most, a tavaszi vetések betakarítása és az őszi vetések befejezése után ráérősen foglalkozhatunk két, a növénytermesztés hatékonyságát megalapozó, mégis méltatlanul elhanyagolt kérdéssel, illetve azok gyakorlati megvalósíthatóságával. Az egyik a talajmintavétel, a másik a mésztrágyázás és meszezés kérdésköre.
Hirdetés
Válasszon prémium megjelenési megoldásaink közül!
MédiaajánlatAMG Pro-tech mikrogranulált talajkondicionáló készítmény (10kg)
12 940 HUF / zacskó
+ áfaTöbb mint 3.100 hirdetés 90 kategóriában!
Megnézem a hirdetéseketHirdetés
Hirdetés
Hirdetés